A l’Estat espanyol cada cop hi ha més parelles que no aconsegueixen quedar-se embarassades de forma natural i 1 de cada 3 parelles de 35 anys necessita fer algun tipus de tractament d’estimulació per aconseguir-ho.

Moltes parelles que han fet canvis d’alimentació i han reforçat, amb complements, les fases del tractament, han aconseguit millorar la qualitat d’òvuls i esperma i, en molts casos, això ha marcat l’èxit del tractament després d’altres intervencions fallides.

Tot aquest contingut el trobaràs recopilat per primera vegada a “Natural FIV”, un programa virtual per acompanyar pas a pas cada etapa d’un tractament de fecundació in vitro (FIV) amb alimentació, complementació i suport emocional, que poden determinar l’èxit de tractament. En parlem amb la psicòloga i naturòpata Yolanda Garcia, que fa més de quinze anys que rep cada dia pacients que volen tenir un fill i els costa.

Yolanda Gacia, psicòloga i naturòpata experta en fetilitat

Yolanda, aquest cop ens adrecem només a dones o a parelles que planifiquen un procés d’in vitro. Explica’ns per què.

Una in vitro (FIV) és un tractament complex en el qual la fecundació té lloc fora del cos i en què cal preparar acuradament les condicions per generar òvuls i espermatozoides de qualitat que puguin fecundar-se i generar un embrió fort. Pensa que, en cada cicle, el cos madura un fol·licle i, en un cicle FIV, l’estimulem per aconseguir-ne 6 o 8 de mitjana, la qual cosa genera un sobreesforç orgànic i, al cap de pocs dies, li demanem que estigui preparat i tingui les condicions metabòliques, immunitàries i nutricionals per a la implantació i un embaràs.

Comprendre el tractament, aplicar eines en cada fase i fer un bon acompanyament és clau per optimitzar el procés i, sobretot, per viure’l de manera més positiva i saludable. D’altra banda, molts dels meus pacients es disposen a començar sense saber gaire bé la raó de la seva infertilitat i sense tenir clar en què consistirà el procés. Considero clau que comprenguin què els passa i que puguin participar activament en el seu projecte de tenir un fill. La tecnologia pot ser meravellosa si es complementa amb nutrients clau i amb una lectura integral del cos.

A quin perfil de persona ens adrecem?

El programa s’adreça a dones o homes que estan a punt d’iniciar un tractament de fecundació in vitro (FIV) o que han tingut tractaments fallits independentment del diagnòstic. He intentat donar cabuda a tots els escenaris possibles de maternitat i paternitat: dones que no tenen problemes de fertilitat però que no tenen parella o tenen una parella femenina, parelles amb diagnòstic d’infertilitat masculí o femení, ja que hi ha eines per a tots dos i, fins i tot, per als casos en què fa falta recórrer a una donació d’òvuls, esperma o embrió.

Si fa temps que intenteu tenir un fill sense aconseguir-ho i ara us disposeu a fer una in vitro (FIV), si heu tingut tractaments previs fallits, si hi ha problemes relacionats amb la fertilitat o amb l’estat de salut general, encara que aparentment no sembli que hi tinguin connexió com el sobrepès, la resistència a la insulina, tiroides o sistema immunitari, aquest programa pot ajudar-vos a corregir desequilibris i a optimitzar les possibilitats d’aconseguir un embaràs. Està pensat per millorar la qualitat d’esperma i òvuls, per preparar un endometri sa i receptiu, per a casos d’avortaments o in vitros (FIV) fallides prèvies sense motiu aparent, o quan hi ha patologies autoimmunes, com ovaris poliquístics, endometriosi, hipotiroïdisme…

Després del confinament, les clíniques de reproducció han notat un augment de visites. Això indica la gran quantitat de tractaments que es fan cada setmana al nostre país i que s’han acumulat per l’aturada arran de la COVID. Un estudi de la Dexeus també deia que la mitjana d’edat són dones de trenta-vuit anys, però que cada cop hi ha més parelles de trenta. A què ho atribueixes?

La vida moderna actual no afavoreix la fertilitat: tenim hàbits “antihigiènics, no descansem prou, ens alimentem malament, vivim envoltats de tòxics, acumulem estrès, no llegim ni respectem els senyals del nostre cos. Si a més ara l’edat per tenir fills s’ha retardat, les possibilitats de tenir un fill de manera natural es redueixen considerablement.

