L’escola Camins de les Franqueses del Vallès demostra que les criatures tenen paladar. Des que han canviat el menú del menjador escolar, els petits mengen més i demanen als pares que els cuinin els mateixos plats de l’escola. “Ho sabem perquè ara les famílies ens pregunten per les receptes de les croquetes de mill, per exemple, o de la crema de verdures”, explica la directora del centre, la Núria Marín.

Tot va començar en una reunió entre l’equip directiu i el consell escolar. “Som una escola nova, només tenim fins a tercer de primària, i hem passat per diversos tipus d’experiències”. Per això, volien optar per la que més s’adeia a la filosofia de l’escola. Per començar, producte ecològic i de qualitat. Per continuar, defensar els criteris de sostenibilitat, donar temps a les criatures perquè cadascú mengi al ritme que necessita, crear un ambient agradable al menjador amb estovalles de roba, plats de ceràmica i gots de vidre, recuperar receptes catalanes tradicionals. L’objectiu final és aplicar al menjador els mateixos criteris pedagògics treballats a les aules. “Si a l’aula treballem amb els criteris de reutilització, sostenibilitat, respecte pels ritmes de cadascú a l’hora de fer les activitats, al menjador els hem de continuar per coherència”, diu la Núria, que, per aconseguir-ho, es reuneix un cop a la setmana amb la coordinadora de menjador.

Quines conseqüències té tot plegat? Doncs que el menjador està impulsant vies pedagògiques noves que impliquen tota l’escola. Com que les més de cent criatures que es queden al menjador diàriament demanaven als pares els mateixos plats i ingredients que hi menjaven, ara l’escola distribueix cistelles ecològiques dels mateixos pagesos de les Franqueses del Vallès que abasteixen l’escola. A més, els alumnes conreen un hort ecològic, i “aprenen clarament que les mateixes verdures i hortalisses que conreen són les que mengen”. És a dir, entenen el cicle de l’hort. I, finalment, el cuiner de l’escola imparteix cursos de cuina a les famílies. “Ara, per exemple, és temps de bròquil. Doncs, amb el curs, les famílies aprendran que amb el bròquil poden fer mil i una receptes, i que no s’ha de fer avorrit”.

Ecomenja ho fa possible 

En Joan Maria Ribas i la Maria Cervelló tenien un restaurant a Vic, el Melba. Estaven adscrits a l’Slow Food, i treballaven amb productes ecològics. Van voler fer un canvi per dedicar-se als menjadors escolars, però amb la mateixa filosofia que havien aplicat al restaurant. “Ens vam proposar el repte d’aconseguir que, per 2€ per producte i criatura, es pogués fer un menjador de qualitat”. Si haguessin pensat a enriquir-se, no haurien optat pels menjadors ecològics, però ells aposten per una filosofia que va més enllà.

La primera escola que va confiar-hi va ser la de Sant Julià de Vilatorta; després van trucar-los del Vallès Oriental, com és el cas de l’escola Camins de les Franqueses. De fet, van apostar per la comarca del Vallès perquè és on tenen els proveïdors principals, i, per tant, asseguren que les verdures i hortalisses han fet un trajecte molt curt. I a poc a poc han anat creixent.

En Joan Maria no cuina, però controla tot el procés des de l’horta fins a la cuina dels menjadors escolars. Es reuneix amb els cuiners, amb els monitors, i pren nota del que li expliquen sobre les reaccions de les criatures amb els plats. “Hi ha un cop a la setmana que el menú està integrat per proteïna vegetal únicament, i la resposta és molt bona”.

Lentament, com el caminar del cargol, aniran proposant més reptes a les criatures. Voldrien fer uns tallers del gust dins del mateix espai del menjador escolar. “Un cop a la setmana, podrien fer tastos de productes, com ara un tast de pomes de diferents varietats cultivades a Catalunya”. Els tallers del gust seran un complement del que mengen, perquè formaran el seu paladar, podran tenir memòria de gust i, sobretot, criteri propi.

I tot plegat, per un preu no gaire més alt del que marca la Generalitat de Catalunya. “La llei marca 6,20€, i el nostre costa 6,40€, amb IVA inclòs”. El canvi és possible.

Més fotos al flickr d’etselquemenges.

Per a més informació: ecomenja@ecomenja.com / 686 93 01 22

 

Guanya una joguina de Barruguet!

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de febrer sortegem un conjunt d’eines de cuina de fusta.

Pregunta: Quin és el plat que agrada més i que agrada menys als vostres fills?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

*El nom del guanyador el publicarem el proper dimarts 28 de febrer. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert