Baby

Amb els petits, no s’hi juga. Els bebès neixen amb els òrgans digestius immadurs i tarden mesos a poder començar a digerir aliments diferents dels de la llet materna. Per això, l’OMS recomana que com a mínim els sis primers mesos de vida els més petits siguin alimentats exclusivament amb llet de la mare. La llet materna és la millor elecció ja que és l’únic aliment que proporciona al bebè els nutrients òptims i les vitamines necessàries per al seu desenvolupament correcte. És a partir del primer any quan podem començar a introduir altres aliments que complementaran la llet materna, però mai la substituiran.

Aquesta introducció ha de ser lenta i gradual per tal de respectar el ritme natural que el bebè necessita per anar descobrint i acceptant nous sabors, textures, olors i grups d’aliments. Però cal vigilar què els donem: si, pel motiu que sigui, hem de recórrer a la llet de fórmula o, més endavant, als potets envasats, és molt important triar les marques que ens ofereixin productes ecològics de gran qualitat, tan naturals com sigui possible i amb els mínims ingredients possibles. Així, evitarem els que van carregats de sucres i additius innecessaris que puguin generar toxicitat o qualsevol altre problema.

Quines opcions sanes de llet de fórmula hi ha?

A l’hora de triar una bona llet de fórmula, tenim tres grans opcions que podem trobar al mercat eco:

  • Llet de vaca ecològica: Holle, per exemple, ofereix una llet de fórmula completa que inclou tots els nutrients necessaris, fàcils de digerir i formulada per assemblar-se a la proteïna que proporciona la llet materna. És important evitar la llet de vaca envasada ja que té poc valor biològic, és difícil de digerir i sol venir carregada d’additius (greixos animals o productes sintètics).
  • Llet de cabra ecològica: més digerible que la de vaca perquè té menys lactosa, sense gluten, sense sucres i encara més semblant a la llet materna. Es recomana en cas d’al·lèrgies o intoleràncies a la lactosa de vaca i és apropiada a partir dels sis mesos de vida i fins als tres anys, com a complement a una dieta sòlida. També la trobareu de la marca bio Holle.
  • Llets vegetals: la tercera gran opció. Encara que les seves propietats són diferents de les de la llet materna i la llet animal, són nutritives i energètiques i poden prendre’s també com a complement a la dieta sòlida. La llet d’ametlles, per exemple, és una bona alternativa a la llet de vaca ja que és molt rica en calci, no té caseïna ni greixos saturats, no provoca al·lèrgies i tampoc conté gluten. Podem fer-la a casa o bé comprar-la feta (llegiu sempre les etiquetes i eviteu les que tenen molt sucre).

Cute baby eating solid food from a spoon

I la farinetes?

Les farinetes han estat utilitzades tradicionalment com a plat de trànsit entre una alimentació exclusivament líquida i una altra de més madura i sòlida. Es tracta de coccions espesses de farines, sèmoles, tapioca, o fècula de patata a les quals s’afegeix caldo, aigua o llet.

Com sempre, si les preparem a casa, convé prioritzar els aliments d’alta qualitat, preferiblement ecològics. És aconsellable començar amb farinetes poc espesses perquè el bebè pugui empassar-les sense dificultat i després anar augmentant la dosi de farina de manera progressiva.

Si optem per comprar farinetes envasades, un cop més, és imprescindible seleccionar amb cautela el producte, ja que la indústria alimentària tradicional tendeix a incloure grans quantitats de sucres, sal o altres additius molt poc recomanables per als bebès.

Dues marques de confiança que comercialitzen farinetes ecològiques i instantànies per a bebès són la suïssa Holle i la catalana Aliment Vegetal amb les seves farinetes Biocrecimiento. Aquests potets eco es preparen a partir del gra sencer del cereal, per això contenen més fibra i afavoreixen el trànsit intestinal correcte, aporten qualitats nutritives i digestives importants i estan elaborades a partir de primeres matèries ecològiques d’alta qualitat.

Decanteu-vos les farinetes de quinoa, fajol o kokoh (combinació d’azukis i alga kombu) i aposteu per una alimentació realment saludable des de la infància!