Tenim una percepció distorsionada i creiem que la nostra fertilitat es manté jove, però lamentablement la biologia reproductiva no pensa el mateix ni és conscient del nostre muntatge social i, quan volem un fill, arriben les sorpreses. A més, ens passem mitja vida intentant evitar un embaràs i, quan volem, pensem que serà automàtic i no sempre és així. Crec que, com a societat, necessitem un canvi profund de cosmovisió que deixi espai a la maternitat quan la nostra biologia és més favorable, però mentre això arriba crec que seria recomanable explicar bé la fertilitat als nostres joves i recomanar, en cas que vulguin –o hagin de fer-ho, per circumstàncies vitals– posposar la maternitat, plantejar-se alguna tècnica de preservació d’òvuls. Desgraciadament la fertilitat envelleix abans que l’esperit.

Les clíniques de reproducció no preveuen l’acompanyament integratiu que proposem a Etselquemenges. Per què ho creus?

En realitat, sabem encara molt poc sobre el misteri de la reproducció. Hi ha clíniques que treballen amb un enfocament integratiu, però la majoria segueixen amb una visió mecanicista de la reproducció orientada a ajuntar un òvul i un espermatozoide, fecundar-lo i retornar-lo al cos perquè continuï creixent.

La fertilitat és molt complexa, cal tenir en compte els aspectes evidents i els subtils, i requereix un enfocament holístic, perquè el cos no és una màquina en la qual A+B=C, sinó que hi ha una interrelació força complicada de sistemes que han de comunicar-se de manera apropiada per permetre el desenvolupament d’una vida nova.

També vull afegir que en les clíniques no implanten protocols fins que no s’han fet prou estudis científics que validin que un nutrient o un complement té evidència científica, però això demana anys i, mentrestant, els pacients perden l’oportunitat de beneficiar-se dels coneixements que hem adquirit a base d’experiència i observació. Avui sabem com l’estat de la microbiota, el nivell de vitamina E o D són vitals perquè un embrió pugui implantar-se, però segurament passaran anys abans no s’integri als protocols de fertilitat. També sabem que l’alimentació té un paper diferencial en la fertilitat perquè, tal com una terra fèrtil i cuidada permet una bona collita, un bon terreny orgànic fa més factible un embaràs.

Yolanda Garcia

Yolanda, a La Consulta d’Etselquemenges i en altres consultes on has estat durant aquests quinze anys, has tingut moltíssimes pacients amb problemes de fertilitat. Aquest programa vol traslladar totes les visites que la pacient fa amb tu durant el procés, i per això tindran un fòrum on podran fer preguntes durant trenta dies.

Sí, i aquesta és una part molt important del programa, ja que em podran plantejar els dubtes que els vagin sorgint. També podran compartir l’experiència amb la resta de persones que facin el programa. Desgraciadament, els tractaments in vitro (FIV) continuen vivint-se com un tabú, gairebé en secret i això genera una profunda solitud. Crec que poder compartir l’experiència d’una manera propera pot ser un gran complement al tractament.

Al programa també hi col·labora l’acupuntora Vanessa Castillo, amb qui treballes braç a braç perquè l’acupuntura també és clau en l’èxit del tractament, oi?

La visió de la medicina xinesa és un complement indispensable en la meva mirada terapèutica, per això gairebé sempre recomano el suport de l’acupuntura durant els tractaments. Molts casos d’infertilitat idiopàtica –quan no hi ha una explicació mèdica clara– es poden llegir molt bé des del diagnòstic de MTC i trobar una causa possible, com acumulació d’humitat en l’aparell reproductor o insuficiència orgànica, per exemple.

Sabem empíricament que una sessió d’acupuntura el mateix dia de la transferència millora substancialment les possibilitats d’implantació.

L’acupuntura és una eina clau sobre la qual ja hi ha estudis científics i, de fet, en moltes clíniques comença a ser habitual el despatx d’acupuntura. Un bon acupuntor especialista en fertilitat pot ajudar a millorar els resultats de la punció i sabem empíricament que una sessió d’acupuntura el mateix dia de la transferència millora substancialment les possibilitats d’implantació.

Tot i que tu ets més que modesta, jo que parlo amb lectors, pacients, llegeixo tots els comentaris que ens arriben, enquestes de satisfacció i tinc gent molt propera que ha passat per les teves mans, he de dir que em quedo meravellada de veure els resultats que aconsegueixes. Moltes dones que han passat per tu s’han quedat embarassades, moltes després de diverses FIV fallides o d’embarassos que han acabat amb avortaments i, amb tu, han aconseguit que l’embrió prosperés.

És veritat que moltes vegades ho aconseguim, fins i tot en casos molt complexos, però cal ser humil, ja que la salut reproductiva és molt complexa i holística i, a més, aconseguir canvis requereix temps i molta implicació. A vegades resulta molt frustrant veure com, malgrat fer les coses bé i d’obtenir millores no aconseguim encara l’embaràs.

