El polèmic documental que qüestiona el model d’indústria alimentària actual i que denuncia els perills de consumir productes tractats químicament es podrà veure, dimecres que ve, a l’espai barceloní.
Vins i begudes amb colorants, fruites i verdures cobertes d’insecticides, carn provinent d’animals que han estat alimentats amb pinso transgènic i engreixats amb hormones… En definitiva, aliments de tot tipus tractats amb conservants i productes químics amb l’únic objectiu de produir més quantitat d’aliments i més de pressa. Però, què suposen els mètodes de producció intensius? D’una banda, la pèrdua de moltes propietats beneficioses dels aliments i, de l’altra, l’entrada de toxines a l’organisme que, per un efecte d’acumulació, poden acabar desencadenant malalties importants, com ara el càncer o malalties neurodegeneratives com el Parkinson.
Malgrat que alimentació i toxicologia són dos conceptes que, a priori, haurien d’estar a les antípodes l’un de l’altre, dos anys d’investigació de l’activista francesa Marie-Monique Robin demostren el contrari a Nuestro veneno cotidiano (Notre poison quotidien), un llibre denúncia que s’ha acabat convertint en un documental que ha tingut un ressò important a França. A l’obra, Robin estudia minuciosament els productes químics presents a la nostra cadena alimentària, de quina manera s’avaluen i per quin tipus de reglamentació han de passar. Durant els 112 minuts de documental, els pesticides, els plàstics i els additius esdevenen els culpables de molts dels problemes de salut més estesos que afecten la nostra societat.
Per obrir el debat sobre el coneixement que tenim del que mengem i de la protecció que ens donen les agències de salut alimentària, el CCCB projectarà, el proper dimecres 27 de març, a les 18.30 h, el documental de Robin. La sessió, gratuïta i oberta a tothom, culminarà amb un col·loqui amb Miquel Porta Serra, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública, Gustavo Duch, coordinador de la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas, Miquel Vallmitjana, de Som lo que Sembrem, i Andreu Vila, expert en agricultura ecològica.
Activitats de la setmana
Divendres, 22 de març
-
Mercat del Ram de Vic. Maquinària agrícola, bestiar, energies renovables i gastronomia.
-
Jornades “Biocarburants i model de transport” (segueix el dissabte 23 de març). Hotel Preciados, Madrid.
Dissabte, 23 de març
-
Jornada “Un dia per la salut”: xerrades, tallers i teràpies gratuïtes. Centre Arhati de Figueres.
-
Taller de cuina sana. De 10.00 a 11.30 h. A càrrec d’Ivanna Gómez. Tonka Bar, Barcelona.
-
Taller d’hort urbà. De 10.30 a 12.30 h. A càrrec d’Hort de la Sínia.
Diumenge, 24 de març
-
Taller “L’energia dels arbres”. De 10.00 a 14.00 h. A càrrec d’Hort de la Sínia. Espai Natural de la Desembocadura del Riu Gaià.
Dilluns, 25 de març
-
Taller sobre mones de Pasqua saludables. De 19.00 a 21.00 h. A càrrec de Pili Borra. Espai Veritas d’Andorra la Vella. Informació i inscripcions a través del correu electrònic pili.veritas@andorra.ad.
-
Taller sobre alimentació infantil. De 18.00 a 20.00 h, a càrrec d’Ivanna Gómez. Ceres Natural, Barcelona.
Divendres, 29 de març
-
Vacances verdes: Viatge a la selva d’Irati (Navarra). Del 29 de març a l’1 d’abril. Guia del viatge: Evarist March, biòleg, botànic i guia de viatge.
Explica’ns la teva activitat
Si organitzeu fires, mercats, tallers, cursos, seminaris, xerrades o qualsevol activitat vinculada amb el món bio i saludable, poseu-vos en contacte amb nosaltres i l’afegirem a l’agenda que publiquem cada divendres. Promocioneu-vos i ajudeu-nos a ser presents a totes les comarques!
Escriviu-nos a mcosta@etselquemenges.cat