La diferència principal entre un cosmètic convencional i un d’ecològic és l’origen dels ingredients (naturals o sintètics) i la qualitat que tenen (sistema de producció i transformació).
És molt important deixar de fer servir cosmètics convencionals perquè contenen molècules tòxiques (xenoestrògens) que tenen una estructura similar als estrògens i que poden confondre l’organisme. Es diu que actuen com a disruptors endocrins perquè activen el receptors d’estrògens i creen alteracions hormonals que n’afecten des de la fabricació fins a l’eliminació.
L’exposició a tòxics ambientals, com la cosmètica, poden desencadenar diverses malalties: sensibilitat química múltiple, alteracions de tiroides, malalties autoimmunes, malalties degeneratives, fatiga crònica, fibromiàlgia, infertilitat, diabetis, alteracions neurològiques i càncer.
Tot i que s’argumenti que en la cosmètica convencional hi ha ingredients tòxics en quantitats ínfimes, l’ús diari fa que alguns s’acumulin a l’organisme. No hi ha una dosi segura, perquè no s’ha estudiat què passa quan es combinen diversos tòxics, que és el que es coneix com a efecte còctel.
Per una altra banda, hi ha ingredients que potser no representen un risc directe per a la salut, però sí que poden contaminar el medi ambient perquè no es degraden fàcilment: s’acumularan en rius i mars i, finalment, ens arribaran a través de la cadena alimentària.
Com podem fer la transició i per quins productes podem començar
No cal llençar tots els cosmètics que tenim a casa, però sí que és important anar-los substituint a mesura que es vagin acabant. Podem començar pels d’ús diari per evitar el contacte continuat amb els components tòxics.
- Cremes de cara: ens en posem dos cops al dia, de dia i de nit.
- Desodorant: podem triar el format que més ens agradi, com esprai, roll-on o crema.
- Gel de bany: encara que ens esbandim, hi ha tòxics que penetren a la pell i és un bàsic diari molt fàcil de substituir.
- Pasta de dents: ens netegem les dents com a mínim dues vegades al dia i és important que la pasta sigui ecològica.
- Llet o oli corporal: la llet també té oli en la seva formulació, que fa que penetri a la pell més que no pas les fórmules aquoses.
I tot i que no sigui d’ús diari, ara que ve l’estiu podem aprofitar per comprar un protector solar ecològic.
La línia capil·lar sol ser més complicada i hem de tenir paciència. Segurament el que costa més és el xampú, perquè els ecològics no tenen Sodium Lauryl Sulfate, que és una base detergent per fer escuma. Els cabells necessiten un temps de transició perquè, al principi, queden com un fregall i molta gent es rendeix. Potser n’hem de provar més d’un fins que trobem el que ens va bé. Amb la crema suavitzant també cal fer proves.
Podem deixar per a una segona fase productes més específics i que no són de necessitat diària com el maquillatge, mascaretes capil·lars o exfoliants, entre d’altres.
Rentat d’imatge verd
I la cosmètica natural? Al mercat, hi ha moltíssimes marques que practiquen el rentat d’imatge verd, o greenwashing, i que destaquen que tenen ingredients naturals i mostren imatges de fruites, flors o plantes. Abusen del verd i de la natura per fer-nos creure que estem comprant un cosmètic innocu. No ens hem deixar enredar per reclams publicitaris com 100% natural, cosmètica vegetal, cosmètica natural, amb ingredients bio o orgànics.
No n’hi ha prou amb cosmètics naturals per diverses raons:
- Que tinguin ingredients naturals no vol dir que siguin segurs; com s’han cultivat i com s’han transformat aquests ingredients també és important.
- Poden tenir ingredients naturals i/o ecològics, fins i tot en proporcions elevades, però el percentatge restant pot contenir tots els ingredients químics que volem evitar: parabens, derivats del petroli, vaselines, silicones, sulfats o alumini.
- L’embalatge també compta: ha de ser reciclat o reciclable.
A diferència de l’alimentació, la cosmètica ecològica no està regulada i paraules com natural, ecològic, bio o orgànic no estan protegides. Poden destacar que hi ha un ingredient bio i no diran cap mentida, però podem caure en el parany de creure que és un producte eco quan en realitat no ho és.
Per saber diferenciar un cosmètic ecològic haurem de saber llegir les etiquetes. Ens podem ajudar de les certificadores privades (Ecocert és una de les més conegudes) com a punt de partida, però cada segell té normes pròpies i l’única garantia és saber interpretar el llistat d’ingredients INCI. Parlarem de la interpretació de les etiquetes en l’article següent.
descobrir si
toleres
bé el gluten
Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :
- Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
- Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
- Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.