Amb un augment del 20% dels agricultors i ramaders i 152 milions d’euros de facturació (un 14% més amb relació al 2012), el sector ecològic marca una tendència clara al creixement, fet que ha animat el Govern a impulsar el nou Programa de foment de la producció ecològica a Catalunya.
L’ecològic té el mèrit de ser un dels sectors que està demostrant que desafiar i esquivar la crisi és possible: malgrat el context econòmic advers, el sector manté un creixement notable des de fa anys i, segons el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha multiplicat per gairebé onze la superfície certificada i per cinc el nombre d’empreses relacionades amb la transformació i distribució d’aliments ecològics.
“Les dades indiquen que tenim un sector ecològic que ofereix una gran oportunitat de negoci i un ampli ventall de sortides professionals, de manera que és important continuar invertint esforços en aquest sector”, ha afirmat Pelegrí durant la presentació de l’Observatori de l’Agricultura i l’Alimentació Ecològica i de les dades de producció ecològica a Catalunya corresponents a l’any 2013, on ha aprofitat per anunciar que el Govern català i el Departament d’Agricultura elaboraran i aplicaran un programa d’actuació nou a partir de l’any que ve.
Segons ha explicat el conseller, gairebé totes les activitats industrials ecològiques catalanes representen entre el 10% i el 20% del total de l’Estat espanyol, dades que evidencien la força del sector ecològic català al conjunt de l’Estat. A més, el president del Consell Català de la Producció Ecològica (CCPE), Daniel Valls, ha explicat que les activitats industrials relacionades amb el sector ecològic han crescut un 13% en el darrer any, i ha destacat l’augment del nombre d’explotacions ramaderes dedicades a l’avicultura d’ous (un 64,29% més), a l’equí (un 30,23% més) i les activitats de fabricació i envasament d’olis, que han crescut un 22,45%.
La xarxa Slow Food Catalunya Km 0 suma setze restaurants nous i s’estén especialment a Tarragona
Des del gener d’enguany, setze restaurants s’han unit a la família Slow Food Catalunya Km 0, una xarxa ecogastronòmica sense ànim de lucre que defensa una alimentació “bona, neta i justa”, és a dir, de temporada, de proximitat i de cultiu ecològic.
Amb la incorporació d’aquests últims, ja són quaranta-sis els restaurants que formen la xarxa i que s’estenen a bona part del territori català:
- Pirineus: El celler dels joglars (Montardit)
- Terres de Lleida: Casa Mercè (Fontdepou), El Dien (Vallfogona de Balaguer), Lo Ponts (Ponts), L’Antic Forn (Cervera), Fogony (Sort)
- Catalunya Central: Niu Nou (Bagà), Cal Blasi (Berga), Hostal Cal Fuster (Serrateix), Ca l’Ignasi (Cantonigròs), La Fonda del Saumell (Vallbona d’Anoia)
- Empordà: Antaviana (Figueres), El Fort (Ullastret), Casamar (Llafranc), Ca la Maria (Llagostera), Pez Colorao (Lloret)
- El Vallès: Tarambana (Cardedeu), Can Major (Montmeló), Cap i cua (Cerdanyola del Vallès), Capritx (Terrassa)
- Barcelonès: Allium (Barcelona), Casa Nostra (Corbera de Llobregat), Cinc Sentits (Barcelona), El Filete Ruso (Barcelona), El gat blau (Barcelona), Fastvínic (Barcelona), Lluerna (Santa Coloma de Gramenet), Mam i Teca (Barcelona), Monvínic (Barcelona), Rasputin (Barcelona), Espai Bo i Sa (Barcelona), Rasoterra (Barcelona), El diván de los sentidos (Cornellà de Llobregat), Ona nuit (El Prat de Llobregat), Somorrostro (Barcelona)
- Garraf: Cal Saldoni (Sant Pau d’Ordal), La Nansa (Sitges), La Salseta (Sitges)
- Tarragona: Art (L’Espluga de Francolí), Selmellà (El Pont d’Armentera), Quinta Forca (Nulles), Arididam (Monferri), Lola Tapas y Platillos (Tarragona), La Grava (El Morell), El Llagut (Tarragona)
- Priorat: Quinoa (Falset)