Arribo a Mas el Pujol de Dachs, a les Llosses, a la comarca del Ripollès. M’espera en Josep Orra, fill de família pagesa i enamorat dels camps, del bestiar i de la vida al mas. Veig en els seus ulls la il·lusió de viure i conviure en el territori que l’envolta. Es mostra content i orgullós de la feina que fa i de com la fa. “La finca i jo som un, visc l’ecologia d’una manera molt natural”, em diu mentre contempla els prats que ens envolten. També m’explica que a final dels anys vuitanta la majoria de ramaders de la zona van deixar de produir llet de vaca perquè tant la indústria com la política agrària van fomentar la concentració de la producció en poques explotacions i cada vegada més grans. Va ser llavors quan el sector ramader de la comarca o bé va plegar, o bé es va decantar per la vaca de carn. En canvi, en Josep va ser dels pocs ramaders de la comarca que va optar per continuar produint llet, elaborar-la i a més reconèixer el procés ecològic de tot el procés de producció fins a arribar al formatge.
A Pujol-Orra han munyit vaques des de sempre; és una família que no ha perdut mai el vincle amb l’ecosistema natural del qual forma part. És una explotació petita amb unes vint-i-cinc vaques de llet que respecta el cicle de la natura i el vincle entre els camps i els animals. “Nosaltres sempre hem adaptat els animals a la terra, i no al revés com fa la ramaderia industrial”. En Josep es mostra satisfet de poder donar a les vaques tot el menjar que ell produeix. Té els animals que les seves terres li permeten alimentar; ni un més, ni un menys. D’aquesta manera les vaques pasturen gairebé tot l’any i mengen l’aliment directament de la natura. “Viuen en l’ambient que es mereixen”.
A Pujol-Orra elaboren la seva llet de vaca des de l’any 1993. És un dels pocs formatges de ramat propi certificats pel CCPAE que hi ha actualment a Catalunya. La seva aposta sempre ha estat lluitar per una producció respectuosa amb la terra, amb els animals i amb les persones. “Nosaltres no hem estat mai de medicar les vaques ni de comprar productes químics. La nostra finca és sàvia i sap que si està equilibrada, està sana”.
“Nosaltres no hem estat mai de medicar les vaques ni de comprar productes químics. La nostra finca és sàvia i sap que si està equilibrada, està sana”
Aquesta és una altra de les coses que m’agrada d’en Josep, que no té integrada la química a les tasques quotidianes. És un ramader que confia en l’ofici i en el saber fer de la mare terra. De fet, la finca parla. A banda dels camps i les pastures, s’observa una amalgama rica entre pomeres antigues, l’horta de casa, herbes aromàtiques… I segurament quan el temps és més càlid regnen els colors de les flors que amb el verd de la pastura dibuixen un paisatge preciós. “Hem passat de ser ‘els raros’, a ser molt ben rebuts per la gent que valora el tema ecològic… I això et reconforta”, afirma amb un somriure que delata l’estima per la feina ben feta.
A Pujol-Orra elaboren formatges tant amb llet crua com amb llet pasteuritzada. La major part de la producció és de formatges madurats, però també produeixen formatges frescos i cremosos. El formatge evoluciona en funció de l’època de l’any perquè està molt vinculat amb la pastura que les vaques hagin menjat. A l’hivern s’alimenten d’herba seca i el formatge té un color més blanc i una textura més cremosa; en canvi, a l’estiu la pastura atorga a la llet i al formatge un color més groguenc i li dóna uns gustos més suaus. A Pujol-Orra també trobareu un formatge amb una barreja d’ortiga, orenga, sajolida i farigola; herbes collides a la pròpia finca que donen un caràcter únic al formatge. A més, són l’única explotació ramadera catalana que actualment elabora mantega artesana i ecològica. Si fa temps que cerqueu una mantega local i sense agroquímics, a Pujol-Orra en trobareu.
Els seus formatges arriben directament a moltes de les cooperatives de consum catalanes, així com a les botigues de producte ecològic, tant físiques com virtuals. Tot i això el que us recomano és que us acosteu fins a les Llosses i conegueu la màgia que dóna lloc a aquests formatges. D’aquesta manera coneixereu en Josep Orra, que us explicarà tot el que li demaneu sobre el món de la ramaderia ecològica, els formatges de pastor i l’alimentació saludable. Comprar directament a la granja és una experiència única que us permetrà conèixer sense filtres tot el procés d’elaboració dels formatges i de la mantega. Per contactar amb en Josep el podeu trucar al 608 233 997 o bé escriure un correu a josep.orra@sapo.pt.
Per a més informació: www.formatgesdelpujolorra.com
La Ruta Europea del Formatge: un projecte transdisciplinari amb identitat formatgera
Els dies 4 i 5 de desembre va tenir lloc a Idiazábal el I Foro Ruta Europea del Queso Workshop-REQws, en què deu municipis de diferents zones de l’Estat espanyol van acordar crear una associació per impulsar una ruta europea amb el formatge com a protagonista.
La idea és nodrir un projecte integral i transdisciplinari que treballi per fomentar la ramaderia i els formatges de pastor, que vinculi el producte local amb la gastronomia, que dinamitzi turísticament els territoris formatgers i que creï espais de diàleg entre diferents regions europees.
El Ripollès, amb l’Ajuntament de Ripoll i el Consell Comarcal del Ripollès, s’afegeix al projecte de la Ruta Europea del Formatge. Mas el Pujol de Dachs és una de les sis formatgeries ripolleses que gaudirà de les accions de dinamització i promoció del projecte europeu. De moment la feina està per fer, però segur que dóna molts bons fruits!