El que sí que veig cada dia a la consulta és que, en el camí, els pacients milloren el seu estat de salut i els que hi estan oberts fins i tot ho aprofiten per créixer com a persones. La cerca d’un fill que no arriba hauria d’obrir un període de reflexió sobre la nostra manera de viure, perquè a vegades, quan la vida no ens dona el que volem, s’obre un espai de transformació que, amb el temps, comprenem.

De fet, sé que hi ha noies que t’envien missatges d’agraïment al mòbil. No em puc imaginar un missatge més gratificant. Et deuen dir coses profundament emotives, oi?

És molt emocionant perquè moltes vegades soc la primera persona a qui envien la foto del test d’embaràs. Compartim moltes emocions durant el procés i jo me n’alegro per ells i també em frustro amb ells quan la beta és negativa.

Recordo que, fa un any, una dona que havia fet el curs “Alimenta la teva fertilitat” i que em va reconèixer pels vídeos se’m va acostar al metro i em va dir que aquell matí havia descobert que estava embarassada després d’anys d’intentar-ho. Totes dues vam acabar plorant.

Considero un privilegi que em deixin acompanyar-los en una cosa tan íntima i estic molt agraïda de viure amb ells els bons i els mals moments.

Tens una pacient que fa poc que va fer tot el tractament in vitro amb el teu acompanyament i ho va fer tot perfecte. Si li deies que mengés remolatxa, fruites i verdures taronges barrejades amb greixos, ho feia; no va prendre cap dels aliments inflamatoris (lactis, gluten, sucres, cafè…) i no se saltava res del que li proposaves ni un sol dia. Ella i la seva parella, de fet. I tots dos s’han aprimat molt. Això és molt important, oi?

Sí, es van implicar moltíssim i ho van fer tot perfecte, i vam tenir molt bons resultats. Alimentar-se bé, rebaixar la inflamació, millorar la microbiota i, en definitiva, tot el que et faci estar més sa et fa estar més fèrtil. A més, a vegades oblidem que la nostra història comença a escriure’s abans del nostre naixement i que la programació de la salut del nostre fill comença amb un òvul i un espermatozou fort i sa. Preparar-te per a un possible embaràs no només incrementa les possibilitats d’èxit, sinó que contribueix a programar la salut del teu fill des del principi.

Alimentar-se bé, rebaixar la inflamació, millorar la microbiota i, en definitiva, tot el que et faci estar més sa et fa estar més fèrtil

És important que la clínica i la teva mirada integrativa vagin en la mateixa direcció per la coherència i la tranquil·litat del pacient.

Hi ha moltes clíniques obertes a treballar en equip amb mi i els processos en aquests casos són més satisfactoris, perquè ens podem alinear millor i, a més, al pacient li genera molta confiança que el que li recomanes rebi la validació del seu metge.

La pacient que comentàvem abans tenia una TSH de 2,9 i, encara que no era gaire elevada, sempre em deixa més tranquil·la que els pacients tinguin un valor pròxim a 2 abans d’iniciar el tractament. Quan ho va comentar amb la seva doctora va estar d’acord i li va prescriure Eutirox i va validar els consells alimentaris que li vaig donar. A més, li vaig recomanar un complement anomenat Fertybiotic i em va escriure encantada perquè al seu genetista també li agradava molt aquest producte. L’ideal és que els pacients puguin comentar-ho tot amb el metge, sense amagar res. Com més actualitzat estigui en fertilitat i més integratiu sigui, més fàcil és que estiguem d’acord en l’enfocament, i això fa que el pacient se senti més tranquil.

En aquest programa plantegem un full de ruta basat en unes etapes que has marcat i que canvien segons el moment de la reproducció.

El format està organitzat de forma molt didàctica i clara perquè cadascú pugui fer el seu full de ruta en funció del moment del procés en el qual es trobi. Com que la dona té un paper més actiu en el tractament, fins i tot quan la causa de la in vitro (FIV) no és femenina, podrà aprofitar més tots els recursos.

El programa està organitzat per acompanyar les 3 fases d’una in vitro (FIV): eines per millorar els resultats de la punció, estratègies per afavorir la implantació i recursos per acompanyar la betaespera. En cada fase hi haurà informació clau per comprendre l’etapa, idees concretes d’alimentació i menús, recomanacions de complements i eines emocionals per acompanyar el procés. El programa és molt complet i permet sentir-se amo del tractament. Jo puc saber molt de fertilitat i salut, però cada persona és experta en si mateixa i aquesta informació subtil és gairebé tan important com la tècnica. Sempre dic als pacients que confiïn en la seva intuïció i que no deleguin la responsabilitat i la gestió de la seva salut.

