Que la cúrcuma és un potent antiinflamatori per a l’organisme que modula els senyals d’inflamació, que incrementa la protecció antioxidant en les cèl·lules i que millora el nivell cognitiu, ho sabem des de fa un temps, però tampoc tant. Fa només vint anys que s’estan fent estudis dels beneficis d’aquesta planta en depressions, en esportistes o en qualsevol tipus de problema motor i articular. Però vint anys són pocs.

Cúrcuma en pols

“Quan la gent es va adonar dels greus efectes secundaris del Prozac, la ciència va començar a buscar alternatives. I des de llavors s’han començat a prendre seriosament els efectes beneficiosos motors i neuronals de la cúrcuma”.

Ho explica Josep Allué, doctor en Farmàcia que, com a bon amant de les plantes medicinals, en un viatge a l’Índia, uns dels principals països que conreen cúrcuma, va comprovar els seus efectes en els nens, per exemple, als qui escampen cúrcuma al cap per amplificar la seva visió, connexió mental i tranquil·litzar-los. “Heu vist que van una mica adormits de vegades els indis, com en un estat de letargia o plenitud?” És el Prozac natural!

A l’Índia tenen accés a una cúrcuma molt més pura que nosaltres, ja que, tradicionalment, bullen l’arrel i la part del midó s’hidrolitza i cau, i a la part superior de l’olla només queda la curcumina, que és el principi actiu que té tants beneficis.

Per no bullir la cúrcuma que tampoc sabem si prové de camps contaminats o no, val més prendre-la en càpsules, entre 500 i 1.000 mil·ligrams en funció de la concentració i qualitat, i sempre que l’empresa del complement asseguri que s’ha fet amb la tècnica del Fitosoma (Phytosome®), que millora l’absorció fins a 29 vegades més que la mateixa curcumina sense aquesta tecnologia. 

Quant de temps cal prendre cúrcuma?

Allué insisteix: “Perquè sigui efectiva, a més de tot això, és imprescindible prendre’n cada dia. Sembla una bestiesa, oi? Necessitem acumular la substància en l’organisme per reduir la inflamació arterial o neuronal”.

“Es nota des del moment en què la prens, però els efectes de la inflamació tornen quan la deixes si segueixes amb els mateixos hàbits de vida, com l’estrès, la mala alimentació, etc. Els tractaments farmacològics comencen i acaben i es mesuren en temps. Però la complementació alimentària no funciona així: no comença i acaba. Si no vols estar deshidratat, durant quantes setmanes has de beure aigua? És el mateix! El concepte de la complementació és posar al cos els micronutrients d’una alimentació densa en micronutrició que no tenim.

Cúrcuma i pebre negre, un tàndem perfecte

La cúrcuma és un gran recuperador per a esportistes

Però com que la cúrcuma està cada vegada més de moda, això també fa que entrin un munt d’oportunistes al mercat amb promeses de complements alimentaris de cúrcuma més o menys exagerades. Cal veure estudis reals i no epidemiològics que es basen només en estadístiques demogràfiques.

Com que la cúrcuma està cada vegada més de moda, això també fa que entrin un munt d’oportunistes al mercat amb promeses de complements alimentaris de cúrcuma més o menys exagerades

Un dels estudis més propers que tenim el va fer el doctor Franckek Drobnic, cap del Departament d’Investigació del Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat i assessor del Futbol Club Barcelona. Franchek va demostrar que en un grup d’esportistes d’elit (20 voluntaris sans) sotmesos a un esforç molt intens, els que van prendre cúrcuma des de 48 hores abans de l’entrenament fins a 24 hores després, van tenir menys dolors musculars, és a dir, menys inflamació i menys lesions.

La doctora Antònia Lizárraga, experta en nutrició i esport diu que, “quan vas a córrer, incrementes la plasticitat neuronal, el que et prepara per tenir una bona recuperació de lesions perquè el múscul necessita recuperar, saber per a què servia abans. L’exercici inflama, i és la reparació de la inflamació el que ajuda a posar-se fort. Per això quan et passes o estàs en baixa forma, notes la inflamació en forma de mal muscular. El teu cos, amb la cúrcuma, pot ajustar aquesta inflamació.

Als metges esportius no els agrada parlar d’antiinflamatoris sinó de moduladors d’inflamació, i val la pena provar amb la cúrcuma en comptes de recórrer a un medicament antiinflamatori.

Com es millora l’absorció de la cúrcuma?

Si parlem de l’arrel com a aliment, necessitem no només barrejar-la amb pebre negre sinó amb algun tipus de greix, sigui oli o fins mel. Si parlem de complements, hem de saber quina tècnica s’ha fet servir per fer-lo.

La tecnologia Fitosoma (Phytosome®), un complex de fosfolípids (en particular fosfatidilcolina) que simula la membrana cel·lular, es va descobrir fa vint anys i en Cien por Cien Natural és prioritària i la fan servir amb els seus productes de card marià, ginkgo, te verd, boswèl·lia, extracte llavors de raïm i la cúrcuma per augmentar la seva biodisponibilitat, evidentment.

“Com hem explicat altres cops, per aconseguir prou quantitat de cúrcuma estem parlant de 15-20 grams al dia i en els menjars, això és inviable si no ets hindú. I una quantitat tan elevada tampoc aniria bé al nostre organisme”, explica Per Bjork, responsable de Cien por Cien. “És un desafiament que es necessiti tanta quantitat diària per aprofitar-ne els beneficis i per això fem tants esforços en aquest sentit. La gràcia és utilitzar una tecnologia alimentària, i no agents sintètics ni artificials, per treure la curcumina, i per això hem apostat pel fitosoma. L’extreu de manera natural”.

El fitosoma és una esfera que envolta el principi actiu de la planta i així és capaç de facilitar l’absorció de la mateixa. Hi ha estudis que demostren que la concentració en sang de la curcumina fitosomada és molt més elevada que fa a la curcumina presa com a espècia en el menjar. A més, la forma fitosomada s’absorbeix més i millor a l’instestí.

Amb aquest sistema de fitosomes, la curcumina es manté en sang durant 12 hores, i una de les preses ha de ser a la nit, quan hi ha més producció de citocines inflamatòries (els missatgers d’inflamació dels músculs).