Ens rep en Jeroen, un entusiasta de la vida a la vora dels ceps i de la recuperació de la tradició vitivinícola al Pallars. La seva història es remunta als dies en què el seu pare, en Peter, estudiava des de la universitat la geologia espectacular de la zona. Les meravelles històriques que alberguen els teixits rocosos del Pallars Jussà van fer que, a poc a poc, quedés captivat del paisatge i de l’energia de la Conca i que, finalment, un cop jubilat, decidís tenir una part de la seva vida a Catalunya i fer d’Orcau el seu nou niu. En aquell moment en Jeroen treballava a l’Haia en temes de medi ambient, feina que al principi el motivava però que, al cap d’uns anys, l’avorria. “Cada any era el mateix, no m’omplia i sempre pensava que podria canviar i fer alguna cosa que tingués més sentit. Fer vi em va semblar una bona idea”.

En Jeroen ens explica, amb molta cura i un català fantàstic, que la primera prova que va fer a Holanda va ser amb un fermentat de préssec que va quedar prou bé, fet que el va animar. És llavors quan decideix seguir la ruta dels pares cap a Catalunya i formar-se com a nou viticultor. Primer fa una estada d’un any al Penedès; després cursa un màster d’enologia a la Rioja, on estudia teoria a les tardes i treballa en un celler fent pràctiques al matí. Un cop sent que ja és el moment, dirigeix la seva vida cap a Orcau. Una vegada presa la decisió de fer del vi la seva nova carrera professional, la seva família li dóna suport i, entre tots, comencen a fer realitat el somni. “Van pensar que era un bon moment per invertir els diners de la jubilació dels pares en engegar el projecte del celler, una bodega petita on ser feliços”. Des de llavors que pare, mare i dona es dediquen en cos i ànima a l’elaboració de vi ecològic d’una gran qualitat.

En l’actualitat, la família d’en Jeroen conrea unes cinc hectàrees de vinya i treballa amb nou varietats diferents: la primera que van plantar va ser ull de llebre, i les últimes, nebbiolo i primitivo, dues varietats italianes que s’adapten bé al clima pirinenc. “Vull fer un vi amb personalitat de muntanya i és per això que estic provant ceps que ens poden donar un caràcter curiós i llaminer”. Al mateix temps, també estan recuperant varietats autòctones, com el brocada o el sumoll negre, que es van perdre als anys cinquanta quan el raïm es va desvalorar i es van substituir els camps de ceps per cereals i ametllers. En Jeroen és un apassionat de tornar als orígens i de fomentar allò que temps enrere n’havia estat propi, i és per això que els seus vins, entre altres coses, es caracteritzen pels matisos que les varietats antigues aporten als cupatges actuals. ”Aquesta zona havia estat molt lligada a la tradició dels ceps i el vi, en un moment de la història es va perdre, però ara s’està tornant a recuperar”.

Un altre dels fets que diferencia el celler Sauvella de la resta de la comarca és que els camps són ecològics des que va començar l’activitat l’any 2004 i que l’anyada de 2012 serà la primera en què les ampolles estaran certificades pel CCPAE. La seva filosofia de treball sempre ha estat de màxim respecte amb la terra i els seus fruits, i és per aquest motiu que des que van començar a tenir cura de les vinyes ho van fer amb criteris ecològics.

“Jo estic més content que mai. Cada dia que m’estic a la bodega penso que sóc lliure i que tinc una feina creativa”

El celler Sauvella es caracteritza pel treball de promoció i difusió que fa a escala local. La família d’Orcau, malgrat no ser autòctona del Pallars, sent un gran respecte per les produccions tradicionals i pel seu consum de proximitat. Formen part de diferents iniciatives locals, com el projecte “Al teu gust”, de l’Ajuntament de Tremp, o del Convivia Slow Food Pirineus. Els diferents vins de Sauvella es poden comprar en botigues de la zona o degustar en bars i restaurants propers, així com en la mateixa finca. En Jeroen obre les portes del celler sempre que la gent ho demana i fa de la seva activitat una atracció de turisme respectuós amb l’entorn que cada vegada té més adeptes. Us recomano que, en època de verema –aquest any cap a principi d’octubre–, truqueu i visiteu els camps per conèixer tot el procés de recol·lecció i elaboració del raïm.

M’agrada parlar amb en Jeroen perquè respira un optimisme basat en la confiança de la seva feina i en l’entusiasme amb què treballa. “Jo estic més content que mai. Cada dia que m’estic a la bodega penso que sóc lliure i que tinc una feina creativa”. Des que va començar l’any 2004 que la família ha invertit ampliant el celler i els camps de cultiu per tal de crear una bodega d’autor amb segell propi i molta personalitat.

Si voleu conèixer més detalls del celler, tastar el vi o passar un cap de setmana enològic, podeu escriure a sauvella@gmail.com o bé trucar al 973085015 o al 600765803.

Per a més informació: www.sauvella.com

 

Recuperar el que és propi de la terra

La història ens recorda que el Pallars Jussà havia estat terra de vinya. Els camps de la conca i de les muntanyes que la voregen eren conreats per elaborar vi. Les qualitats del sòl i la climatologia de la zona són dues bones aliades perquè la cultura del vi s’hagi desenvolupat tradicionalment.

Va ser a partir de la fil·loxera que aquesta tradició es va anar perdent, i sobretot amb la davallada del preu del vi cap a la segona meitat del segle XX, que la pagesia va decantar-se pel cereal i els ametllers, més que pels ceps i el vi.

En canvi, des de l’entrada al segle XX que la comarca del Pallars Jussà està experimentant una revalorització important de la cultura del vi. En pocs anys s’ha passat d’un celler a deu, al mateix temps que la restauració i les botigues locals estan acostant els vins de proximitat als consumidors. Avui el Pallars Jussà torna a ser terra de ceps. Us la recomano!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula