Una de les grans batalles dels hiverns i de les primaveres de molts pares són els mocs dels fills. La mucositat, a més de moltes altres patologies associades, no deixa respirar els petits, els impedeix menjar bé i els destorba a l’hora de dormir. En la lluita contra la congestió nasal en refredats, grips, bronquitis, al·lèrgies o asma la prevenció hi tenen un paper clau una alimentació adequada i l’adquisició d’hàbits saludables.
Com ja hem explicat altres vegades, val la pena retirar els lactis de vaca de la dieta, augmentar els aliments amb un efecte broncodilatador com l’all, la ceba o el gingebre, ensenyar als nens a mocar-se bé i a tenir una higiene nasal correcta que inclogui la neteja amb aigua de mar.
Per a quines patologies està indicada?
- Bronquiolitis del nadó
- Bronquitis
- Constipat crònic
- Malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC)
- Fibrosi quística
- Asma
- Pneumònia
- Sinusitis i otitis de repetició
- Discinèsies cil·liars
- Síndromes neurològiques
- Obstrucció de vies altes: rinitis/sinusitis
Què passa, però, amb els nens de menys de dos i tres anys que no saben com comunicar la congestió o que no saben expulsar la mucositat i les secrecions? Quan la mucositat s’acaba acumulant a la gola i, més endavant, als pulmons, podem reforçar la prevenció i els remeis contra els mocs amb altres tècniques per eliminar aquestes secrecions, alliberar els pulmons i aconseguir un intercanvi d’oxigen correcte.
Què és la fisioteràpia respiratòria?
La fisioteràpia respiratòria comprèn un conjunt de tècniques indolores que es poden fer com a tractament de base en patologies respiratòries comunes (refredats, bronquiolitis, bronquitis, grip, etc.) i també en patologies pulmonars més greus, com ara l’asma o la fibrosi quística. L’objectiu és prevenir l’aparició dels mocs, complementar el tractament farmacològic indicat pel pediatre, disminuir-lo i alleugerir les molèsties de l’excés de mucositat.
Aquestes tècniques tenen la funció d’accelerar la velocitat de l’aire durant l’expiració, per tal d’arrossegar cap a les vies aèries superiors la mucositat acumulada. L’eficàcia està demostrada clínicament en les malalties respiratòries més habituals dels infants (grip, bronquiolitis, refredats i mucositat); i amb dues o tres sessions acostuma a haver-n’hi prou per a solucionar la majoria de casos, tot i que en malalties cròniques pot ser necessari fer un seguiment continuat.
Es tracta, en definitiva, d’un complement preventiu, alternatiu i natural a la medicina convencional, que es pot fer en consultes professionals o bé a domicili. De fet, hi ha assegurances de salut que ja inclouen aquest servei, com ara ISSA, que ofereix sessions de fisioteràpia respiratòria de mitja hora o tres quarts (segons el perfil de l’usuari) com a complement al tractament mèdic al·lopàtic.