Fotos: Pau Esculies. Receptes: Montse Vallory

Fotos: Pau Esculies. Receptes: Montse Vallory

Constantment sentim que les algues són molt bones, que tenen molts beneficis i que n’hem de menjar cada dia. Ja heu intentat menjar-ne més d’una vegada i sempre que en compreu se us acaben morint de fàstic a l’armari.

Les algues tenen una textura difícil a la qual no estem acostumats. A més, tenen aquest gust de mar, que les fa un aliment molt diferent i estrany per al nostre paladar. Tanmateix hi ha maneres fàcils d’introduir-les que en dissimulen el gust i la textura.

Us oferim set receptes –una per a cada dia de la setmana–. Totes molt bones i fàcils per començar amb les algues i no passar-ho malament.

calendari_menusetmanal_cat

  • Dilluns: Olla de cigrons amb alga kombu

La kombu dolça és la que es cou més de pressa. És l’alga més rica en ferro i ajuda a millorar la digestió dels llegums i a evitar flatulències.

Recepta: Agafeu 1 dit d’alga per persona i renteu-la amb aigua. Talleu-la a trossets ben petits. Coeu-la un mínim de 30 minuts juntament amb els cigrons. En el tram final afegiu les verduretes per barrejar els sabors.

  • Dimarts: Sopa japonesa de miso amb alga wakame. És l’alga més depurativa i drenant.

Recepta: Deixeu l’alga en remull 5 minuts. Talleu-la petita. Escalfeu el dashi i el miso, afegiu el tofu tallat a daus i la wakame sense que arribi a bullir.

  • Dimecres per berenar: Gelatina de fruites i alga agar-agar. És realment saciant i relaxant del sistema nerviós.

Recepta: Talleu fruita de temporada en làmines (poma, pera, préssec, kiwi, maduixa…). Poseu a coure mig litre de suc de poma amb 1 cullerada de flocs d’agar-agar durant 5 minuts. Afegiu-hi la fruita. Deixeu-ho coure 5 minuts més. Poseu-ho tot en un bol de vidre o en potets de flam i deixeu que es refredi.

  • Dijous: Quiche de porro, tofu i alga hiziki. Té una gran proporció de calci (1400 mg per 100 g enfront dels 120 mg de la llet).
Gelatina de plàtan

Foto Pau Esculies

Gelatina de poma i mores

Foto Pau Esculies

 

 

 

 

 

 

Recepta: Coeu una tira d’hiziki durant 30 minuts i trossegeu-la. Estireu la massa de quiche que vulgueu fer servir. Esteneu la massa dins el motlle. Punxeu amb una forquilla perquè no surtin bombolles i deixeu-ho 15 minuts al forn amb llegums crues perquè pesin. Salteu el porro. Trossegeu el tofu, bateu-lo amb el porro i la hiziki de manera que quedi com un paté. Retireu les llegums i afegiu la barreja a sobre la massa. Deixeu-ho mitja hora al forn.

Pie with mushrooms, chicken and herbs

  • Divendres: Makis japonesos (sushi) amb alga nori. És rica en vitamina A: ideal sobretot a l’estiu, i per a problemes de visió i pell.

Recepta: Netegeu arròs glutinós amb aigua. Coeu l’arròs i les verduretes que vulgueu. Talleu l’alga a tires gruixudes i torreu-les a 25 cm del foc, movent-les perquè es vagin torrant uniformement. Poseu la part rugosa cap amunt sobre una estoreta de bambú (opcional), també anomenada makisu. Poseu a sobre de la làmina una petita capa d’arròs i a sobre les verduretes o el peix cru. Enrotlleu l’alga amb el contingut estirant l’estoreta cap endavant.

  • Dissabte: Mandonguilles amb alga arame. És l’alga menys salada i la més indicada per a problemes de l’aparell reproductiu i la sang.

Recepta: Deixeu l’alga en remull 15 minuts. Sofregiu l’all. Talleu carbassó i ceba ben petits. Coeu el mill, el carbassó i la ceba. Barregeu-ho tot a la paella i afegiu-hi brou, soja texturitzada i sal. Poseu l’alga tallada ben petita amb l’aigua i les verduretes. Deixeu-ho fins que es quedi sense caldo. Un cop fred, agafeu la barreja, feu boletes i fregiu-les amb farina de cigró.

  • Diumenge: Algues espagueti de mar fregides amb quètxup natural o hummus i guacamole. Van bé contra l’anèmia i la retenció de líquids. I no te gens de gust d’alga.

Recepta: Deixeu les algues en remull 30 minuts o coeu-les 15 minuts. Enfarineu-les amb farina de cigró i fregiu-les. Suqueu-les en quètxup, hummus o guacamole.

Espagueti de mar frita-2

Per què les algues són un bon aliment que hauríem d’introduir a la dieta habitual?

  • Són depuratives i desintoxicants. Si les mengem amb peix, ens ajuden a contrarestar els metalls pesants que puguin tenir, gràcies a l’àcid algínic.
  • Són molt riques en minerals, vitamines i antioxidants.
  • Protegeixen ronyons, ossos i mucoses.
  • Alcalinitzen (compensen l’acidesa de les proteïnes animals i dels aliments processats).
  • Contenen molta fibra, que ens sacia, afavoreix el trànsit intestinal i col·labora amb el sistema intestinal i nerviós.
  • Tenen fucans, un principi actiu amb estudis contra la progressió de tumors.
  • Són reforçants i reconstituents.
  • Reforcen l’estat de les ungles i dels cabells.

Quina és la proporció diària recomanada?

Mitja culleradeta, ja que no estem acostumats a metabolitzar tanta quantitat de iode com els orientals. Cal evitar-les si hi ha problemes amb la tiroide.

Podreu trobar totes aquestes algues a la botiga Obbio a Barcelona. Les teniu també en pols, amanides, càpsules (espirulina i clorel·la)…

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

  @NeusElcacho   @healthy_neuselcacho
Neus Elcacho

Demana cita amb la Neus Elcacho a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic