Oxfam Intermón i Veritas s’han unit en una aliança inèdita entre les dues entitats per impulsar productes conscients per a un món més just. L’acord s’ha materialitzat en la nova gamma de productes de comerç just ecològics i sostenibles tant socialment com mediambientalment, que inclou cafè, sucre de panela i xocolata.

iniciativa Veritas i Oxfam Intermón

Tots aquests aliments es produeixen essencialment a l’Àfrica i l’Amèrica Llatina i l’acord farà possible garantir unes condicions laborals dignes per als agricultors i agricultores que els cultiven.

Els cafès i la panela ja són a la venda a les botigues Veritas i les xocolates hi seran a partir de febrer de 2020.

La unió de Veritas i Oxfam Intermón és gairebé natural, ja que les dues institucions comparteixen valors i compromisos amb el consum conscient, responsable i sostenible. Els projectes estan alineats i, segons el cofundador de Veritas Silvio Elías, desenvolupar aquest projecte amb Oxfam Intermón “és una oportunitat única per fer arribar el comerç just i ecològic a més persones i ajudar comunitats vulnerables de petits productors”.

“Per Oxfam Intermón és important seguir avançant en la promoció del comerç just amb aliances com aquesta”, explica Marie Fonsale, responsable de vendes de l’organització,

“perquè això suposa no només garantir drets i salaris, sinó oportunitats de progrés, sobretot per a les dones, en un context moltes vegades difícil per a elles”.

Un projecte social i de gènere

El cafè que s’ofereix forma part de projecte “Mujer en Uganda”, un projecte amb enfocament de gènere impulsat per Oxfam Intermón i la Unió de Cooperatives de Cafè d’Ankole a Uganda. El projecte ha impulsat la creació de grups de microcrèdits gestionats per i per a elles. Les dones estalvien cada mes i demanen préstecs amb taxa d’interès molt baixa per invertir en els seus cafetars i altres cultius, pagar les despeses escolars dels seus fills o posar en marxa petits negocis.

Café de comerç just i ecològic Veritas

L’acord entre Oxfam Intermón i Veritas permetrà donar suport més a aquestes dones cafeïcultores: rebran un sou digne, una bestreta i una prima extra per invertir en el programa de microcrèdits. Tot això és possible gràcies a una col·laboració directa, mitjançant la compra sense intermediaris del cafè a la unió de cooperatives.

A més, en aquesta unió de cooperatives, les dones productores de cafè reben formació i, com qualsevol integrant, decideixen com faran servir la prima social de comerç just (millora a l’escola de la comunitat, creació d’un centre de salut, construcció d’un magatzem, entre d’altres). Tot això fa que visquin un procés d’empoderament que ha generat un canvi cultural i de protagonisme a favor de les dones cafeïcultores de la regió d’Ankole a Uganda. El cultiu del cafè del projecte “Mujer en Uganda” també garanteix que no hi ha mà d’obra infantil ni cap tipus de discriminació.

La nova gamma de productes ecològics i de comerç just són el cafè d’Uganda, en format mòlt i en càpsules 100% biodegradables, el sucre panela del Perú i una nova línia de xocolates també ecològiques i de comerç just.

D’altra banda, l’acció social forma part de l’ADN de Veritas i Oxfam. Per això, a més de les accions dutes a terme fins avui, fa poc la cadena ha llançat iniciatives solidàries de més impacte, especialment vinculades amb la dona. Aquest és el cas del desodorant solidari Viridis, un producte sense substàncies químiques que diferents estudis relacionen amb malalties. A més, Veritas destinarà el 100% dels beneficis de la venda d’aquest producte a associacions locals que col·laboren a lluitar contra el càncer de mama. Per altra banda, Oxfam Intermón va començar la campanya “Juntas Somos Victoria” d’Oxfam, que denuncia la violència que pateixen les dones a Colòmbia