L'Origen_Lagrimus4

Vaig conèixer en Michel Baylocq a la Universitat d’Estiu de Puigcerdà. Allà vam compartir una jornada excel·lent amb altres productors locals i ecològics amb els quals vam reflexionar sobre el moment que estem vivint de reconnexió amb la natura, amb els aliments saludables i amb les relacions de persona a persona. “Jo estic instal·lat a Martinet, un poble que ha obert les portes a la meva idea i que em dóna molt de suport per treballar en tot aquest tema de l’avet”, m’explica en Michel mentre recorda com va arribar al Baridà. La seva història es remunta a la cuina d’un petit restaurant andorrà on alquimiava els productes del territori per servir-los a taula. Allà és on es va començar a gestar la seva aventura al voltant de la resina de l’avet, que per motius diversos ha acabat migrant cap al Pirineu català.

Lagrimus és un projecte que recupera la tradició pirinenca vinculada a la resina o trementina de l’avet. “Un dia caminava pel bosc i de sobte em vaig trobar un avi que baixava d’un arbre i carregava una saca de pinyes”, ple d’emoció en Michel m’explica com va començar la seva idea nova basada en antics costums locals. I va ser així, gaudint de la companyia del bosc, com en Michel va descobrir un dels secrets de la nostra farmàcia natural, un regal de la natura que ara ell ens vol posar a l’abast. Trobem diferents noms per explicar el mateix, ja sigui xarop d’avet, resina d’avet o trementina, preparat que segurament us sona de la tradició trementinaire, aquelles dones valentes que caminaven i venien els seus preparats per curar ferides, prevenir malalties o calmar dolors. Les coneixeu? Us recomano el Museu de les Trementinaires de Tuixent, a l’Alt Urgell, on descobrireu un món sorprenent al voltant de la medicina natural dels segles XIX i XX.

L'Origen_Lagrimus2

El xarop d’avet s’elabora macerant les pinyes, brots i branques de l’avet (Abies alba) amb sucre ecològic. És una tasca totalment manual que en Michel organitza amb els veïns de Martinet. “És una manera de donar feina a la gent del poble, penso que té molt de valor crear activitat nova basada en coneixements antics”. Entre els mesos d’agost i octubre es recol·lecten les pinyes verdes, i es trien les més grans i les que han rebut més el sol, que normalment són a uns quaranta metres d’alçada. Per poder-les macerar es traslladen al magatzem, es barregen amb sucre ecològic i es deixen reposar entre vuit i deu mesos en cubells. Aquest procés permet obtenir el xarop, que una vegada macerat caldrà filtrar de manera manual. El Lagrimus, tal com en Michel ha batejat la versió renovada de la trementina, és molt útil per a tot tipus de problemes respiratoris ja que ajuda a expectorar millor. Ho referma explicant-me que “al Berguedà vaig descobrir que els treballadors de les mines el feien servir per eliminar les toxines que la feina a la mina els deixava a l’aparell respiratori”.

A partir del Lagrimus, en Michel està desenvolupant tota una sèrie de productes, tots amb el certificat del CCPAE, que, barrejats, multipliquen les seves propietats. Per exemple, un dels últims maridatges que ha fet és el Lagrimopolis, una barreja de xarop d’avet i pròpolis, que actua com a barrera defensiva per als atacs virals i esdevé un antibiòtic natural. També podeu trobar el sabó Lagrimus, fabricat a partir de resines i olis essencials de l’avet, que li aporten un gran poder cicatritzant i antisèptic, i que es recomana per a cremades i infeccions. Per als més llaminers us recomano els caramels de Lagrimus elaborats a base de xarop i olis essencials de l’avet i sucre ecològic. I un gran descobriment per a la cuina és la crema d’avet, un condiment fabricat a base del xarop i vinagre balsàmic ecològic, molt recomanat per donar un toc dolç i àcid a plats com l’amanida. Mentre m’explica tot aquell ventall de productes m’adono que porta un pot petit de vidre penjat del coll amb un líquid a dins. Un cop acabades les explicacions, ho demano i em respon “és l’última novetat que he presentat a Biocultura de Bilbao: és la resina pura de l’avet. Penjada al coll la vaig inhalant a poc a poc… m’ajudarà a no refredar-me aquest hivern”.

L'Origen_Lagrimus3

“Això té molt de futur, és una manera d’acostar la natura i la saviesa dels remeis casolans a la gent; és una revolució”

Quan li demano com s’imagina Lagrimus d’aquí uns anys, em mira i, després de sospirar durant uns segons, em diu que “això té molt de futur, és una manera d’acostar la natura i la saviesa dels remeis casolans a la gent; és una revolució”. Així de contundent es mostra amb la innovació de Lagrimus, que entén com una mirada nova al que abans era quotidià. I la realitat l’avala. Cada vegada més restaurants empren els seus productes a les cuines, més botigues li demanen per poder vendre al detall els seus invents i més participa en fires i mercats en què fa d’ambaixador del seu territori i dels seus productes. “Quan vaig a una fira porto un producte, una zona, una cultura… sóc a Itàlia i puc explicar que vinc de Martinet i que Lagrimus és un dels projectes que formen part de Terra de Baridà; és una manera de portar els petits pobles del Pirineu arreu del món”. En Michel s’emociona i jo amb ell. Són aquestes les forces que donen sentit als projectes de desenvolupament rural pensats per a les persones i el territori.

Per poder provar els productes de Lagrimus teniu diferents opcions. Podeu visitar la seva botiga virtual, el podeu anar a cercar a les fires que fa arreu del territori i podeu mirar si a la vostra botiga de barri hi ha els seus productes. Si no els trobeu, sempre podeu recomanar que els provin!

Per a més informació: www.lagrimus.com

L'Origen_Lagrimus6

Terra de Baridà, productes amb compromís

El Baridà és un territori situat a cavall entre les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Hi trobareu els municipis d’Arsèguel, Cava, Lles de Cerdanya, Montellà i Martinet i el Pont de Bar. És un llogaret que obre les seves portes i us convida a gaudir del seu entorn i de la màgia dels seus espais naturals i de la seva història cultural.

Des de fa uns anys estan treballant per fomentar els seus productes locals amb la marca “Terra de Baridà”. Hi trobareu formatge, pa, melmelades, verdures, vedella i també el Lagrimus d’en Michel Baylocq. Tot un conjunt de petits productors i elaboradors que donen vida a les muntanyes amb la seva tasca quotidiana. Aliments amb noms i cognoms que ens recorden que vivim en un país ple de meravelles gastronòmiques i amb compromís.

M’agrada descobrir que els racons de la nostra terra es reinventen a partir de mirar el passat i interpretar-lo de nou en el present. La cultura, la música, les llegendes, els paisatges, la gastronomia, la pagesia, la natura… tot forma part del nostre país muntanyós. Us convido a descobrir-ho de bracet dels protagonistes!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula