A tothom ens agrada preparar pastissos i dolços de tant en tant, ja sigui per celebrar un dia especial, un aniversari o perquè ens ve de gust compartir unes postres amb la família o amics. No és dolent que ens agradi el dolç! De fet, és normal, perquè aquest gust és el que ens produeix més sensacions de plaer i benestar. El problema és que, sovint, la gran majoria de receptes de pastissos –i especialment les destinades a preparar amb robot de cuina–, estan carregades de sucre blanc, farines blanques i lactis de mala qualitat.

Conscients d’això, el primer impuls que tindrem potser serà preparar les mateixes receptes substituint els ingredients més “nocius” per altres de més saludables. De totes maneres, si ho heu provat, segur que us haureu adonat que no és tan fàcil! Les receptes de les postres requereixen precisió pel que fa a textura dels ingredients i a les quantitats i, sovint, si improvisem, acabem frustrats amb els resultats.

És per això que hem creat el curs “Dolços sans amb robot”: per oferir-vos receptes infal·libles de pastissos i altres dolços amb ingredients saludables.

Endolcidors: Tots serveixen a l’hora de preparar postres saludables?

Quan volem substituir el sucre blanc, els millors endolcidors que podem fer servir són els que són aliments reals i saludables. Estem parlant d’ingredients com els següents:

  •   Fruites, com el plàtan, la poma o la pera.
  •   Fruites seques, com els dàtils, les orellanes, les panses o les prunes.
  •   Espècies, com la canyella o la vainilla.
  •   Verdures dolces, com la pastanaga, la carbassa o la remolatxa.
  •   L’estèvia.

Per això, molts formen part dels dolços sans del curs.

No obstant això, cal tenir en compte que els endolcidors tenen un paper fonamental en la textura dels pastissos que preparem i, per això, alguna vegada, quan volem aconseguir resultats concrets, cal fer-ne servir d’altres, com ara la mel crua o el sucre de coco.

Per exemple, quan preparem un pa de pessic, sempre esperem que quedi esponjós. Si el preparem amb dàtils, plàtan o mel quedarà massa compacte un cop el guardem a la nevera. En aquest cas, per aconseguir el resultat que volem, cal fer servir un sucre sòlid com el sucre de coco, que permet que, un cop s’hagi refredat, es mantingui tendre i esponjós.

A més, el sucre de coco i la mel crua són dos endolcidors de bona qualitat que podem considerar saludables si se’n fa un consum ocasional, com el que hem de fer amb els dolços.

dolços sans amb robot

La xocolata

Un ingredient que mai falta dins la pastisseria és, sens dubte, la xocolata. Això sí, si volem preparar dolços saludables ha de ser una xocolata amb un percentatge alt de cacau.

Per si no ho sabíeu, el tant per cent de les xocolates ens indiquen quina quantitat de cacau hi ha en els 100 g de pes de la rajola; el percentatge restant indica la quantitat de sucre. Per això és important que ens hi fixem! Una rajola de xocolata d’un 50% de cacau té un 50% de sucre. En canvi, en una rajola del 80% només un 20% és sucre i, quan en mengem una porció, la quantitat de sucre que ingerim no serà tan significant.

Per aquest motiu, en totes les receptes del curs, hem fet servir xocolata negra del 85%: és una opció que no resulta exageradament amarga i que, alhora, porta poc sucre afegit.

“En totes les receptes fem servir xocolata negra del 85%.”

dolços sans amb robot

Què passa amb els lactis?

Els lactis també són ingredients que solen tenir molta presència en la pastisseria convencional, ja sigui en forma de llet, nata, mantega, iogurt o formatge. Tot i això, no tots són igual de saludables.

Com ja sabreu, els lactis de més bona qualitat són els fermentats, de cabra o ovella i de procedència ecològica. Per això val més substituir la llet, la nata o la mantega per ingredients com beguda vegetal, crema vegetal per cuinar i ghee, oli d’oliva verge extra o oli de coco verge.

En canvi, els lactis fermentats –com el iogurt o el formatge–, si són de bona qualitat, poden tenir cabuda dins d’una alimentació saludable, i més en cas dels pastissos, que són de consum ocasional.

