Amb la suma de les microdonacions i la col·laboració d’Etselquemenges, l’associació Menjadors ecològics vol transformar el model de les cuines de les escoles de Catalunya en ecològic i de proximitat, saludable, educatiu, sostenible i just.
Col·labora-hi!
Unes mongetes fresques convencionals i unes d’ecològiques. Quines diferències tenen i quines són millors? Malgrat que pugui semblar obvi, probablement, els menjadors de les escoles de Catalunya no en sabran la resposta o, com a mínim, no opten per la millor opció. La majoria compren les mongetes congelades, netes i tallades a un cost força baix. I és precisament per això que les criatures, quan tinguin el plat a taula, no sabran conèixer el gust, la textura i el color de la verdura fresca. De la mateixa manera, les hamburgueses que se serveixen elaborades amb suposada carn de vedella, en realitat, de carn, en tenen poca cosa: algunes poden arribar a tenir fins a quaranta ingredients diferents i un alt percentatge de soja transgènica provinent de l’Amèrica del Sud.
L’any 2010, la taula de treball tenia registrades quaranta escoles amb menjador ecològic (menús amb alguns aliments ecològics, tots…). A Catalunya hi ha 2.800 escoles.
Aquest model d’alimentació és el que predomina als menjadors de les escoles catalanes, on els aliments acostumen a ser precuinats i provinents de ben lluny, hi ha un abús dels fregits i els menús sovint són hiperproteics, amb poca verdura i llegums. Aquest model, ben allunyat de la dieta mediterrània i de les recomanacions de l’OMS, és el que denuncia Menjadors ecològics, una associació disposada a canviar les regles del joc i a convertir els aliments en verdures fresques i de proximitat, utilitzar les tècniques culinàries més respectuoses i saludables, com ara els estofats, els saltats curts o el forn, i formular menús equilibrats amb proteïnes animals i vegetals, amb enciams variats, cereals, llegums i tota la riquesa alimentària que proporcioni l’entorn proper.
Per promoure i donar suport a aquest nou model, l’associació sense ànim de lucre que dirigeix Nani Moré, cuinera i responsable de la secció “Alimentació de 0 a 3” d’Etselquemenges, neix amb les ganes de fer les coses d’una altra manera, més saludable, educativa, sostenible i justa. “Volem que els diners del menú siguin per alimentar i educar, no per especular amb productes com la panga, els nuggets o la verdura congelada”, diu Moré.
Ajuda’ns a fer-ho realitat!
Amb aquest ambiciós propòsit, l’associació llança avui un Verkami per transformar, d’una vegada per totes, els menjadors convencionals en menjadors ecològics. “Tenim la formació i els coneixements per ajudar les escoles que vulguin fer el canvi, però primer cal documentar la realitat actual i constituir una plataforma integral de formació i assessorament; per això necessitem la col·laboració de molta gent”, explica Moré.
Els diners recaptats amb les microdonacions serviran per portar a la pràctica un pla d’acció centrat a:
- Documentar les escoles amb menjador ecològic i la seva xarxa d’abastiment: es crearà un mapa interactiu de lliure accés online per millorar l’eficiència de la xarxa d’abastiment, distribució i consum.
- Crear una plataforma de formació i d’assessorament integral dirigida a totes les parts implicades.
A molts llocs d’Europa, l’alimentació ecològica ja és una realitat per normativa, i molts menjadors escolars porten els principis de la sobirania alimentària a les escoles. Malgrat tot, a Catalunya, de les 2.800 escoles que hi ha, només quaranta han tastat algun aliment ecològic l’any 2010, segons un informe d’Arran deterra. Col·laboreu amb el projecte i ajudeu-nos a garantir una alimentació sana a les escoles dels nostres fills i lligada a les nostres tradicions culturals i als mercats locals!