Vull més informació
Ha de ser molt difícil fer acompanyament emocional en aquest procés. Les dones tenen una pressió molt gran perquè, a banda de la gran despesa econòmica, el tractament hormonal és considerable i no és agradable, oi?

Són processos molt intensos amb un cost econòmic, físic i emocional molt alt. Quan penses a tenir un fill, no imagines mai que serà així. Una in vitro (FIV) no és només un tractament mèdic, és un cor ple d’esperança i és una responsabilitat enorme acompanyar això. Moltes vegades han hipotecat la casa o han dipositat els seus estalvis per aconseguir el seu somni. Tots els pares estimen els seus fills quan els tenen, però els pares de FIV els estimen fins i tot abans de tenir-los i passen per moments molt complicats per aconseguir-ho.

L’ideal és que la persona que ha de fer un procés in vitro comenci entre un i tres mesos abans, oi?

Sí, trobo que l’ideal és disposar d’un període previ per entendre el diagnòstic i plantejar el tractament. Molts pacients venen amb el rellotge biològic que els persegueix i els sembla un abisme que els proposi uns mesos per preparar-se, però, quan els explico la raó i entenen que, a la reserva ovàrica, no li ve d’un mes o dos i de com farem servir aquest temps per generar òvuls o esperma de més qualitat o totes dues coses i per preparar l’endometri, la majoria ho veu clar.

Pensa que els espermatozoides requereixen un cicle de maduració de 72 dies i l’òvul d’uns 100, per la qual cosa, si disposem d’aquest temps, podem madurar cèl·lules més fèrtils, però, si estan a punt d’iniciar el tractament, també el podran aprofitar, ja que els 15 dies de preparar la punció són els més crítics en el procés de maduració. Així doncs, una bona nutrició i complementació en aquests dies pot marcar la diferència. Fins i tot a vegades tinc pacients que ja tenen embrions vitrificats i, així i tot, poden aprofitar aquest temps per preparar el cos per a la transferència, cuidar l’endometri i corregir desequilibris endocrins o de flora, que fa que millorin les seves possibilitats.

En el cas que el procés sigui de parella, quina importància té que l’home segueixi també certes pautes d’alimentació? Són les mateixes que les de la dona?

El gran pes dels tractaments recau sobre nosaltres i, encara que la causa sigui masculina, moltes vegades es minimitza el factor masculí. L’esperma representa el 50% d’un embrió i requereix una qualitat òptima tot i disposar de tècniques artificials que ens ajudin en aquest propòsit. Un seminograma en els rangs correctes no és garantia de fertilitat masculina; per exemple, hi ha casos en els quals és clau fer un estudi de la fragmentació de cadena simple d’ADN si no s’ha aconseguit embaràs o de fragmentació de cadena doble si hi ha avortaments de repetició o falta d’implantació.

El tractament masculí és molt agraït perquè, com que es fabriquen espermatozous nous cada 72 dies, unes bones pautes d’alimentació, complementació i hàbits de vida incrementen molt les possibilitats d’èxit.

Per exemple, quan hi ha problemes amb la fragmentació de l’ADN de l’esperma, eliminar cafè, te i cacau i prendre un complement de cúrcuma millora substancialment la qualitat espermàtica. En línia del que parlàvem abans i a l’espera d’evidència científica, em sembla vital eliminar els excitants durant una temporada i millorar així les possibilitats d’embaràs.

Animo tots els homes que acompanyin les seves parelles, encara que no tinguin problemes de fertilitat, perquè ells són el 50% de l’equació.

No podem donar una estadística de resultats positius si fan “Natural FIV”, oi?

La fertilitat és tan complexa i tan multicausal que és impossible parlar d’estadístiques d’una manera real.

El programa és com una estrella en el microcosmos del pacient: el pot guiar, donar eines pràctiques, ajudar-lo a comprendre millor el procés del tractament i a llegir millor el seu cos, però no seria ètic prometre res, perquè en fertilitat hi ha una pila de factors que no depenen de nosaltres.

El que sí que puc garantir és que entendran millor la raó de la seva infertilitat, milloraran la seva salut global i reproductiva, se sentiran més empoderats i protagonistes i viuran millor el tractament. A més, si aconsegueixen l’embaràs, no podrien haver somiat un inici més saludable.

 

En el programa “Natural FIV” trobaràs tots els coneixements de la Yolanda per acompanyar-te en el teu tractament in vitro (FIV). Si vols aprofundir-ne més, clica aquí o en la imatge de sota.

 

Consulta el programa Natural FIV aquí

 

Núria Coll
Núria Coll

Directora d'Etselquemenges.cat, Soycomocomo.es, la Consulta.
Creadora de Cómo Como Foods

    @nuria__coll