Tot i que hem quedat en cap de setmana, trobem en Nacho i en Chema lligant canyes a l’hort. A pagès no es para mai. 

La finca de Can Gallina, situada a la població maresmenca de Canet de Mar, és una de les poques hortes catalanes que fa agricultura biodinàmica. El terme biodinàmica prové del grec ‘bios’ (vida) i ‘dynamis’ (força) i expressa la voluntat d’establir un vincle entre l’home i la terra per assegurar la salut del sòl. En Nacho Peres, l’alma mater del projecte, parteix d’aquest principi i treballa la terra de manera artesanal, amb la mínima maquinària possible, conserva i obté llavors rústiques, fa el seu propi planter i fa servir compost dinamitzat de vaca o d’ovella ecològica. Els preparats biodinàmics que usa estan fets amb plantes com la camamilla, la dent de lleó, l’ortiga o la valeriana i serveixen per enfortir les plantes, per ajudar-les a estar sanes i per lluitar contra fongs, bacteris, pugó i altres amenaces. El fet de cuidar la terra alhora que es cultiva permet que any rere any el terreny es revitalitzi i regeneri.

cangallina1
Mentre passegem topem amb planters de cogombre petit francès, tomàquet xerri, pebrot de Guernica, albergínia blanca i mongeta tendra de diverses mides, atès que enguany s’ha esglaonat el cultiu. Tanmateix, si Can Gallina es coneix per alguna cosa és pels seus tomàquets i pot presumir d’haver-ne servit a alguns dels restaurants de més anomenada de Barcelona, com ara el Tíquets. “N’hem cultivat desenes de varietats, i de rodons i vermells n’han sortit sempre ben pocs”, fa broma en Nacho. A l’horta hi ha tomàquets de formes diverses i de tots colors, grocs, negres i blaus, i les varietats que més els fan treure pit són el Brandywine, l’Ananas Noire, el Paul Robeson o el Black Cherry. Aquest any, a més, tenen incorporacions noves com el Blue Indigo, el Cebrino o el Gegant Rosa. La insígnia de Can Gallina, però, és el Heart of Compassion, una varietat pròpia d’Europa de l’Est que té forma de cor. Amb la mel a la boca ens explica que la peculiaritat d’aquest tipus de tomàquet és la seva textura carnosa, un gust intens, dolç, sense quasi llavors i una olor espectacular. D’aquest tomàquet n’ha obtingut per selecció natural i pol·linització creuada una varietat exclusiva de Can Gallina, batejada com el CanGa Beef. En Nacho lamenta que, amb el pas dels anys, totes aquestes varietats han anat sortint de la roda de la gran distribució perquè el seu conreu no és gaire resistent i perquè sovint no s’han considerat prou boniques per vendre. “El mercat ens empeny cap a l’homogeneïtat i la igualtat en les formes. Nosaltres intentem no aplicar criteris industrials i per això aquí no trobaràs cap tomàquet igual”.

cangallina2
En contra del que pot semblar, aquest pagès convençut no va néixer entre feixes ni prové de família de pagesos. Va estudiar enginyeria informàtica i fa vuit anys va decidir deixar-ho tot per encarregar-se d’aquests terrenys on som avui, propietat de la seva família. Quan va arribar l’any 2008, era una terra erma molt castigada per l’agricultura convencional i pel monocultiu de maduixot que s’hi havia conreat durant dècades. A més, l’abandonament del tros era molt evident i calia començar de zero. De mica en mica, i gràcies a molt d’esforç, els terrenys fan goig de veure. El principi bàsic d’en Nacho és que “la terra demana respecte i, si n’hi donem, es regenera sola; hem d’acabar amb la creença cultural que és al nostre servei”. S’ocupa de Can Gallina tot sol però sovint el visiten voluntaris del poble o amics, com avui en Chema, per donar-li un cop de mà i per comprometre’s amb la filosofia de vida que representa.
Més enllà del que signifiquen les certificacions, en Nacho ens explica que no creu en els segells sinó en una manera de treballar respectuosa amb el medi i amb les persones sense necessitat que ho especifiqui cap paper. Li agradaria poder canviar el sistema de producció industrial a través dels propis productes que s’ofereixen i del vincle de confiança que es pot crear entre les persones. Aquesta manera d’entendre la vida és cada dia més complicada perquè la industrialització alimentària ha propiciat que aquests vincles pràcticament hagin desaparegut; per això és important potenciar el consum de proximitat, de temporada i que el comprador estigui interessat a conèixer la traçabilitat de tot el que s’adquireix. “Tenim l’aval de Demeter, però la nostra certificació és tenir la finca oberta perquè qualsevol que vulgui pugui venir a veure què fem i com ho fem”.

cangallina3
En Nacho ha viscut de l’agricultura durant sis anys gràcies a les cistelles que elaborava i que repartia a famílies de Canet i de Barcelona. Des de fa un temps, però, proveeix verdura biodinàmica a la botiga I Love Food, situada al barri de Sant Gervasi de Barcelona. Aquest canvi li ha permès fer un salt qualitatiu i arribar a un públic més ampli. “La producció biodinàmica a Catalunya és molt reduïda i la nostra voluntat és arribar al màxim de persones possible”. En Chema Bescós, soci i cofundador d’I Love Food, argumenta que una de les seves prioritats és cercar el contacte directe amb el productor per tal de conèixer de primera mà tots i cadascun dels productes que s’ofereixen. Per això avui és al camp, fent d’ajudant de pagès. D’aquí a pocs dies, aquests brots incipients ompliran les caixes de la botiga, i haver format part del seu procés de cultiu permet traslladar amb més passió la responsabilitat de tenir una dieta saludable i respectuosa amb la natura. Aquest advocat de formació i emprenedor per vocació, s’ha convertit en la peça que faltava a en Nacho: mentre en Chema s’encarrega de vendre i de fer pedagogia sobre les virtuts de l’agricultura biodinàmica, ell té temps d’ocupar-se de l’hort.

Per a més informació: www.cangallina.es i www.ilovefood.es

cangallina4

L’agricultura biodinàmica

Aquesta manera de treballar la terra veu del corrent antroposòfic creat a principi del segle XX pel filòsof austríac Rudolph Steiner. Es tracta d’un tipus d’agricultura ecològica que treballa sota la influència de la lluna, els planetes, el sol i les constel·lacions. La biodinàmica fa ús de les fitoteràpies, l’homeopatia i l’alquímia i harmonitza el procés de cultiu amb els astres. La normativa és més exigent que l’ecològica, de manera que alguns productes que es fan servir en agricultura ecològica no es permeten en la biodinàmica.
L’agricultura biodinàmica representa un retorn cap a pràctiques agrícoles que ja tenien els nostres avantpassats sense ser-ne conscients. De fet, les persones que s’han dedicat a estudiar o a observar la natura s’han adonat que els astres desprenen energies de tota mena i influeixen de manera diversa els éssers vius que poblem la terra.

Si esteu interessats en l’agricultura ecològica i en els principis biodinàmics trobareu una guia per a la sembra, el cultiu i la recol·lecció segons les fases de la lluna i les posicions astrològiques dels planetes en el Calendari d’Agricultura Biodinàmica, una guia iniciada per la investigadora Maria Thun a la dècada dels quaranta.

Irina Tasias
Irina Tasias

Periodista

  @irinatasias