Quan l’embaràs es fa pregar, podem aprofitar per corregir o millorar diferents àmbits de la nostra vida per estar més bé quan arribi el moment, tant pel que fa a l’estat de salut de la mare gestant com al desenvolupament correcte del fetus. Distingirem dos nivells d’atenció: en primer lloc, els aspectes genèrics vinculats a l’estil de vida que cal deixar de banda, i en segon lloc, consells específics sobre els aliments que convé evitar.
Primer nivell: Millora de l’estil de vida
L’estil de vida de la majoria de la població ara mateix és poc saludable: vivim en ciutats plenes de contaminació atmosfèrica i soroll, som força sedentaris, abusem d’excitants com el cafè i tabac, dormim poques hores, ens sobreexigim a la feina i a casa, tenim pocs moments de relaxació, que sovint associem amb caure rodons al sofà amb alguna pantalla al davant (ordinador, mòbil, televisor…), cosa que genera estrès ocular i sobreexcitació cerebral. El primer pas és prendre consciència que alguns dels nostres hàbits poden afectar la fertilitat.
Adéu a les quatre bèsties negres, per sempre!*
*Informació extreta a partir dels llibres referenciats al final de l’article
Drogues: Ni un porro més!
Segurament us semblarà obvi, però no podem deixar d’insistir-hi: no hi ha drogues segures que es puguin consumir mentre s’està intentant concebre, ni un nivell segur de consum. Totes les drogues tenen efectes; ja sigui perquè perjudiquen la producció d’espermatozous o perquè afecten la producció hormonal masculina i femenina.
La marihuana, per exemple, perjudica sobretot la fertilitat masculina. Un dels seus ingredients actius (el tetrahidrocannabinol, THC) està relacionat amb l’hormona masculina testosterona i, encara que es consumeixi en petites quantitats, en fa baixar els nivells, disminueix el volum del fluid seminal i el recompte espermàtic, afecta la mobilitat dels espermatozous i fa que n’hi hagi més d’anòmals. En les dones, el cànnabis pot tenir un efecte tòxic en l’òvul en desenvolupament i interrompre l’ovulació. Les dones que fumen aquesta droga també secreten petites quantitats de THC en el seu fluix vaginal, per tant, la mobilitat dels espermatozous que hi entren en contacte queda reduïda. I, per postres, redueix la libido tant d’homes com de dones!
Alcohol: L’únic brindis, per celebrar el positiu; i que sigui amb suc de poma
Consumir alcohol fa que els radicals lliures envaeixin l’organisme, n’alterin el funcionament i perjudiquin la producció d’òvuls i d’espermatozous. A més, afecta negativament l’absorció de vitamines i minerals essencials, entre els quals hi ha el zinc.
En els homes, perjudica els espermatozous i afecta la secreció hormonal. Actua directament en els testicles fent baixar els nivells de testosterona i augmentant els nivells d’estrògens (les hormones femenines). Com a conseqüència, l’impuls sexual es redueix i la producció d’espermatozous (espermatogènesi) també. Beure massa alcohol (dues copes i mitja al dia) fa baixar el recompte espermàtic i augmenta la incidència de mobilitat i morfologia (velocitat i forma) dels espermatozous, cosa que duplica el temps necessari per concebre.
Les dones que consumeixen alcohol en excés (més d’una copa al dia) poden deixar de tenir la regla (amenorrea) i experimentar trastorns de l’ovulació.
Tabac: Adéu a un vici molt molest, nociu i perillós
L’evidència científica demostra que el tabac perjudica directament la fertilitat. Les substàncies que trobem als cigarrets, moltes tòxiques i cancerígenes (cadmi, plom, nicotina…), tenen un efecte perjudicial en l’endometri (la paret de l’úter) i en la funció ovàrica. El tabac redueix les reserves de l’organisme de vitamines i minerals importants per a la fertilitat, en particular del zinc, el seleni i la vitamina C. També s’ha relacionat amb la manca de moc cervical, que permet que els espermatozous avancin pel coll de l’úter, i afecta el sistema hormonal d’homes i dones.
Els estudis demostren que les fumadores tenen un 40% menys de possibilitat de quedar-se embarassades. Fumar accelera la pèrdua d’òvuls i els danys en l’ADN (el material genètic). Per tant els òvuls no es poden fecundar o hi ha un avortament poc després de la implantació. El tabac escurça la vida reproductiva fins a deu anys. Les dones fumadores que recorren a la fecundació in vitro (FIV) necessiten quasi el doble d’intents per concebre que les no fumadores.
Els homes que fumen tenen un recompte espermàtic d’un 30% a un 70% més baix. També tenen més anomalies en la forma i funció de l’esperma, així com una mobilitat més pobra. Es calcula que, cada any, el tabaquisme és la causa de fins a 120.000 casos d’impotència en homes d’entre trenta i cinquanta anys.
