Constantment sentim que les algues són molt bones, que tenen molts beneficis i que n’hem de menjar cada dia. Ja heu intentat menjar-ne més d’una vegada i sempre que en compreu se us acaben morint de fàstic a l’armari.
Les algues tenen una textura difícil a la qual no estem acostumats. A més, tenen aquest gust de mar, que les fa un aliment molt diferent i estrany per al nostre paladar. Tanmateix hi ha maneres fàcils d’introduir-les que en dissimulen el gust i la textura.
Us oferim set receptes –una per a cada dia de la setmana–. Totes molt bones i fàcils per començar amb les algues i no passar-ho malament.
- Dilluns: Olla de cigrons amb alga kombu
La kombu dolça és la que es cou més de pressa. És l’alga més rica en ferro i ajuda a millorar la digestió dels llegums i a evitar flatulències.
Recepta: Agafeu 1 dit d’alga per persona i renteu-la amb aigua. Talleu-la a trossets ben petits. Coeu-la un mínim de 30 minuts juntament amb els cigrons. En el tram final afegiu les verduretes per barrejar els sabors.
- Dimarts: Sopa japonesa de miso amb alga wakame. És l’alga més depurativa i drenant.
Recepta: Deixeu l’alga en remull 5 minuts. Talleu-la petita. Escalfeu el dashi i el miso, afegiu el tofu tallat a daus i la wakame sense que arribi a bullir.
- Dimecres per berenar: Gelatina de fruites i alga agar-agar. És realment saciant i relaxant del sistema nerviós.
Recepta: Talleu fruita de temporada en làmines (poma, pera, préssec, kiwi, maduixa…). Poseu a coure mig litre de suc de poma amb 1 cullerada de flocs d’agar-agar durant 5 minuts. Afegiu-hi la fruita. Deixeu-ho coure 5 minuts més. Poseu-ho tot en un bol de vidre o en potets de flam i deixeu que es refredi.
- Dijous: Quiche de porro, tofu i alga hiziki. Té una gran proporció de calci (1400 mg per 100 g enfront dels 120 mg de la llet).
Recepta: Coeu una tira d’hiziki durant 30 minuts i trossegeu-la. Estireu la massa de quiche que vulgueu fer servir. Esteneu la massa dins el motlle. Punxeu amb una forquilla perquè no surtin bombolles i deixeu-ho 15 minuts al forn amb llegums crues perquè pesin. Salteu el porro. Trossegeu el tofu, bateu-lo amb el porro i la hiziki de manera que quedi com un paté. Retireu les llegums i afegiu la barreja a sobre la massa. Deixeu-ho mitja hora al forn.
- Divendres: Makis japonesos (sushi) amb alga nori. És rica en vitamina A: ideal sobretot a l’estiu, i per a problemes de visió i pell.
Recepta: Netegeu arròs glutinós amb aigua. Coeu l’arròs i les verduretes que vulgueu. Talleu l’alga a tires gruixudes i torreu-les a 25 cm del foc, movent-les perquè es vagin torrant uniformement. Poseu la part rugosa cap amunt sobre una estoreta de bambú (opcional), també anomenada makisu. Poseu a sobre de la làmina una petita capa d’arròs i a sobre les verduretes o el peix cru. Enrotlleu l’alga amb el contingut estirant l’estoreta cap endavant.
- Dissabte: Mandonguilles amb alga arame. És l’alga menys salada i la més indicada per a problemes de l’aparell reproductiu i la sang.
Recepta: Deixeu l’alga en remull 15 minuts. Sofregiu l’all. Talleu carbassó i ceba ben petits. Coeu el mill, el carbassó i la ceba. Barregeu-ho tot a la paella i afegiu-hi brou, soja texturitzada i sal. Poseu l’alga tallada ben petita amb l’aigua i les verduretes. Deixeu-ho fins que es quedi sense caldo. Un cop fred, agafeu la barreja, feu boletes i fregiu-les amb farina de cigró.
- Diumenge: Algues espagueti de mar fregides amb quètxup natural o hummus i guacamole. Van bé contra l’anèmia i la retenció de líquids. I no te gens de gust d’alga.
Recepta: Deixeu les algues en remull 30 minuts o coeu-les 15 minuts. Enfarineu-les amb farina de cigró i fregiu-les. Suqueu-les en quètxup, hummus o guacamole.
Per què les algues són un bon aliment que hauríem d’introduir a la dieta habitual?
- Són depuratives i desintoxicants. Si les mengem amb peix, ens ajuden a contrarestar els metalls pesants que puguin tenir, gràcies a l’àcid algínic.
- Són molt riques en minerals, vitamines i antioxidants.
- Protegeixen ronyons, ossos i mucoses.
- Alcalinitzen (compensen l’acidesa de les proteïnes animals i dels aliments processats).
- Contenen molta fibra, que ens sacia, afavoreix el trànsit intestinal i col·labora amb el sistema intestinal i nerviós.
- Tenen fucans, un principi actiu amb estudis contra la progressió de tumors.
- Són reforçants i reconstituents.
- Reforcen l’estat de les ungles i dels cabells.
Quina és la proporció diària recomanada?
Mitja culleradeta, ja que no estem acostumats a metabolitzar tanta quantitat de iode com els orientals. Cal evitar-les si hi ha problemes amb la tiroide.
Podreu trobar totes aquestes algues a la botiga Obbio a Barcelona. Les teniu també en pols, amanides, càpsules (espirulina i clorel·la)…