Avui visitem la Consol, una artista visual crudivegana. Conscient, culta i lluitadora, és una cuinera que transmet respecte i tendresa cap als aliments. Defensa que l’energia es transmet al menjar i que si volem que surti bo hem d’estar relaxats i alegres. Ens explica els secrets del crudiveganisme començant pel que ens ha preparat: un batut verd per a principiants i un assortiment de galetes i xocolates sense gluten, sucres ni lactis.

– El bloc de Kijimuna’s Kitchen forma part del teu treball artístic?

Sí. Els meus projectes estan molt vinculats amb allò quotidià i personal. Va haver-hi un moment clau en la meva transformació al veganisme i després al crudiveganisme en què em va interessar crear el bloc com una extensió més del meu treball artístic fent servir els mitjans com a canal de difusió.

Per a mi —com per a molts artistes abans de mi— no hi ha separació entre l’art i la vida, igual que no hi ha separació entre la política i cadascun dels nostres actes, per petits que siguin. Qualsevol acte o decisió són fets polítics. Nodrir-se i estar sa són actes polítics, especialment en el moment en què vivim, en el qual la indústria farmacèutica i la medicina occidental només vetllen pels seus interessos econòmics.

– Les teves receptes són crudiveganes, explica’ns en què consisteix aquest tipus de cuina.

En la cuina crua el foc es converteix en aigua: en l’aigua de remull, en l’aigua per fer els brots i germinats, en l’aigua que contenen les fruites, fruits i vegetals. I cru no significa fred, significa no superar els 38 °C en la preparació dels aliments. És una cuina que es basa en el consum de plantes i aliments vius, i de llavors que activem mitjançant l’aigua, ja que si no resten adormides abans d’iniciar el cicle de vida i creixement propi de la planta. Així, quan tu menges germinats, t’estàs menjant la informació de la planta en potència i els nutrients necessaris que donen vida i energia a la planta adulta; si no actives les llavors, això no és així.

El crudiveganisme és un estil de vida que se sustenta en tres pilars: un pilar ètic i moral de compassió cap als animals, un pilar de sostenibilitat i respecte cap a la natura i un pilar de salut basat en l’alimentació conscient amb aliments d’origen vegetal vius, la pràctica d’exercici i el respecte i el contacte amb la natura.

Un mos

Plat preferit: Batut verd

Recepta estrella: Formatge vell de pipes de gira-sol

Un artista: Joseph Beuys

Un documental: A farm for the future

Un llibre: The Moral Basis of Vegetarianism, de Mahatma Gandhi i els Escritos Salud de Rolf Behncke

On comprar: L’estand de productes bio del mercat de l’Abaceria a Gràcia, els establiments Biosí i Lo Vencill, a Gràcia.

On comprar en líniaSuperalimentos Mundo Arco Iris

On comprar els electrodomèstics: http://www.conasi.eu

Els llibres que has publicat: El Árbol de la Libertad, en coautoria amb Mariano Maturana

Una frase: “Mentre els homes segueixin massacrant els seus germans, els animals, regnarà a la terra la guerra i el patiment i es mataran entre ells, ja que aquell que sembra el dolor i la mort no podrà collir ni l’alegria, ni la pau, ni l’amor.” Pitàgores
“Em nego a digerir l’agonia.” Marguerite Yourcenar

Un consell: Menjar i actuar de manera conscient, responsable, saludable i compassiva i fer exercici.

– I per què no cuinar a més de 38 °C ?

A partir d’aquesta temperatura es destrueixen gran part dels nutrients i els enzims dels aliments. Els enzims són un tipus de proteïna clau per transformar-los en energia. L’ésser humà té enzims a la saliva i a l’estómac que es mesclen amb els enzims dels aliments vius durant la ingesta i digestió per a transformar-los en energia. Ingerir líquids i aliments a temperatures més elevades de 38 °C també mata els enzims.

– I què passa a l’hivern amb aquest tipus d’alimentació?

