Desenvolupament del nadó segons Què es pot esperar quan s’està esperant de Heidi Murkoff: Ens trobem en el darrer mes d’embaràs i segons Murkoff “encara que quedin tres setmanes, si el bebè nasqués ara ja es consideraria nascut a termini”. Ara bé, segons apunta, això no significa que hagi acabat de créixer, ni de preparar-se per a la vida fora de l’úter. “El petit continua guanyant pes, uns 200 grams cada setmana, i pesa de mitjana uns 2.900 grams –tot i que la mida pot variar molt d’un bebè a un altre. Durant aquesta setmana segueix acumulant greix i es formen els plecs al coll i als canells. De moment, i per anar practicant, continua empassant líquid amniòtic (per preparar els pulmons), es xuma el dit (una preparació prèvia a mamar), obre i tanca els ulls i es mou d’un costat a l’altre (per això és normal que la mare noti que canvia de posició d’un dia a un altre).
Alimentació de la mare: A aquestes alçades, d’embaràs l’alimentació de la dona varia poc al llarg de les setmanes. Yolanda Garcia, psicòloga i naturòpata especialista en infància i maternitat de l’Institut Roger de Llúria de Barcelona ens recorda les deu pautes més importants que cal tenir en compte abans del part:
1. Alimentació ecològica, de temporada i de proximitat (ens assegura més nutrients i menys tòxics).
2. Presència important d’hidrats de carboni (cereals integrals principalment). Aporten energia i vitamines del grup B (que ajuden al desenvolupament correcte del sistema nerviós de la mare i del nen); proteïna, bàsica per construir i regenerar teixits (no oblidem que estem “construint” un bebè). És important no abusar de la proteïna animal i sempre que se’n consumeixi que sigui ecològica; Vverdures i fruites de temporada, ecològiques i de proximitat. Són font de minerals i vitamines i haurien de ser la base de la nostra piràmide d’alimentació.
3. Algues, peix i sal marina per assegurar-nos minerals com ara el iode, que és molt important durant l’embaràs.
4. Àcids grassos essencials, especialment el DHA, que podem adquirir consumint peix blau, llavors de lli o fruita seca. Les dones embarassades necessiten una aportació extra d’uns 400 mg que cal incorporar a partir de l’alimentació perquè el cos no el pot fabricar.
5. Cal que la sang de la dona embarassada estigui ben nodrida. Si no és així, és probable que senti cansament, debilitat o que estigui més feble davant possibles infeccions. La sang necessita una bona alimentació per arribar en condicions al part i per començar a produir llet.
6. Fora tòxics (hi ha substancies que poden passar al fetus malgrat la placenta). Evitar l’alcohol, la cafeïna (més d’una tassa de cafè) i tots els E seguits de números a les etiquetes (conservants, colorants, edulcorants o saboritzants).
7. Compte amb el sucre refinat. Si volem endolcir, podem fer servir estèvia o alguna melassa de cereal. El sucre ens roba minerals i no ens podem permetre perdre calci o magnesi, entre d’altres. També genera pics de glucèmia que trastoquen el metabolisme.
8. Mantenir l’estrès a ratlla.
9. Fer activitats que ens facin felices. Quan estem bé, el cos genera neurotransmissors i hormones positives que arriben al fetus.
10. Alerta amb les dietes vegetarianes mal plantejades: una carència de B12 durant l’embaràs pot ser delicada per al bebè.
Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.