te kukicha tallat

Desenvolupament del nadó: iniciem el cinquè més d’embaràs i, a aquestes alçades, allò que va començar sent una cosa abstracta s’ha convertit en una de visible i palpable. Si no ha passat ja, és probable que la mare comenci a notar com el seu bebè es mou i dóna cops de peu. Malgrat que encara no estigui preparat per viure fora de l’úter és fantàstic adonar-se que hi ha algú allà dins que et fa companyia nit i dia!

Pel que fa a les dimensions, el nadó fa uns 14 centímetres i pesa uns 140 grams (similar al paquet de pernil que podem comprar al supermercat o a la cuixa de pollastre que ens menjaríem per sopar). A banda de moure braços i cames, la criatura està aprenent a badallar i a tenir singlot, cosa que la mare pot notar en alguna ocasió. I ja disposa, a més, de les seves pròpies empremtes digitals, tant a les mans com als peus.

Font: Què es pot esperar quan s’està esperant. Heidi Murkoff. Ed. Medici

Alimentació de la mare: ha començat el segon trimestre d’embaràs i, com ja vam recomanar la setmana passada, és important mantenir la ingesta d’aliments que tinguin molt de ferro, ja sigui a través de les verdures de mar, el bròquil o els llegums (especialment les llenties), com a través del peix vermell i blau, tot combinat amb algun suc ric en vitamina C per afavorir-ne l’absorció. No hem d’oblidar, però, el consum diari de cereals integrals, de verdures fresques (cuinades al vapor o crues) i de fruita de temporada (si pot ser de procedència ecològica), juntament amb una font de calci i proteïna. Ara bé, una vegada acabat l’àpat, podem prendre algun te o infusió??

Una lectora habitual de l’Etselquemenges ens va escriure precisament preguntant sobre aquesta qüestió. Malauradament, no hi ha unanimitat sobre aquest tema i l’FDA americana (Food and Drug Administration) aconsella precaució fins que no hi hagi estudis científics sobre el consum d’algun tipus d’herba o infusió durant l’embaràs i la lactància.

Probablement algunes infusions siguin segures, com la camamilla (que pot ajudar a dissuadir el malestar general) o el te negre, que podem comprar aromatitzat o barrejat amb suc de taronja, de poma o de pinya. En cas de tenir cremor d’estómac, l’especialista en cuina energètica Montse Bradford aposta pel te kukicha, també conegut com a te de tres anys, una beguda d’origen japonès amb efectes remineralitzants i alcalinitzants i que pràcticament no conté teïna.

Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.