Cada dia, la meitat dels peixos que es pesquen al mar del Nord mitjançant tècniques poc sostenibles són abocats, morts, a l’oceà. Al cap de l’any, aquesta pràctica supera la xifra esgarrifosa d’un milió de tones comestibles de peix totalment malbaratat.

Malgrat que molts pescadors no hi estan d’acord, la Política Pesquera Comuna (PPC) de la Unió Europea els limita el número de peces per espècie que poden ser capturades i, en el cas que superin aquesta frontera, els obliga a reintroduir els animals al mar.

Tot això suposa, d’una banda, un malbaratament alimentari esfereïdor si es té en compte que la majoria d’aquest peix salvatge descartat és del tot comestible i que, per tant, ha estat capturat i mort per a res. Però, a més, el retorn del peix al mar també perjudica la biodiversitat marina i té greus conseqüències en el terreny mediambiental.

Davant d’aquest panorama tan trist, l’any passat el cuiner britànic (i molt mediàtic) Hugh Fearnley-Whittingstall es va alçar amb el documental Fish Fight (“Ni un pez por la borda“, en la seva versió castellana), un treball denúncia que posa de manifest els danys de la sobreexplotació pesquera i el malbaratament alimentari i que defensa amb fervor el consum sostenible i el comerç just. Amb l’estrena del film, Fearnley-Whittingstall també va llançar una campanya internacional amb el propòsit de sumar milers de signatures i enviar una petició a la Comissió Europea exigint la prohibició d’aquesta pràctica i la modificació de la PPC.

Si encara no heu vist el documental Ni un pez por la borda, el proper dilluns 14 de gener, a les 19.00 h, tindreu l’oportunitat de fer-ho al Centre Cívic Parc-Sandaru de Barcelona (Carrer Buenaventura Muñoz, 21). La projecció del film serà el punt de partida d’una xerrada que faran el pescador Ramon Tarridas (de Peixnostrum Artesanal) i Lydia Chaparro (d’Ocean2012 i Ecologistas en acción).

 

Activitats de la setmana

Dissabte, 12 de gener

Diumenge, 13 de gener
  • Taller culinari per a nens. D’11.00 a 13.00 h. Parc Vallès, Terrassa.

Dilluns, 14 de gener

  • Formació en Ayurveda i Autoconeixement (intensiu de dilluns 14 i 28 de gener, 11 i 18 de febrer, 11 de març i 15 d’abril). A càrrec de Montserrat Garcia, Danaveda. Kainis Rituals, Terrassa. Cal inscripció prèvia a través del telèfon 644 47 04 62 o a través del correu electrònic danaveda@yahoo.es

Dimecres, 16 de gener

Dijous, 17 de gener

Dissabte, 19 de gener

Dissabte, 26 de gener

 

Explica’ns la teva activitat

Si organitzeu fires, mercats, tallers, cursos, seminaris, xerrades o qualsevol activitat vinculada amb el món bio i saludable, poseu-vos en contacte amb nosaltres i l’afegirem a l’agenda que publiquem cada divendres. Promocioneu-vos i ajudeu-nos a ser presents a totes les comarques!
Escriviu-nos a mcosta@etselquemenges.cat

 

 

 

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor