La Mónica Sánchez, una de les professores del programa “Antiaging cel·lular”, és dietista i kinesiòloga. Practica gimnàstica facial des que tenia vint-i-tres anys i amb gairebé quaranta-set té una pell radiant. Té molts bons hàbits de vida i amb ella practicarem aquest apartat durant el programa.

Mónica Sánchez, professora d'Antiàging cel·lular

Mónica, per què comences a fer gimnàstica facial amb vint-i-tres anys? Perquè, quan eres tan jove, segur que no pensaves en l’antienvelliment.

Sempre he estimat el món de la bellesa, tant exterior com interior.

Amb vint-i-tres anys em van diagnosticar bruxisme i em van recomanar fer una sèrie d’exercicis per relaxar la mandíbula. Llavors em vaig adonar que era molt important treballar també la musculatura de la cara, ja que, quan feia els exercicis, les galtes i la pell se m’il·luminaven. Sí, és cert que amb vint-i-tres anys la pell produeix col·lagen i elastina de forma natural i en abundància sense necessitat de fer cap tipus d’exercici facial ni massatges, però també se sap que a partir dels vint-i-cinc aquesta producció comença a baixar. I cal cuidar-se!

En quin moment t’adones que la gimnàstica facial podia ser molt bona per endarrerir l’envelliment?

Quan tenia trenta anys, van arribar a la meva vida en David i l’Aaron, els meus bessons; dos angelets que van morir només néixer. L’ànima, el cor i la pell se’m van esquinçar per dins i per fora. Ningú et pot explicar, fins que no ho vius, que tot el cos, ment i esperit et quedaran immersos en un buit enorme; que només tu ets amo del teu cos i de tot el que hi passa. Tu tens el poder de triar cap a on vols fluir: si vols continuar demanant perdó al teu cos o decideixes passar a l’acció, cuidant-te, estimant-te i respectant-te.

Tres anys més tard, va arribar el meu segon embaràs i aquí van tornar a sorgir les pors, la manca de descans, la lactància, la feina, la llar, la família… Vaig acusar un deteriorament molt més gran: el greix malar de la cara em va començar a desaparèixer i la pell va començar a perdre finor.

Així que vaig decidir passar a l’acció i vaig buscar més informació de la que ja sabia; volia aprendre-ho tot sobre la cura del cos i de la cara. Vaig investigar, vaig llegir molts llibres, vaig contactar amb professionals de sector, em vaig formar, vaig practicar i practicar fins que vaig crear un mètode que em va permetre recuperar la musculatura i, amb això, la pell.

El greix que hi ha a les galtes i la cara de salut de l’adolescència i joventut es perd amb l’edat, però nosaltres podem treballar la musculatura i activar la pell perquè segueixi bonica durant molt de temps.

Vaig aprendre que el gran problema és la falta de descans, l’estrès i una alimentació inadequada, fruit de la vida industrialitzada i sense connexió amb la natura. Tot això ens oxida per dins; així que vaig trobar la manera de cuidar-me i regalar-me aliments reals i esport conscient, tant corporal com facial.

La meva cara va millorar moltíssim i em vaig adonar que havia de transmetre aquests coneixements.

Mónica Sánchez

Exercici de gimnàstica facial

Sempre has optat per tècniques no invasives?

Sí, sempre he optat per cuidar cara i cos amb tècniques respectuoses i d’acord amb la meva filosofia personal. Respecto la feina dels centres d’estètica i de la gent que considera que el millor és posar-se Botox o recórrer a un altre tipus de tècnica.

Sempre he sentit que la meva pell només es pot nodrir, internament, del que entra per la boca, de com la puc hidratar per fora i de com les meves emocions hi influeixen. Així que, com que encara havia d’aprendre molt més, vaig decidir estudiar el grau tècnic superior en Dietètica amb un enfocament holístic i integratiu; per això em vaig formar a l’IFP Roger de Llúria.

A més, tots els processos psicològics viscuts per la pèrdua dels meus fills em van afectar el sistema digestiu i, com ja he dit, volia passar a l’acció, no volia seguir amb els braços plegats esperant que una vareta màgica vingués del cel i m’il·luminés amb una pols de fades.

Per cert, no he visitat mai un centre d’estètica tret de per fer-me una neteja facial o tallar-me els cabells.

No he visitat mai un centre d’estètica tret de per fer-me una neteja facial o tallar-me els cabells.

 

El ioga facial i la gimnàstica facial són el mateix?

Hi ha molta controvèrsia sobre això. Uns diuen que ve de la paràlisi facial i que la fisioteràpia crea uns exercicis que ajuden a la musculatura a recuperar la tonicitat, i d’altres que són exercicis de ioga adaptats a la fisioteràpia.

A l’estudi fet a la Facultat de Medicina de Feinberg de la Universitat de Northwestern van contractar un professor de ioga perquè seleccionés una sèrie d’exercicis facials que els participants practicarien durant tota la setmana amb un dia de descans.

Aquest estudi va concloure que “vint setmanes d’una sèrie d’exercicis facials produeix una pell més ferma i galtes més plenes“.

En definitiva són exercicis que treballen la musculatura facial i això és el que importa i el que aprendrem durant el programa Antiaging Cel·lular.

Al programa aprendrem exercicis per drenar la pell abans d’aplicar-nos cremes. Per què hem de drenar la pell de la cara?

Aprendrem un sistema de drenatge limfàtic actiu. Necessitem eliminar toxines del rostre abans de nodrir-lo, tal com faríem amb el menjar: primer netegem l’organisme d’aliments superflus i després nodrim amb aliments reals. Si jo dono aliments reals al cos però segueixo amb mals hàbits alimentaris, no aconseguiré mai nodrir les cèl·lules.

Per això proposo, abans de nodrir la pell, fer exercicis per obrir ganglis limfàtics, que neixen al cutis, i posteriorment, amb un massatge limfàtic actiu, eliminar toxines, accelerar la circulació limfàtica i els seus efectes d’eliminació per nodrir i tornar lluminositat a la pell.

Exercici de gimnàstica facial

Gràcies a això, per exemple, hi hauria gent que faria menys ulleres o bosses?

Si tens hàbits de vida conscients, tot en general millora. No podem demanar a un massatge facial o a un drenatge limfàtic que faci la nostra feina, mentre nosaltres seguim prenent alcohol cada dia, fumant, anant a dormir tard, consumint brioixeria, amb un estrès constant, menjant calories buides…

Les bosses dels ulls tenen a veure amb el descans, el balanç hídric del cos, els ronyons i la fatiga adrenal conseqüent.

Dit això, és evident que si drenem la zona de les ulleres farem més bona cara, però no hi ha dreceres: la sinergia entre alimentació, emocions i esport és essencial en antienvelliment.

Segons el teu punt de vista, l’alimentació ho és tot per tenir una bona pell, oi?

Sí, com ja he dit, el que menges i com ho menges ho vius per dins i ho reflecteixes per fora. Oi que a un nadó no li donaries mai una rajola de xocolata i una pasta triturada amb una mica de llet amb cafè al biberó? Per què quan som adults ens fem això? Per què ens omplim el cos de toxines que després ha d’eliminar i el sotmetem a grans moments d’estrès? Tot això altera les hormones i crea desequilibris corporals, anímics i de pell.

L’antiaging no és només la crema o oli que em poso a la cara, és una filosofia de vida. És estar en connexió amb tu i amb la natura. Has de passar més temps en contacte amb els boscos, les platges, els rius… Busca el teu lloc preferit i respira. És tan important alimentar-se com respirar i moltes vegades no ho fem. L’oxigen porta l’aliment a les cèl·lules.

L’antiaging no és només la crema o oli que em poso a la cara, és una filosofia de vida

 

De fet, també ens explicaràs com t’alimentes tu per estar així d’esplèndida. Per exemple, a l’apartat de "Begudes antiaging" ens explicaràs quina és la teva beguda preferida.

Sí, parlarem del col·lagen i de la manera com me’l prenc cada matí amb aquesta beguda. Quan em llevo, escalfo aigua i m’hidrato les cèl·lules, ja que han estat tota la nit en dejú hídric. Moltes vegades ens llevem amb la boca seca o pastosa; jo el primer que faig és, amb un rascador, netejar-me la llengua de totes les toxines que el cos ha acumulat durant la nit i hidratar l’organisme.

Es pot ajudar l’organisme netejant la llengua cada dia, ja sigui amb un rascador o amb el raspall. La clau és no empassar-se les toxines!

Mónica Sánchez

Exercici de gimnàstica facial

El programa no planteja tractaments en funció de tipus de pell. Per què?

Moltes persones em pregunten quin tipus de pell tenen i jo els responc que depèn del moment emocional i hormonal en què es troben, del període estacional i de com s’alimenten. No és el mateix la pell a l’estiu, que a l’hivern; no és el mateix la pell d’una persona tranquil·la que la d’una persona que està sempre estressada; no és el mateix la pell d’una persona amb cicles menstruals regulars, sense dolor, que els d’una altra que té dolor, cicles irregulars, abundants i llargs; no és el mateix la pell quan tens vint anys que quan en tens seixanta.

Hi ha molts factors que determinen el tipus de pell i el primer de tots és com cuides el teu temple. El teu temple és casa teva, el teu cos, el teu espai, el teu lloc, les teves emocions, les teves relacions, el teu menjar, el teu exercici físic…

Fa molt de temps que vaig deixar de preguntar-me quin tipus de pell tinc per començar a preguntar-me: què vol la meva pell?

La indústria ha creat diferents tipus de cremes, però no deixa de ser una part més comercial. Una pell greixosa, com ells la cataloguen, es pot posar un oli; però has de saber quin. Escolta’t, atreveix-te i prova.

Et tindrem trenta dies al fòrum donant suport i resolent tot tipus de dubtes. La gent ha d’entendre que cada dia ha de fer la rutina d’exercicis perquè, si no ho fa, no serveix, oi?

Sí, seré al fòrum donant suport a qui ho necessiti i conscienciant la gent que això no és Lourdes, que tot requereix un esforç: per veure resultats han de fer els exercicis cada dia i respectar els descansos corresponents. Els músculs de la cara estan compostos del mateix teixit muscular que els del cos, amb algunes característiques diferents, com per exemple que són més curts i que per això s’han de treballar d’una manera concreta.

També ens donaràs trucs per aplicar-nos els olis i les cremes i que facin efecte, oi? De fet, serà un tastet d’un curs més gran que prepares al teu web per aprendre tot el teu mètode, que es diu Natural Fitness Facial (NAFF).

Sí, practicarem una tècnica de massatge facial molt efectiva per aplicar la crema o l’oli per tal que faci l’efecte desitjat. Ara mateix estic acabant el curs i, ben aviat, la gent podrà practicar el mètode NAFF de dalt i baix i ho podrà fer com jo ho faig cada dia.

L’antiaging com a manera de viure

Gimnàstica facial, alimentació conscient, esport… són molts els mecanismes que tenim a l’abast per prevenir l’envelliment del nostre organisme i mantenir-nos joves durant més temps.

El Marc Vergés, juntament amb la Mónica i altres nutricionistes, ens ho expliquen al programa “Antiaging Cel·lular”: què hem de fer per garantir la desoxidació del nostre cos i viure, així més i millor?

Descobreix el programa Antiaging Cel·lular

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta nutricional d'Etselquemenges.
Creadora del Cómo Como Festival

  @nurcoll   @nuria__coll