Al curs “Dolços sans amb robot” hi trobareu postres clàssics, com un pastís de formatge o un tiramisú, que han estat elaborats amb lactis de bona qualitat per poder mantenir-ne l’essència al 100%. Ja que un pastís de formatge sense formatge o un tiramisú sense mascarpone no són el mateix!

Quines són les millors farines?

La gran majoria de pastissos clàssics se solen fer amb farina blanca refinada, un ingredient que acostuma a generar una textura suau i esponjosa però que, alhora, té un impacte negatiu en la salut. Per això, volem evitar-la quan fem cuina saludable.

És molt més interessant fer servir farines de cereals integrals o d’altres fonts com fruita seca o tubercles. Això sí, cal tenir en compte que aquests tipus de farines no actuen tal com ho fa la farina blanca de blat i, per aquesta raó, a vegades, el resultat final pot diferir de l’original. De totes maneres, això no vol dir que no siguin bons, sinó que poden tenir una textura o una consistència diferents.

Quan treballem amb farines no refinades –i molts cops sense gluten–, l’assaig i error és important per poder descobrir quines són les millors combinacions de farines i en quines quantitats per poder obtenir els resultats desitjats. Nosaltres, per preparar el curs “Dolços sans amb robot”, n’hem fet moltes, de proves! Les receptes finals són les que ens han permès obtenir el resultat que buscàvem.  Principalment hem fet servir farina d’ametlles i farina de civada sense gluten, però també en trobareu amb farina de fajol, farina d’arròs integral o farina d’espelta.

Avantatges de cuinar amb robot de cuina

Els robots de cuina són una meravella! Jo faig servir Thermomix® des de fa uns quants anys i, personalment, introduir aquest robot a la cuina ha suposat un gran canvi.

D’una banda m’ha permès optimitzar el temps. Mentre treballa, jo puc avançar altres preparacions i, així, ser molt més eficient. A més, permet cuinar sense haver d’embrutar aparells diferents; amb un de sol ho podem fer tot: muntar les clares, fondre la xocolata, batre a altes velocitats, emulsionar… Això, al final del dia, és un regal! Haver de rentar només un aparell o, encara millor, posar-lo al rentavaixelles estalvia molt de temps i és fonamental per no perdre la motivació per cuinar.

D’altra banda, aquests tipus de robot de cuina ens permeten ser molt precisos amb les temperatures i les velocitats. Podem escalfar o fondre a baixa temperatura i podem triturar com si fos un processador d’aliments o batre com si fos una batedora, i obtenir textures increïbles que, d’una altra manera, no podríem aconseguir.

dolços sans amb robot

Què trobareu a “Dolços sans amb robot”?

Com a amant de la cuina saludable i com a usuària de Thermomix®, una de les coses que trobava a faltar eren receptes dolces amb robot de cuina sense sucre blanc ni farina blanca, i per això fa molts mesos que treballem per desenvolupar aquest curs. Hem triat receptes clàssiques, postres que sempre es demanen als restaurants i que fan feliç a tanta gent, i n’hem fet versions amb ingredients més saludables!

El resultat són quinze dolços sans que us permetran preparar pastissos infal·libles per quan us vingui de gust cuinar postres dolces i saludables. A més, també hi trobareu 4 receptes de bàsics que us serviran per preparar qualsevol tipus de postres.

El curs està fet i pensat per a usuaris de Thermomix, tot i que amb robots semblants com el robot de cuina de Lidl, Monsieur Cuisine Connect, de ben segur que podreu aconseguir bons resultats amb petites adaptacions.

Si voleu treure tot el suc al vostre robot Thermomix, tenim un altre curs en línia, Cuina sana amb robot, amb 39 receptes amb plats tan espectaculars com un curri de cigrons i verdures, una pizza amb base de fajol i carbassa, hamburgueses vegetals, pans sense gluten o cremes de verdures.

Si els voleu tots dos, aquesta setmana estem de promoció de Green Week amb una oferta única!

Vull més informació

 

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista-nutricionista i creadora de l'Instagram i el blog My Healthy Bites.

    @myhealthybites