Fer woofing, ecovacances pagades en espècies, engrescar-se amb viatges organitzats per agències especialitzades, escapades temàtiques sobre esports d’aventura o gastronomia, retirs espirituals o plans a la carta en finques ecològiques d’arreu del món. Les opcions del turisme ètic són moltes però totes tenen un denominador comú: el respecte per l’entorn natural i cultural i la reducció de l’impacte de la nostra activitat.

El respecte a l'entorn natural, clau del turisme sostenible

El respecte a l’entorn natural, clau del turisme sostenible

Les

vacances són el període que tradicionalment dediquem a descansar, a viatjar i, en definitiva, a trencar la rutina diària per fer tot allò que no hem pogut fer la resta de l’any. Però els petits o grans luxes que ens permetem durant aquests dies sovint vénen acompanyats d’una activitat poc respectuosa amb la natura o amb la nostra salut.

Per evitar-ho, l’ecoturisme s’alça com la gran alternativa de vacances sostenibles.

Aquesta tendència, que va començar a agafar força a la dècada dels vuitanta, vetlla per preservar l’entorn natural i cultural i reduir l’impacte de la nostra activitat. Es tracta de viatjar de manera conscient i responsable a àrees naturals que conservin l’entorn i millorin el benestar de la població local proporcionant, així, experiències positives tant als visitants com als amfitrions.

D’opcions d’ecovacances en teniu de ben diverses: des del woofing, un sistema d’intercanvi que permet passar una temporada en una finca ecològica, amb allotjament i àpats gratuïts, a canvi de treball voluntari, fins als viatges organitzats. Hi ha agències de viatges especialitzades en aquest tipus de turisme que ofereixen viatges en grup o a la carta, sempre sota criteris de responsabilitat i sostenibilitat. A l’agència barcelonina Tarannà, per exemple, hi trobareu tot tipus de destins ecològics.

Una altra opció ben estesa és la dels viatges temàtics. En aquest cas, els dies de vacances s’aprofiten per dedicar-los a l’estudi de qualsevol disciplina o a l’enriquiment personal. Rutes gastronòmiques, retirs de meditació, tallers de ioga, teràpies alternatives o esports d’aventura que, en tots els casos, compartirem amb altres persones amb els nostres mateixos interessos. Les vacances culinàries amb la Montse Vallory al Pallars que organitzen la xef de cuina natural, l’Espai Tomata i l’ETS en són un bon exemple.

Però si preferiu organitzar-vos les vacances vosaltres mateixos, podeu recórrer a les moltes pàgines web amb directoris de cases rurals o finques ecològiques on podreu allotjar-vos:

En qualsevol dels casos, si volem fer unes vacances realment ecològiques, haurem de fixar-nos en els mitjans de transport que utilitzem, a generar el mínim de residus possibles, a comprar productes de comerç just si viatgem a països en via de desenvolupament o a mantenir hàbits com el reciclatge siguem on siguem.

 

Explica’ns la teva activitat

Si organitzeu fires, mercats, tallers, cursos, seminaris, xerrades o qualsevol activitat vinculada amb el món bio i saludable, poseu-vos en contacte amb nosaltres i l’afegirem a l’agenda que publiquem cada divendres. Promocioneu-vos i ajudeu-nos a ser presents a totes les comarques! Escriviu-nos a mcosta@etselquemenges.cat

 

 

Marta Costa
Marta Costa

Periodista i Postgrau en Comunicació Alimentària.

  @marta_coor