Crudivorisme, dieta per a primavera-estiu o vaga de fogons


Crudivorisme, dieta per a primavera-estiu o vaga de fogons

alles bestensJa ha arribat el canvi estacional i, amb ell, els canvis en la dieta. Hem d’aprofitar al màxim aquesta època de l’any per millorar la nostra salut a partir del que mengem. I aquí apareix el concepte de crudivorisme. Hi ha molts autors i professionals de la nutrició que recomanen ingerir un 70% o més d’aliments crus dins de la dieta (Seignalet, Cousin, Pitchford, Morritz, etc.) i es basen en la teoria de la leucocitosi postpandrial, que ens diu que com més es cuina un aliment o se sotmet a temperatures elevades en la seva elaboració, es produeix un augment dels leucòcits a la sang, immediatament després d’haver-lo ingerit. No hauria de ser així, ja que els leucòcits augmenten en situacions en què el cos es defensa d’un atac. Aquesta leucocitosi no s’activa, en canvi, quan mengem aliments crus. Hi ha molts estudis que demostren que una dieta baixa (o nul·la) en aliments crus crea més problemes de fertilitat, no només per a qui la fa, sinó també per a les generacions posteriors, i també és més fàcil que faci que no gaudim d’una salut plena.

Així doncs, canviem la calor dels focs de les nostres cuines pel foc i la calor del sol. És el sol el que ens transmetrà tota l’energia a través dels aliments que rebem en aquesta època de l’any. Però compte, no ho hem de fer de cop, necessitem una progressió. Seria ideal preparar el canvi amb una depuració adaptada a cadascun. N’hi ha de diferents i totes són bones opcions: monodieta d’arròs de tres dies; un cap de setmana de líquids, on s’introduirien els sucs, liquats, infusions i brous, o fins i tot una cura salina de 24 h (aigua de mar). Tota depuració ve precedida d’una disminució gradual d’aliments d’hivern o costosos de pair pel fetge, ronyons i sistema digestiu en general, d’una durada aproximada de cinc a set dies, per després tornar a reintroduir els aliments de la nova temporada i amb les tècniques alimentaries més senzilles, menys manipulades o tractades.

Temps de germinats orgànics

Llavors de gira-sol, lli, alfals, etc.: es remullen entre cinc i vuit hores amb aigua, es treu l’aigua i es posen cap per avall (amb la gasa o colador de roba agafat amb una goma elàstica) perquè el que sobra d’aigua vagi drenant, fins a tornar-les a remullar amb aigua filtrada o mineral. Es tracta de que tinguin humitat (sis dies remullant-les dos cops al dia i drenant el que sobri d’aigua).

  • Cereals (arròs integral, ordi, blat, sègol): igual que les llavors.
  • Llegums (llentia, soja, mongeta Mung): quinze hores en remull i una setmana fins a germinar remullant-los cada dia un parell de cops al dia. Sempre amb aigua filtrada o mineral, mai amb aigua corrent!

Al final, quan el tall tingui la mateixa mida del producte que germinem, s’han d’exposar dos o tres hores al sol, per activar la producció de clorofil·la, i després ja es podran consumir.

Tant si es fa depuració com si no, hem d’anar modificant els nostres plats i costums de l’hivern. Els esmorzars calents de farro (porridge) o torrades haurien de ser el primer canvi possible, batuts amb formatge fresc de cabra o quefir i fuites i hortalisses o simplement dues o tres peces de fruita (tal com recomana la medicina ayurveda) amb te verd o una infusió amb eleuterococ per l’astènia primaveral. El següent canvi es pot centrar en els dinars, en què prioritzarem amanides de tres colors o sopes d’hortalisses i fruites, amb segons plats que combinin cereal amb llegum i llavors germinades. Els llegums germinats no són flatulents i eleven el contingut de micronutrients per tres o per quatre, i el cereal es pot germinar més endavant, quan faci més calor o ens hàgim familiaritzat amb els germinats (són molt fàcils de fer per un mateix, només cal un pot de vidre de boca ample, aigua, les llavors o un germinador i deixar que la natura actuï. O comprar-los ja fets, esclar). Els germinats més fàcils són el sèsam, el gira-sol, la soja, l’arròs integral o el blat. També podem fer hamburgueses vegetals amb els germinats cuinant tan poc com es pugui (tipus falàfel) o un hummus de cigrons germinats.

Els berenars passen per la fruita o liquats de pastanaga i llimona o suc de poma o liquat d’api, pastanaga i poma. I els sopars poden ser els últims en adaptar-se a l’alimentació estiuenca, ja que fins que les nits no siguin molt caloroses, podem mantenir plats de verdura calents amb segons plats com un plat d’espinacs, tomàquet, olives i bacallà o salmó marinat amb llimona o vinagre de poma o d’arròs. Aquesta tècnica és segura si prèviament s’ha congelat el peix i és molt recomanable per poder aprofitar-ne tots els beneficis. Jo recomano marinar el peix tallat com un carpaccio i macerar-lo entre dos i vuit hores o un guacamole amb galetes d’arròs o blat de moro o pickles de verdures amb tamari o sushi (no necessàriament amb peix cru).

Si seguim aquesta dieta millorarem la qualitat de la sang, de la nostra energia i, si tenim alguna patologia, també se’n veurà beneficiada. A més, perdrem tres o quatre quilograms amb facilitat i millorarà els nostre sistema vascular, per no parlar dels nostres budells i el sistema digestiu en general, ja que es regularà el trànsit intestinal.

Hi ha persones amb problemes de força digestiva que hauran de necessitar “ajuda” al principi, pastilles d’àcid clorhídric o enzims digestius o espècies que afavoreixin la digestió com el fonoll ratllat, la caiena en pols o pebre negre, l’alfàbrega o una pruna umeboshi abans dels àpats principals. També és útil beure una infusió tèbia durant els àpats.

Animeu-vos i oblideu-vos dels fogons al màxim possible i apropeu-vos a l’alimentació crudívora. Macereu el peix, germineu els cereals i les llavors i potencieu l’ús de les liquadores i trituradores. Salut i bon profit!

Comentaris

amunt