Desenvolupament del bebè: aquesta setmana el bebè ha assolit un pes d’entre els 90 i els 150 grams i una mida –del cap al còccix− d’entre els 10 i els 12,5 centímetres, de manera que el creixement està sent ràpid i constant. Els seus músculs són cada vegada més forts, sobretot els de l’esquena, cosa que li permet estirar-se i adoptar una posició més rígida. Durant aquests dies, la cara del bebè ja es distingeix i el seu aspecte es va aproximant al que tindrà quan neixi: els ulls i les orelles s’han col·locat al davant i al costat de la cara, respectivament; també es poden distingir les celles i les pestanyes, i fins i tot els ulls són sensibles a la llum! Encara que sembli impossible, el petit ja els mou d’una banda a l’altra i és capaç de percebre la claror. Alhora, també és sensible al tacte, de manera que pot ser que s’espanti si la mare rep un petit cop a la panxa.
(Font: “Què es pot esperar quan s’està esperant“. Heidi Murkoff. Ed. Medici)
Alimentació de la mare: sempre s’ha sentit a dir que menjar pastanagues va molt bé per a la vista, doncs sí, efectivament, el seu consum és important ja des que som dins de la panxa de la mare i per això animem totes les gestants a incorporar a la dieta diària aquest producte ric en betacarotè, un pigment que, a banda de donar-li aquest color tan característic, és responsable de formar la vitamina A, essencial per al desenvolupament de la pell, els ulls i els ossos.
Principals beneficis de la vitamina A:
- Afavoreix un funcionament i desenvolupament adequat de la retina. Prevé malalties oculars com les cataractes, el glaucoma, la ceguera crepuscular i la conjuntivitis, i millora la visió nocturna.
- Enforteix el sistema immunitari contra les infeccions.
- Afavoreix la maduració de les cèl·lules.
- Repara els teixits infectats.
- És antioxidant.
- Col·labora en el desenvolupament del sistema ossi.
A banda de la vitamina A, les pastanagues també són riques en iode, element que intervé en el creixement del fetus, el desenvolupament del seu cervell i la regulació de la temperatura corporal.
Com consumir-la?
Millor crua i abans dels àpats. Una bona opció és fer-ho en forma de suc o ratllades amb una mica de formatge fresc, per exemple. Si es vol consumir vitamina A, cal evitar fregir-les.
Altres productes que aporten Vitamina A: si no som gaire amants de les pastanagues ens podem decantar pel bròquil, els espinacs, els préssecs grocs, els melons, els mangos o les papaies.
Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.