És cert que cada cop som més conscients de la necessitat d’un consum responsable i de l’empremta ecològica dels articles que fem servir, i això afecta també els productes de neteja. Què podem fer per canviar els hàbits i reduir l’ús massiu de plàstics?

Les alternatives són diverses, però aquí ens centrarem en dues: la neteja tradicional i la neteja ecològica. I, sigui quina sigui la nostra elecció, hem de parar atenció a la possiblitat de comprar a granel i a la procedència del producte, ja que així ajudarem a potenciar el comerç de barri i fomentarem l’economia local.

Què és la neteja tradicional? Doncs, és la neteja de tota la vida, la més sostenible i natural. Per quin motiu? Sobretot, perquè es fa amb productes que normalment tenim al rebost, com ara bicarbonat o vinagre. Però, també, perquè aquests productes no són gaire corrosius ni irritants, com poden ser el lleixiu o el salfumant, ni tampoc tenen una olor forta. Llavors, aquest tipus de neteja és el més recomanat per a les persones amb problemes dèrmics, pells atòpiques, sensibilitat química múltiple (SQM) o intolerància a les olors. Per tant, no només és més respectuosa amb la salut, sinó que també ho és amb el medi ambient.

El vinagre o l’àcid acètic, pel seu caràcter àcid, combat el greix i desinfecta, ajuda a desincrustar la calç, actua com a suavitzant de la roba, desembussa les canonades i és un bon desodoritzant. El bicarbonat és un abrasiu suau que pot eliminar la brutícia i absorbir les olors, és un desinfectant potent, actua com a blanquejant de la roba, desembussa les canonades i elimina l’òxid. Combinant aquests elements i d’altres com la llimona, l’àcid cítric o el sabó natural, podem fer-nos productes de neteja casolans, fàcilment i sense invertir-hi gaire temps. I encara més, ens lliurarem de tenir el rebost ple d’envasos.Neteja_natural còpia

Si volem perfumar els nostres productes, la solució són els olis essencials.

Altrament, tot s’ha de dir, en general als mediterranis ens agrada que les coses facin olor. No ho podem negar. És per això que els articles de neteja més econòmics, encara que no són gaire efectius, vénen extremadament perfumats i la gent els compra perquè fan bona olor. Aleshores, si optem per la neteja tradicional i volem perfumar els nostres productes, la solució són els olis essencials. L’oli de llimona, de farigola i d’espígol tenen propietats desinfectants, i ens serveixen alhora per aromatitzar la llar i neutralitzar olors. Això sí, hem de procurar adquirir tots aquests articles a pes i fer servir els olis més pròxims a nosaltres, ja que, per exemple, l’oli essencial d’arbre de te també és un gran antisèptic, però és originari d’Austràlia.

Una altra alternativa és fer servir productes de neteja amb certificació ecològica. Un producte ecològic es pot definir com el que té un impacte més baix en el medi ambient durant tot el seu cicle de vida. Per garantir el compliment de la normativa establerta, hi ha uns organismes de control i de certificació que atorguen reconeixement a qui es compromet amb aquest mode de producció. Us sonaran noms com Ecocert, Ecolabel, Soil Association, Naturland… que garanteixen, en més o menys grau, un alt percentatge d’ingredients naturals (dels quals una part són d’agricultura ecològica), l’absència de parabens o ingredients d’origen petroquímic, i la manca de proves en animals. Tanmateix, la certificació ecològica no és gratuita, sinó que al productor li suposa un esforç econòmic addicional, que, afegit als requisits exigits i als controls que es fan, augmenten inevitablement el cost final del producte.

agranel

Botiga a Barcelona amb productes de neteja a granel (El Safareig)

Ara bé, com a consumidors, no ens hem de quedar tan tranquils només perquè hem comprat un producte que porta una “etiqueta verda”; cal anar una mica més enllà. Això significa que hem de parar atenció a dos aspectes: proximitat i a granel. Un dels aspectes fonamentals que hem de tenir en compte a l’hora de comprar un producte ecològic és la procedència. L’oli de palma, per exemple, és present en gran quantitat de productes cosmètics, sabons i detergents. Tot i que s’ha convertit en una alternativa dels derivats petroquímics, el seu mode de producció ha tingut i té un fort impacte ambiental i social, principalment per l’expansió de monocultius intensius, tal com passa amb l’oli de coco.

És realment ecològic rentar amb unes nous que provenen de l’altra part del món i que han recorregut cinc mil quilòmetres per arribar a casa nostra, encara que siguin molt naturals? Nosaltres ho tenim ben clar: seleccionar productes de proximitat és efectivament l’opció més lògica, ja que, quan una empresa petita treballa amb altres empreses petites veïnes, aconsegueix reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera, perquè els articles no han hagut de recórrer grans distàncies. I si, a més, aquests productes es venen a granel, podem estar segurs que estem donant un cop de mà al medi ambient i a la nostra butxaca.

Llavors, la pròxima vegada que anem a fer la compra, cal fixar-se en la possibilitat de reutilitzar l’envàs i assegurar-se que el producte és de Km0, ja que així realment aconseguirem netejar sense embrutar!

Si aquest article us ha semblat interessant, us proposem que aprofundiu al blog del web www.el-safareig.cat o que busqueu al Facebook www.facebook.com/safareig

Miriam_FotoMiriam Diaz Megias (El Safareig)
Netejo i no embruto!