Finalment, cal recordar que els beneficis de deixar de fumar relacionats amb la fertilitat no es comencen a notar fins al cap de dos mesos. Fins al cap d’un any, les exfumadores no tenen les mateixes opcions de quedar-s’hi que les dones que no han fumat mai.
Cafè, te negre, cola, xocolata en excés: Fora la cafeïna de la nostra vida
La cafeïna del cafè és un estimulant que passa a la sang un quart d’hora després de consumir-lo i fa secretar adrenalina, una hormona que ens posa en estat d’alerta (augmenta la pressió sanguínia i la freqüència del batec del cor). Alguns estudis científics han trobat relació entre uns nivells elevats de consum de cafeïna (més de 300 mg al dia) i més probabilitats de tardar més a concebre. Cal tenir present que 300 mg de cafeïna és el que hi ha en dues tasses de cafè o tres tasses de te negre o sis llaunes de refresc de cola o 400 g de xocolata.
Si voleu deixar el cafè, aquí teniu dos articles publicats a Etselquemenges: Com deixar el cafè sense síndrome d’abstinència i el repte Set dies sense cafè.
Deixa de banda l’estrès
Fàcil de dir i molt difícil de fer; ho sabem. Quasi tothom té alguna forma d’estrès. En el que diferim les persones és en la manera de respondre a l’estrès i en els nivells d’hormones d’estrès que generem. Quan l’organisme d’una dona comença a secretar-ne en excés, hi ha una interferència en la secreció de les hormones sexuals i això pot alterar la menstruació i l’ovulació, cosa que dificultarà la concepció. A més, intentar quedar-se embarassada i no aconseguir-ho mes rere mes repercuteix en els nivells d’estrès.
Abans de concebre, i sobretot si hi ha problemes de fertilitat o cal recórrer a tractaments de fertilitat, resulta vital entendre l’estrès, com s’hi ha reaccionat en el passat i avaluar si cal modificar la nostra reacció. Un recurs molt útil és fer psicoteràpia i acumular bones reserves d’energia amb una vida saludable, una bona dieta, dormint vuit hores diàries, aplicant tècniques de relaxació i fent exercici físic amb regularitat (idealment mitja hora al dia, no cal matar-se al gimnàs; també compten les activitats divertides com ballar salsa o swing amb la parella).
Prou contaminació!
És obvi que no podem canviar alguns dels aspectes que contaminen la nostra vida, com ara la pol·lució de la ciutat, el soroll dels carrers o la sobresaturació de radiacions a la qual està sotmès el nostre cos (comptadors nous de la llum, microones, Wi-Fi, antenes de mòbil, estacions transformadores…). Però hi ha petits canvis que podem anar introduint que contribuiran a millorar la salut a la llar. En el cas de l’aigua, podem fer-nos instal·lar a l’aixeta de casa un sistema de tractament per evitar consumir-la envasada en un plàstic que segur que s’ha fabricat amb additius que no coneixem. També podem fer-nos fer una anàlisi geobiològica de casa nostra per aprendre a evitar les radiacions més nocives.
Pel que fa als contaminants que hi ha en l’alimentació, cal tenir present que en l’agricultura convencional es fan servir quantitats d’agrotòxics (adobs químics i pesticides) que, d’acord amb la nostra especialista M. Dolores Raigon, canvien la composició nutricional dels aliments i són altament contaminants. Val més consumir tants productes ecològics com sigui possible i, si no podem fer que tots els que mengem ho siguin, intentar centrar-nos en els d’origen vegetal que és imprescindible que ho siguin i en tots els d’origen animal (per aquest ordre de més a menys concentració de tòxics: pollastre, porc, embotits, ous, vedella, conill i xai). És important comprar els productes animals d’origen ecològic perquè és precisament en el greix on es concentren –biomagnifiquen– els tòxics que es van acumulant al llarg de la cadena alimentària.
Els disruptors hormonals són un tipus de contaminants que interfereixen en la salut reproductiva. Aquest tipus de substàncies els trobem en cosmètics, els estris de cuina i els envasos de plàstic que estan en contacte amb els aliments. Mereix una atenció especial el cas del bisfenol A.
El bisfenol A (BPA)
És un compost químic industrial que es fa servir en molts productes. Forma part del plàstic policarbonat amb el qual s’elaboren ampolles, carmanyoles i altres plàstics. S’hi afegeix com a additiu perquè evita que el plàstic s’esquerdi. També es fa servir en el recobriment interior de llaunes de menjar i de beguda. S’ha documentat que aquesta substància és molt problemàtica perquè migra des del recipient fins a l’aliment que conté. Hi ha estudis que demostren que es tracta d’un contaminant que és a la sang de tota la població europea; i informes importants elaborats amb fons públics demostren els efectes nefastos d’aquest producte en la salut animal i humana, com és el cas de l’informe ANSES (Efectes sobre la salut del BPA).
