Cada vegada hi ha més gent que decideix deixar de banda la llet de vaca i alguns productes lactis, ja que han vist que potser no els proven o per prescripció d’algun professional de la salut.
Tant infants com persones adultes deixem de banda la llet animal, però volem seguir prenent algun tipus de líquid amb l’esmorzar o a l’hora de berenar, o prendre’ns una beguda calenta amb una mica de cafè, cacau o te, i per això tenim els liquats vegetals.
Aquests productes no són difícils de fer a casa; només necessitem una mica de previsió, ingredients de primera qualitat, una batedora de mà i una gassa per colar. Però potser ens fa mandra fer-ho i, per sort, trobem aquestes begudes als supermercats de confiança.
Avui volem explicar-vos algunes característiques i factors que cal tenir en compte abans de comprar begudes vegetals.
Comencem amb el liquat vegetal més consumit i més comú a les prestatgeries dels mercats: la “llet” de civada. N’hi ha de tots els tipus: amb fruita seca, amb gust de xocolata o de vainilla, amb gluten i sense gluten, amb calci, etc. També en formats petits pensats per a la canalla o per endur. Triem la que triem, hem de mirar l’etiqueta i quedar-nos amb la que no porta sucres afegits ni endolcidors, i que, si és enriquida amb calci, que sigui d’un calci procedent d’alguna alga, ja que l’intestí l’absorbirà millor. De totes maneres, sovint, als liquats vegetals de cereals, hi han d’afegir algun tipus de greix per fer-los més estables i més agradables al paladar. Mireu les etiquetes.
La beguda d’ametlles és una de les nostres preferides. És rica en calci, perquè les ametlles són una bona font d’aquest mineral. Sovint, com que estem parlant d’un fruit sec, no hi afegeixen cap tipus de greix, perquè ja en conté i és més fàcil que es mantingui estable. Trobem “llets” d’ametlla, però també d’avellana o de sèsam. En funció dels nostres gustos i preferències, algunes es poden fer servir per barrejar amb el cafè del matí o amb cacau (la d’ametlla és ideal) i d’altres potser us agraden més per cuinar receptes dolces o salades.
També hi ha begudes de cereals, com la de civada que comentàvem abans, que es fa amb avellana, o algunes “llets” d’arròs que també porten ametlles o coco.
Insistim en la necessitat de mirar les etiquetes, ja que sovint hi podem trobar substàncies que les fan una mica més denses, espesseïdors per aconseguir una textura més untuosa i que no sigui tan líquida. Nosaltres, a casa, ho aconseguirem reduint la quantitat d’aigua i posant més cereal o fruita seca.
Finalment, una de les que fem servir més són les llets de coco. Mireu en aquest article les propietats del coco, o en aquest altre tots els productes del coco.
Aquesta és ideal perquè només conté coco i aigua i és molt suau i agradable. Va molt bé per elaborar curris, cremes i estofats, per fer batuts o gelats casolans; també es pot afegir als cafès o prendre-la ben fresca a l’estiu. Cal dir, però, que no és ecològica.
També ens agrada aquesta altra llet de coco per beure. No és tan densa com l’anterior, ja que conté més aigua, i pot ser una bona idea per a després de practicar activitat física, tot i que conté sucre.
Així doncs, sigui quina sigui la beguda vegetal que escolliu, no deixeu de mirar les etiquetes. Us recomanem anar variant i triar diferents productes per enriquir l’alimentació diària, intercalar-ne una d’ametlles amb una de civada, seguir amb una de coco i arròs i promoure que hi hagi varietat.
Tots aquests productes els trobareu als supermercats Llobet i Ca l’Arpellot (present a Manresa, Navàs i Gironella) i de venda online.