Com bé sabem, Barcelona és coneguda internacionalment com una ciutat dinàmica i innovadora en l’àmbit gastronòmic, on cada dia es valora més el producte local i de proximitat, juntament amb un compromís agroecològic que faci del planeta un sistema alimentari sostenible.
Per poder aconseguir tot això, és necessari que la ciutat reconnecti amb productors de nuclis no urbans, és a dir, de l’àrea i regió metropolitana. Així regenerem la consciència pel respecte i la cura cap a l’origen dels aliments i per a totes aquelles persones que en fan possible la producció.
Per tant, aquest 2021 Barcelona serà la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, on es desenvoluparan més de noranta projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible i una programació que s’estendrà des de principis d’any fins al desembre.
Entre el 19 i el 21 d’octubre de 2021, la ciutat serà la seu del 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, el primer tractat internacional de ciutats en matèria d’alimentació que posa en relleu el paper estratègic de les ciutats en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles. A més, també impulsa l’accés a aliments saludables actuant contra la fam i la malnutrició.
Quins són els objectius en què es fonamenta aquest progrés cap a un estil de vida sostenible?
- Impulsar dietes més saludables i sostenibles, i també facilitar-ne l’accés per a tothom.
- Generar més oportunitats econòmiques per als sectors de proximitat, com són els comerços dels barris, els mercats municipals o els productors i pagesos locals, impulsant la producció agrària ecològica i local.
- Combatre l’emergència climàtica a la metròpoli de Barcelona i facilitar, a la vegada, una transició agroecològica a la ciutat amb la promoció de l’agricultura urbana i la protecció de la periurbana.
- Generar resiliència davant els riscos globals i les desigualtats socials.
Per tant, situant-nos en el temps de pandèmia actual, juntament amb l’emergència climàtica, el principal objectiu és dinamitzar el comerç local, de proximitat i sostenible. D’aquesta manera beneficiem els petits i mitjans productors de la regió metropolitana de Barcelona i de tot Catalunya.
On es poden comprar aliments sostenibles?
Actualment hi ha una gran diversitat de comerços i altres tipus d’establiments on els podem trobar:
- fires i mercats municipals o de pagès i també establiments enxarxats i associats a les associacions de comerciants del teu carrer, barri o districte.
- comerços d’alimentació ecològica, on també hi ha productes de comerç just i solidari i productes a granel.
- comerços de proximitat de productes locals
- restaurants d’alimentació sostenible com els Slow Food.
- cistells a domicili de verdura, fruita i altres aliments ecològics i de temporada, directes del camp a la persona consumidora.
- cooperatives de consum i supermercats cooperatius amb l’objectiu d’oferir preus assequibles als consumidors i, al mateix temps, preus justos per als proveïdors.
- economia social i solidària on s’impulsen, es produeixen i venen productes i serveis per a un consum sostenible, transformador i amb impacte social.
- recursos per crear una agricultura urbana, com eines, llavors i planters.
Un dels grans reptes és millorar els canals d’accés, distribució i comercialització d’aliments sostenibles per ser més accessibles per a tota la ciutadania.
Cistelles a domicili o cooperatives de consum?
Cistelles a domicili: Són diversos els productors agrícoles que, setmanalment, ofereixen un servei a domicili de verdura, fruita i altres aliments ecològics i de temporada.
Les cooperatives de consum, en canvi, estan creades per proveir les persones que en formen part. Aposten pel consum local, ecològic i responsable. El seu objectiu és oferir preus assequibles als consumidors i uns preus justos per als proveïdors.
Quin és el paper dels mercats municipals de Barcelona?
Barcelona és una ciutat de mercats! Es basa en una xarxa d’equipaments públics que abasteix molts barris i districtes de la ciutat. A més a més, són una barreja de valors associats a la sostenibilitat social, mediambiental i cultural, a part de millorar la qualitat de vida dels ciutadans impulsant una dieta saludable i equilibrada.
Actualment, la ciutat té 39 mercats alimentaris –on podem trobar parades de verdura, fruita, carn, peix, elaborats casolans, etc. dins del mateix recinte municipal– que donen prioritat a tots aquells productes de temporada, provinents de productors de proximitat i ecològics.
Quin és el paper dels comerços de proximitat, d’alimentació ecològica i comerços verds?
Si busques al teu barri les botigues d’alimentació disponibles, ajudes a enfortir la producció i la distribució local, alhora que aportes cohesió social i reforces les associacions de comerciants.
Els establiments d’alimentació ecològica com Veritas, Molsa, etc. estan augmentant el nombre de botigues per apropar als ciutadans aliments sans i segurs i assegurar menús nutritius i saludables. En molts d’aquests establiments també pots trobar disponibles productes de comerç just i solidari, per millorar l’accés al mercat dels productors més desfavorits i minimitzar les desigualtats del planeta.
A més a més, hi ha una oferta d’establiments identificats com a Comerços verds, una iniciativa pensada per donar a conèixer aquells comerços de barri que tenen a la venda una oferta de productes respectuosa amb el medi ambient.
A la vegada, els comerços on comprar productes a granel s’estan fent més presents als carrers amb l’objectiu de reduir a zero els envasos.
Et ve de gust visitar un restaurant que segueix els principis d’una alimentació sostenible?
Barcelona també ofereix tota una xarxa de projectes relacionats amb la cuina i la restauració sostenible, que van des d’espais de cuina de barri fins a altres d’alta gastronomia.
Arran del nomenament de Barcelona com a Capital de l’Alimentació Sostenible, s’ha creat el “Menú de les Estacions”, gràcies a la col·laboració d’administracions i entitats de diversos sectors.
Hi ha un seguit de restaurants adherits a aquest projecte, en el qual ofereixen, a cartes i menús, plats variats que segueixen els principis d’una alimentació sostenible, saludable i de temporada. A més a més, molts formen part de la Slow Food Guide i durant aquests mesos de primavera, molts plats estan elaborats amb els productes estrella de la temporada: la cirera, el musclo, el pèsol, l’espàrrec, la fava, el maduixot, la sardina, la remolatxa i la taronja.
Una iniciativa molt llaminera per poder gaudir d’un àpat saludable i sostenible fora de casa, alhora que ajudem a recuperar la restauració de Barcelona en aquest moment actual de pandèmia!