El bisfenol A és una substància perillosa perquè hi ha evidència que, a petites dosis, ja té un efecte sobre el sistema reproductor: tant pel que fa a l’equilibri hormonal com a malformacions dels òrgans genitals, avortaments espontanis i, probablement, càncer de mama i de pròstata. Per exemple, se sospita que el BPA afecta la maduració i la qualitat dels ovòcits i que l’exposició uterina a dosis baixes d’aquest producte pot donar lloc a futurs problemes de fertilitat de la descendència. En el cas dels homes, les proves en animals han demostrat que afecta negativament la qualitat de l’esperma i que impedeix la implantació de l’òvul fecundat amb aquest esperma. Resulta particularment sospitós que les dones infèrtils i les que tenen endometriosi tinguin nivells més elevats de BPA en sang que les fèrtils i sanes.
El 2011, Europa va prohibir fer-lo servir en biberons i el 2012, a França, l’Assemblea Nacional el va prohibir en qualsevol producte que pugui estar en contacte amb els aliments.
Si com jo, trobeu que tot plegat és prou alarmant i que cal fer-hi alguna cosa, heu de saber que hi ha una iniciativa per prohibir el BPA a qualsevol tipus de material en contacte amb els aliments i begudes a Espanya. Us hi us podeu adherir a través de la pàgina web d’Avaaz, promoguda per l’associació Vivo Sano y Hogar Sin Tóxicos, en la qual també trobareu més informació sobre el tema i un vídeo explicatiu molt aclaridor.
Mentrestant, assegureu-vos de no comprar llaunes, de reduir al màxim el consum d’aigua embotellada i de comprar carmanyoles amb el segell “BPA-Free”. El fabricant català de carmanyoles Valira ha eliminat voluntàriament tot el bisfenol A de la seva línia de productes. És un bon exemple de la manera com la indústria s’avança a les prescripcions legals oferint un producte amb garanties de qualitat i seguretat als consumidors.
Segon nivell: Aliments que cal reduir i evitar
La naturòpata especialitzada en fertilitat natural Yolanda Garcia ens recorda quins aliments dificulten la fertilitat:
- Sucre, farines refinades, brioixeria i productes light. Per exemple, el refresc de cola sense sucre s’endolceix amb aspartam, que és un edulcorant artificial que se sospita que pot originar depressió, excés de pes, infertilitat, avortaments i càncer.
- Mercuri dels peixos i amalgames. Provoca infertilitat, avortaments espontanis i problemes congènits. Val més menjar peixos petits, que estan menys contaminats (sardina, verat…). Entre els peixos més contaminats hi ha el mero, el rap, la tonyina, el peix espasa i els llagostins. Més informació sobre quins peixos son els més contaminats.
- Els greixos d’origen animal (saturats) fregits i margarines hidrogenades.
- Formatges fets amb llet no pasteuritzada i formatges madurats amb fongs.
- La carn i els lactis convencionals (no ecològics), que contenen hormones que desequilibren el sistema endocrí. Sembla que la galactosa de la llet podria intoxicar els òvuls no fecundats.
- Proteïna animal crua, ja que pot tenir microorganismes i causar infeccions. L’ou cru (que trobem en maioneses, postres), la carn crua (bistec tàrtar) o el peix cru.
- El blat i els aliments amb gluten, perquè poden ser al·lergògens i alterar el cicle menstrual i la producció d’hormones en persones amb sensibilitat. Els celíacs tenen més problemes d’infertilitat.
- La soja, que conté isoflavones que poden alterar el cicle menstrual i inhibir la tiroide (hi ha una relació entre hipotiroïdisme i infertilitat). En l’home, ingerir molta soja pot reduir els nivells de testosterona i provocar disfunció erèctil.
- Els pèsols, que contenen un anticonceptiu natural, la m-xilohidroquinona, que interfereix en l’alliberació dels estrògens i la progesterona. La veritat és que se n’haurien de menjar molts perquè arribessin a ser nocius, però pot haver-hi sensibilitats específiques que facin que no sigui aconsellable consumir-ne si hi ha problemes de fertilitat.
- Aliments modificats genèticament (soja i blat de moro), aliments processats, precuinats amb additius. Mereix un esment especial el glutamat monosòdic, que s’utilitza per potenciar el sabor dels aliments, però que té efectes negatius sobre l’organisme (al·lèrgies, mals de cap, infertilitat).
- La quinina, que trobem a la tònica (beguda refrescant) i que pot provocar problemes congènits i avortaments.
Si voleu assessorament integral per fer una dieta que millori la fertilitat, podeu contactar amb la nutricionista Jordina Casademunt a través del consultori en línia.
Llibres de referència:
- Prepárate para el embarazo. 10 pasos para lograr la máxima fertilidad, de Zita West.
- Quedarse embarazada: Guía para los que quieren tener hijos, de Mariël Croon.
- Fertilidad y concepción. La guía indispensable para concebir un bebé sano, de la doctora Karen Trewinnard.