carabassa amb ragú de bolets i quínoaDesenvolupament del bebè: A partir d’aquesta setmana deixem de mesurar el nadó de vèrtex a cua i ho fem de cap a peus!. Pel que fa centímetres, segons explica Heidi Murkoff a Què es pot esperar quan s’està esperant (Ed. Medicci), fa uns 38 centímetres –més llarg que el peu d’un adult– i supera els 900 grams de pes. I heus aquí un tret interessant: “El nadó té ara més pupil·les gustatives de les que tindrà a partir del part. No només percep la diferència quan tasta gustos diversos a través del líquid amniòtic sinó que també és capaç de reaccionar-hi quan són picants, dolços o àcids”, apunta Murkoff.

Alimentació de la mare: Aprofita-ho i aposta per la varietat!

Si un dia el metge ens digués que tenim més pupil·les gustatives i que, durant unes hores, podem tastar tants gustos com vulguem, ho faríem? Sí, oi? Doncs deixem que el nadó també ho faci. Ara que arriba la tardor us proposem anar al mercat,  comprar productes de temporada i ecològics i combinar-los de manera original perquè cada plat sigui plaent a la vista i al gust.

I què trobem aquesta època al mercat? Doncs no falten magranes, moniatos, bolets, castanyes, xirimoies, raïm, carbasses, codony, albergínia, peres, pomes i mandarines, que tot just comencen. Si encara no heu pogut, feu que el vostre fill tasti algun d’aquests productes, perquè a més serà absolutament beneficiós. A tot això, afegiu-hi pastanagues, espinacs i julivert –molt ric en vitamina C–, aliments recomanables durant el tercer trimestre d’embaràs.

Descobreix les propietats de:

Bolets: Segons un reportatge de la periodista Trinitat Gilbert a Etselquemenges, “tenen fibra, redueixen el colesterol i milloren el funcionament immunitari”. Es recomana a dones embarassades perquè aporta ergosterol, un precursor de la vitamina D: “Quan en mengem gràcies a l’acció del sol es transforma en vitamina D”. Aquesta vitamina és important perquè ajuda a absorvir el calci. Podeu llegir l’article sencer aquí.

Carbassa: Ajuda a regular els nivells de sucre en sang i a enfortir el sistema immunitari. El seu suc és un bon antioxidant. Trobareu més informació clicant en aquest article de Montse Reus aquí.

Castanyes: Tenen propietats semblants als cereals. Són una font excel·lent de minerals: potassi, magnesi, calci, ferro i fòsfor i àcid fòlic. Ideals, doncs, per a mares gestants, sobretot quan estan de poques setmanes, mares lactants i persones amb anèmia. Clica aquí per saber més coses sobre les castanyes.

Moniato: Té valors nutritius semblants a la patata, però amb més sucre, fet que li proporciona aquest sabor dolç tan característic. És ric en potassi, fòsfor, sodi, calci i ferro. Podeu obtenir més informació sobre el monito aquí.

Codony: Té molta fibra i minerals com el potassi, el calci i el magnesi. Cliqueu aquí si voleu saber-ne més coses.

Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.