Un cop iniciats, de manera gradual i amb el convenciment que els utilitzarem, podem evolucionar cap a estris més professionals, dels quals parlarem en un proper article.

A més de menjar amanides, la dieta crudivegana es complementa amb un ventall més ampli de preparacions d’aliments: l’extracció de fruites, verdures, fruita seca i llavors, així com la deshidratació, la germinació o la preparació de batuts. Gairebé tots aquests procediments requereixen estris específics:

extractor-730

  • Extractor de sucs: Un estri indispensable per extreure per masticació el suc de brots tendres, herbes aromàtiques, verdures i fruites. Permet extreure el suc sense escalfar els aliments, cosa que fa que es rovellin més a poc a poc.

L’extractor més econòmic (59,95 €) és l’extractor de sucs manual Green Power de Lurch. Molt simple d’utilitzar i fàcil de transportar. El recomanem exclusivament per a la fulla verda, com el germinat de blat (wheatgrass), i per als brots tendres. No per a la fruita, perquè genera massa suc que no s’aprofita bé per la manca de filtre. A nosaltres ens agrada barrejar la fulla espremuda amb una mica de llimona i rebaixar-ho amb aigua perquè no quedi tan fort.

L’extractor de sucs permet extreure el suc sense escalfar els aliments, cosa que fa que es rovellin més a poc a poc.

Un electrodomèstic senzill per extreure el suc a pressió de qualsevol fruita i verdura és l’extractor de suc a pressió Vita Pure de Princess. Un dels estris més venuts a la botiga per la seva relació qualitat-preu (159 €). L’empresa Princess és holandesa, encara que la fabricació és xinesa. El motor d’aquest aparell té una garantia de 5 anys. És reparable: les peces que es puguin acabar trencant es poden demanar. És un model senzill però que funciona per a qualsevol fruita i verdura. Recomanem la barreja de poma, espinacs, llimona i gingebre. Ens encanta! Funciona a 106 revolucions, una mica lluny de les 40 revolucions de les màquines més exigents però ja es pot considerar extracció en fred. És un aparell fàcil de rentar. Solament cal netejar bé el filtre, que és molt petit, amb un raspall. Per a la resta de peces, amb una esbandida amb aigua n’hi haurà prou. Un avantatge d’aquests sistemes d’extracció de suc és que no acumulen la fibra a dins, per la qual cosa es poden fer sucs de manera continuada de gustos diferents, tot intercalant una miqueta d’aigua entremig. Si hi ha un inconvenient és la mida de la boca d’entrada (aquest inconvenient seria extensible a gairebé tots els extractors de sucs a pressió). Un cop s’agafa l’hàbit no és tan problemàtic, sobretot si tenim en compte la satisfacció que produeix beure els sucs que heu preparat.

Recordeu que podeu triturar la fruita amb la batedora i després filtrar-ho per obtenir el suc amb un colador xinès o un bossa de begudes vegetals.

Molts usuaris de la Thermomix en fan servir una per estalviar en estris. Trituren amb la Thermomix i després filtren. Recordeu que per extreure el suc dels cítrics també hi ha extractors manuals!

  • Extractors de llets vegetals: Són bosses de teixit permeables que separen el líquid (beguda vegetal) i el sòlid (aliment sec). Aquest últim, reaprofitable. Serveix per extreure els nutrients de la fruita seca i de les llavors per obtenir begudes vegetals.

Les bosses de cotó d’aquesta marca permeten filtrar la llet de manera senzilla i alhora divertida, ja que recorda el moviment de munyir una vaca

Presentem dos estris per fer begudes vegetals. Tots dos necessiten l’ajuda d’una batedora de vas per triturar l’aliment amb aigua. Recordem que cal remullar-lo prèviament. Un cop triturada la fruita seca o la llavor, cal filtrar. Els dos estris permeten fer les llets vegetals a casa estalviant diners i també tenint més cura del medi ambient: Quants brics deixaríem de comprar i llençar al llarg de la setmana? Si sou amants de la cuina antimalbaratament alimentari us agradarà saber que la polpa obtinguda de l’elaboració de llet, encara que no té tants nutrients, és aprofitable per farcir, fer galetes o bases de coques, per exemple.

Les bosses de cotó permeten filtrar la llet de manera senzilla i alhora divertida, ja que recorda el moviment de munyir una vaca. Altament recomanable si teniu fills: serà una forma entretinguda d’introduir-los a la cuina.  El material emprat és el cotó i sabem que Kijimuna’s està treballant perquè aviat sigui orgànic. Per netejar-la cal esbandir-la bé i deixar-la una estoneta amb aigua i bicarbonat. Assecar bé.

Un estri menys artesanal però que està tenint força èxit és la Chufamix (39,90 €). Per nosaltres és més higiènic però també ocupa més espai. La Chufamix és un conjunt de tres peces: Un vas gran transparent, un filtre d’acer inoxidable i una mà de plàstic lliure de BPA.

  • Processador d’aliments o blender: Si no voleu separar la fibra del suc per fer batuts l’ideal són les batedores de vas. Permeten obtenir líquids en diferents textures (sucs, smoothies, sopes, purés, cremes…). Depenent de l’aparell es podran utilitzar fruites, verdures, fruita seca, llegums i llavors. No coneixem estris manuals que facin aquesta feina. L’estri més senzill és la tradicional batedora. Això sí, cal que sigui de qualitat, sinó la cremarem de seguida.

Nosaltres recomanem la batedora Bamix (189 €) per moltes raons, començant per la qualitat. Bamix és una empresa suïssa dedicada exclusivament a la fabricació de batedores. El control de qualitat és excel·lent. L’any 2008 vam poder conèixer tot el procés de fabricació al poblet de Mettlen. El motor és d’alt rendiment. No s’escalfa si hi treballem molt de temps. És capaç de girar a 14.000 rpm amb només 160w de potència. A més és silenciós. Tritura, polvoritza i emulsiona qualsevol aliment. Tots els components en contacte amb el menjar són d’acer inoxidable d’alta qualitat.

deshidratadores

  • Deshidratadora: El procés de deshidratació no destrueix els principis actius sempre que mantinguem una temperatura adient. La deshidratació concentra els nutrients i intensifica els sabors. Una deshidratadora de qualitat requereix una certa inversió econòmica. Fa uns mesos ja vam fer una aproximació a les deshidratadores amb un article específic: Deshidratadora, un nou estri per a la cuina

La deshidratadora econòmica que presentem avui és la Lacor (59,95 €). És un estri ideal per iniciar-se en aquesta nova tècnica de preparació d’aliments. L’inconvenient és el control de la temperatura, que acostuma a excedir els graus recomanats per complir amb els requeriments raw. Aquest fet acostuma a passar amb les deshidratadores casolanes. Generalment són estris que funcionen bé però les temperatures no són adequades per conservar bé els nutrients.

  • Germinador: Els germinats són molt nutritius. Durant el procés de germinació d’una llavor hi ha una gran activitat enzimàtica. Es poden cultivar les llavors a casa de moltes maneres. Aquest cop no recomanem cap estri específic de la botiga, perquè considerem que aquest procés es pot fer molt fàcilment amb un pot de vidre, una gassa i una gometa o bé amb un plat de fang per a les llavors mucilaginoses. Bàsicament, les llavors s’han d’hidratar primer unes hores per després mantenir-les humides durant els dies que duri el procés. Podem dedicar un altre article per parlar del procés de germinació. Avui volíem informar de la relació d’estris necessaris per equipar una bona cuina crua.

 

Sílvia Ferrer-Dalmau Bosch

René, productes per una llar saludable i eficient

www.espairene.com