R101-GuisatLlentiaPardinaSepiaOrtigues-Miniatura-PauEsculiesDesenvolupament del bebè segons Heidi Murkoff a Què es pot esperar quan s’està esperant (Ed. Medicci): Aquesta setmana el bebè fa uns 42,5 centímetres de llarg i uns 1.350 grams de pes. Com explica Murkoff, si bé s’aproxima a la mida que tindrà quan neixi, encara ha d’engreixar-se molt més. Durant els propers dos mesos, el nadó duplicarà i, fins i tot, pot arribar a triplicar el pes. Gran part gràcies al greix que comença a acumular sota la pell. A mesura que el petit creixi dins l’úter, l’espai es redueix i és probable que es comencin a notar puntades de peu i de colze més pronunciades!

Alimentació de la mare: Un tercer trimestre amb reserves!

“Durant el tercer trimestre d’embaràs la mare s’ha de seguir nodrint en la línia dels dos mesos anteriors; és a dir, a base de cereal integral, verdura, fruita, greixos saludables i proteïna; amb productes de procedència ecològica, de temporada i adaptats a la constitució”, afirma Yolanda Garcia, psicòloga, naturòpata i especialista en maternitat. Una alimentació adequada és fonamental perquè mare i nadó arribin físicament i emocionalment ben preparats al part, amb prou reserves per superar la cursa que comença.

Arianna Bonato, ginecòloga del centre Marenostrum, apunta algunes claus perquè aquesta preparació sigui adequada:

a) Ingerir aliments amb índex glucèmic baix: “El sucre és el combustible que manté encesa la caldera del nadó. Per aquesta raó, el pàncrees de la mare està sotmès a un treball intens durant tota la gestació produint insulina. Per tal de mantenir els nivells de glucèmia de la sang, és convenient fer com a mínim cinc àpats al dia i introduir aliments amb índex glucèmic baix, com fruita seca, cereals integrals, iogurts i greixos vegetals com oli d’oliva i alvocat. Verdures de tardor, com bròquil, enciam, ceba, col, alls i bledes, també tenen un índex glucèmic baix”.

b) Consumir verdures de fulla fosca:” Són riques en betacarotens, que participen en la síntesi de vitamina A; calci; vitamina C i clorofil·la. Gràcies a aquests nutrients, mare i fill reforcen els ossos i els músculs, la pell, la vista i eliminen elements de l’oxidació metabòlica”.

c) Incrementar les reserves de vitamina K: “És una vitamina que sintetitza la microflora intestinal i que té un gran paper en la coagulació de la sang. Les bledes, l’escarola o l’alfals són aliments rics en aquesta vitamina, que passa en petites quantitats al bebè a través de la placenta”.

d) Mantenir les reserves de ferro adequades: “Part de la preparació del part s’inicia a la taula, i és que durant el naixement es pot arribar a perdre fins a mig litre de sang, tot i que la mare està perfectament preparada per afrontar aquest desgast. Mantenir una reserva de ferro adequada ajudarà a prevenir l’esgotament prepart i postpart. Per a mares no vegetarianes, Bonato recomana ingerir carn de cavall, ous, peix blau, gambes i llagostins. Les vegetarianes en trobaran en porros, col verda, escarola i espinacs. Pel que a fa als llegums, les llenties són les reines del ferro si les combinem amb un cereal i amanides amb suc de llimona per ajudar a absorbir-lo”.

Molèsties durant aquests mesos

L’alimentació també ens pot ajudar a eliminar algunes de les molèsties més habituals que la mare pot tenir durant el tercer trimestre. Yolanda Garcia apunta quins aliments cal prendre si tenim:

  • Nervis o angoixa: Aliments rics en vitamina B, omega-3 i que siguin sedants, com la civada.
  • Retenció de líquids-edemes: Aliments rics en potassi –bledes, crucíferes, plàtans, llegums i llavors de sèsam.
  • Reflux i molèsties estomacals: Aliments fàcils de pair; millor cuinats que no pas crus. Afavorir la relaxació abans de seure a taula i començar els àpats amb un brou amb una mica de gingebre.
  • Restrenyiment: Productes rics en fibra; fer exercici suau i hidratar-se.

Atenció: La informació d’aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, resoldre dubtes o qüestions es recomana consultar el ginecòleg o un nutricionista especialitzat.