Avui, a partir de les sis de la tarda, podrem veure la lluna plena més gran i brillant en 86 anys (1948-2034). El fenomen astronòmic s’explica per la coincidència de la fase lunar (lluna plena) amb el seu pas molt a prop del perigeu, és a dir, de la mínima distància que aconsegueix en el seu viatge al voltant de la Terra. Es tracta d’una superluna que, si les condicions meteorològiques ho permeten, es deixarà veure amb un perímetre de fins a un 14% més gran i amb un 30% més de brillantor.
La lluna exerceix una poderosa influència sobre el desenvolupament dels cultius. L’agricultura biodinàmica és un mètode d’agricultura ecològica que es concep com la interacció del cosmos, la terra i tot el que envolta l’hort, de manera que tot funcioni com un sol cos viu. Entre altres curiositats, para atenció al calendari lunar, ja que les plantes segueixen el cicle de la llum i la fase de lluna influeix en els cultius. El geobiòleg Mariano Bueno explica que la lluna nova, per exemple, estimula les fulles de les plantes i per tant afavoreix el creixement dels cultius de fulles, com els espinacs o els enciams. La lluna creixent estimula les flors i la minvant ajuda les arrels de les plantes, i afavoreix el cultiu de pastanagues i patates, per exemple. La lluna plena, per la seva banda, dóna força a les plantes que donen fruits, com les albergínies.
Joan Salicrú, enginyer agrícola i expert en agricultura ecològica i biodinàmica, explica que aquests dies passats han estat un bon moment per sembrar aliments com faves, pèsols, calçots o alls, ja que l’energia de la lluna entra amb més impuls i els cultius també surten amb més força, més ràpid i més resistents a les plagues. En canvi, avui que la lluna serà tan a prop (i passa el mateix quan és massa lluny, quan passa per l’apogeu) el més convenient és no remoure cultius, ja que això donaria resultats negatius.