Evolució del nadó:

S’inicia el tercer mes d’embaràs i per tant la culminació del primer trimestre que acaba aproximadament a la setmana tretze. El bebè, que ha passat oficialment de la categoria d’embrió a fetus, ha crescut fins als 2,5 centímetres aproximadament, més o menys de la mida d’una oliva. El cap seguirà desenvolupant-se i tindrà unes proporcions més semblants a les d’un bebè. Aquesta setmana també es començaran a formar els músculs que li permetran moure cames i braços, tot i que a la mare encara li falta un mes per començar a notar aquests moviments.

Alimentació de la mare:

El primer trimestre d’embaràs és un excel·lent moment per començar a prendre nous i variats cereals integrals, una font essencial de vitamines del grup B (exceptuant la B12 que només s’aconsegueix en aliments procedents del regne animal) que ajudaran en el desenvolupament i creixement de totes les parts del bebè. Segons la nova edició del llibre “Vincles” d’Àngels Torras i Míriam Tirado (Angle Editorial) la dieta de l’embarassada caldria que estigués formada per un 50% de cereals integrals: “no cal que ens limitem als més coneguts, com l’arròs i el blat. Podem experimentar amb el mill, l’ordi, la civada, el blat de moro i també una barreja que es pren per esmorzar anomenada “muesli” i que es barreja amb llet, iogurt, quefir o suc de fruites-.

Per anar bé doncs, cada dia caldria prendre unes cinc o sis racions d’hidrats de carboni complexes concentrats, molt rics en ferro i en minerals com el zinc, el seleni i el magnesi. Segons Heidi Murkoff a “Què es pot esperar quan s’està esperant” (Ed.Medici) si es volen ingerir totes les propietats el més adient seria barrejar-los en els diferents àpats del dia sense tenir por a experimentar nous gustos i textures. Per cert, per aquelles dones que encara tinguin  nàusees de bon matí, Murkoff recomana una ració d’aliments rics en midó per començar el dia: probablement ajudaran a disminuir-les!

Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.

Guanya una joguina de Barruguet

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de desembre sortegem la nevera i la cuina (valorades en 105€).

 

Pregunta: Els vostres fills mengen els àpats típics de Nadal o els feu un altre tipus de menjar?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

El pròxim sorteig el farem el 28 de desembre. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona

 

Gemma Castanyer
Gemma Castanyer

Periodista

  @Castgem