A l’hivern també es poden afegir a la dieta en més quantitat aliments que escalfen, com el gingebre, la canyella, el pebre i altres espècies calentes –picants– amb propietats termogèniques. També tenen propietats termogèniques els aliments més densos, com la fruita seca, l’oli de coco, la pastanaga o l’all. Hi ha qui troba a faltar els aliments calents. Si és així, mai hem d’oblidar que es poden escalfar fins a una temperatura de 38-42 °C.

– Com és la teva piràmide alimentària?

Tinc la convicció que una dieta saludable ha d’estar basada en el consum 1) d’aigua i fulles verdes, seguit de 2) fruites i fruits –verdures–, 3) brots , germinats, 4) fruita seca hidratada, llavors activades –remullades durant hores per eliminar els inhibidors de creixement i activar el cicle de vida de la llavor– i bolets, 5) herbes, herbes aromàtiques i herbes medicinals, 6) verdures del mar –algues marines– i fermentats, i 7) algues de llac com l’espirulina i la clorel·la. Aquesta enumeració d’aliments, en aquest ordre, serien per mi la piràmide alimentària més saludable de la cuina crudivegana.

– D’on traiem les proteïnes?

De les fulles verdes, la fruita seca i els brots i germinats. Els nostres cosins genètics, els goril·les, porten una dieta basada en plantes i no tenen cap carència de proteïna: un mascle pot pesar 200 kg de pura musculatura i pot tenir la força de vint homes.

– I els carbohidrats?

De les fruites i verdures, on es troben en la seva forma complexa, cosa que fa que s’assimilin en sang de manera lenta, sense alterar els nivells de glicèmia a la sang, que és la manera més energètica i saludable d’assimilar els carbohidrats.

– Quins ingredients utilitzes?

Bàsicament aliments que trobo al mercat, però també és cert que faig servir alguns superaliments, aliments amb una concentració alta de nutrients i beneficis com: la col arrissada, la garrofa, el cacau, el coco, la vainilla, el cànem, l’escaiola, la llimona; d’altres menys coneguts i força cars com ara la maca, la lúcuma, la clorel·la, l’espirulina, el camu-camu, la pipa (reishi), la rosa mosqueta, el psyllium husk, l’açai, etc.

– I quins aparells fas servir per cuinar?

En principi, pots fer una dieta crua sense cap electrodomèstic especial. Tot i que una bona batedora de vas és ideal per poder fer batuts verds. També recomanaria fer servir ganivets de ceràmica, que no acceleren el procés d’oxidació dels aliments en tallar-los i recipients fets amb materials naturals en la mesura que es pugui: terrissa, vidre, fusta, etc. Altres electrodomèstics són les liquadores lentes, anomenades slow juicers; el processador de cuina; la mandolina per a diferents tipus de tall (làmines, juliana, jardinera, cheveu, mignonette, parmentier, concasse, etc.); l’espiralitzador; i el deshidratador.

– Què t’aporta aquesta manera de cuinar

La cuina crudivegana té un punt màgic: desenvolupa els sentits i la sensibilitat, desafia la creativitat, aporta salut i plaer, dota de consciència i nous coneixements, respecta la natura i els animals, és sostenible –es reaprofita quasi tot–, dóna sensació de lleugeresa, acaba amb l’ansietat pel menjar i les addiccions, s’aprèn a escoltar el cos, s’aconsegueix el pes ideal, desintoxica de manera natural, ajuda a concentrar-se, s’entra en una nova sintonia amb la natura, s’enforteix el sistema autoimmune, la pell, les ungles i els cabells es tornen estirats i lluents, s’estalvien diners en el menjar, es cuina en cinc minuts, estalvia energia, rejoveneix, aclareix la ment. És molt difícil tornar a la dieta tradicional de cuinats o processats un cop es tenen tots aquests beneficis.

Pau Sabater i Clara Balmaña
Pau Sabater i Clara Balmaña

Dissenyadors, emprenedors i viatgers amants de l'alimentació saludable