Desenvolupament del nadó
Segons el llibre Què es pot esperar quan s’està esperant de Heidi Murkoff: Aquesta setmana el nadó fa uns 45 centímetres de llarg i segueix creixent a raó d’uns 200 grams a la setmana, fins als 2,4 kg. Segons Murkoff, mentre el creixement en alçada anirà frenant (el bebè nascut a termini fa uns 45 centímetres de mitjana), el petit seguirà guanyant pes fins al dia del naixement. De la mateixa manera, aquestes últimes setmanes seguirà acumulant neurones. El desenvolupament neuronal segueix a una gran velocitat i el cap cada vegada pesa més. Durant aquesta setmana ja es col·loca cap avall a la pelvis materna. Això és un bon senyal ja que per a la mare és més fàcil que el primer que surti quan pareixi sigui el cap del bebè. El cap normalment és gran però també tou (com a mínim el crani), fet que permet sortir pel canal de part més fàcilment.
Alimentació de la mare: Segons Yolanda Garcia, psicòloga i naturòpata especialista en infància i maternitat de l’Institut Roger de Llúria de Barcelona durant aquesta setmana d’embaràs la mare ha de continuar en la mateixa línia de “tota la gestació però fent èmfasi en els omegues, especialment en la fracció DHA de l’omega-3 i en les vitamines del grup B”. Com diu Garcia, durant aquesta etapa el cervell del bebè té el doble de neurones de les que tindrà quan neixi: “tan important és el material per al seu sistema nerviós com la part d’estimulació”, apunta. “Està comprovat que l’estimulació afavoreix el desenvolupament de les connexions sinàptiques, connexions que són com autopistes que connecten una neurona amb l’altra. Com més connexions més plasticitat cerebral i més potencial intel·lectual. El nadó, encara que de manera molt primitiva, ja té desenvolupats els sentits del tacte, la vista, l’oïda, l’olfacte i el gust i, per tant, pot reaccionar a tot el que li digui la mare. No es tracta de fer exercicis complicats, sinó de reservar un temps per comunicar-nos-hi, explicar-li com estem, què passa al món, expressar-li l’amor que sentim per ell i anar-li transmetent el nostre dia a dia.
Per tant, segons Garcia, d’una banda cal aprofitar aquests dies per incrementar la ingesta d’àcids grassos omega-3 i, de l’altra, interactuar tant com puguem amb el nostre bebè; és a punt de néixer i l’hem d’anar preparant!
- Per saber quins aliments són rics en omega-3 clica aquí
- Per saber quins aliments són rics en vitamines del grup B clica aquí
Atenció: La informació oferta en aquesta secció és genèrica –tant pel que fa a l’evolució del fetus, com a l’alimentació de la mare i a la complementació nutricional. Per tal de tenir un assessorament directe, es recomana consultar el ginecòleg o bé un nutricionista especialitzat.