La doctora Norma García-Reyna és la responsable, al costat de Sandra Gusinyer, del programa “Nens en moviment” de l’Hospital Vall d’Hebron.

Li pregunto pels àpats i pels dolços de Nadal i Reis, pels excessos que les criatures (i els adults) poden fer aquestes dates i què hem de fer per contrarestar-ho. I de seguida enfila una sèrie de consells:

1) Malgrat que els àpats siguin copiosos, que no se’n saltin cap. La idea de “no li dono berenar perquè al migdia i a la nit menjarà molt” l’hem d’esborrar. Les criatures han de fer cinc àpats.

2) A l’hora de fer els aperitius, opteu pels que són baixos en calories. Unes cloïsses o escopinyes poden estar bé perquè són aliments proteics i baixos en greixos. També va bé el pernil o els espàrrecs. Les patates xips no han de centralitzar l’aperitiu festiu.

3) La mida dels torrons ha de ser de dos trossos de la mida (d’ample) d’un dit. Alerta amb aquestes postres perquè tenen molt de sucre i molt de greix.

4) Quan acabin de menjar, que s’aixequin de la taula, que juguin.

5) Les llaminadures no han de formar part dels regals de Nadal. “Em trobo a la consulta infants que m’expliquen que han menjat moltes llaminadures, perquè eren els regals que els havien fet”. Segur que hi ha altres opcions creatives per no haver de caure en el recurs de les llaminadures.

Dues opcions per trobar postres saludables per a aquestes dates, que és el més difícil quan es vol fugir dels sucre i les farines refinades són L’Obrador i el Milola. En Pere Roche, forner de l’Obrador, recomana el pa de Nadal (vegeu-lo a la foto), que el van començar a preparar l’any passat com a novetat i que, gràcies a la bona acollida que va tenir, hi han tornat enguany. “Em vaig inspirar per crear-lo en la cançó de Nadal El noi de la mare”, diu en Roche.

És un pa que té un procés semblant al panettone, perquè s’ha de pastar tres cops i un procés de fermentació molt llarg. Està preparat amb farina ecològica i la massa està enriquida amb molts ingredients, que són, entre d’altres: panses, figues i nous.

En Pere també ens parla dels panets de Nadal, que en prepara de cinc tipus diferents: de foie d’ànec; de pernil ibèric; de ceps; de mostassa de Dijon amb llavors de mostassa i anet, i, l’últim, de tòfona.

Mentrestant, la Manoli Garcia, la pastissera del Milola de Mataró, destaca el tortell de Reis saludable que prepararan sense lactosa, sense gluten i amb farina integral (barreja de farina de mill, quinoa, arròs, tapioca i melca), amb sucre integral de canya (amb molt poca quantitat).

Per últim, per als amants de preparar postres casolanes, per controlar les quantitats i els ingredients saludables, Lékué presenta els motlles per fer els tortells de Reis (vegeu-lo a la foto de la recepta) i també per preparar el tronc o braç de gitano de Nadal.

TORTELL DE REIS sense gluten, sense lactosa i sense sucre refinat

Recepta de la pastisseria Milola de Mataró

Ingredients per a un tortell de 600 g (aprox.)

  • 50 g de farina de melca, o quinoa, o mill, o arròs integral, o cigró.
  • 40 g de tapioca o Maizena
  • 159 g de farina d’arròs
  • 7 g de llevat actiu en grànuls
  • 6 g de sal
  • 8 g de goma de xantè
  • 190 g de llet sense lactosa o de soja
  • 110 g de mel
  • 2 ous petits
  • 65 g d’oli d’oliva suau, o de gira-sol
  • 1 culleradeta d’extracte de vainilla
  • Ratlladures d’una taronja
  • Ratlladures d’una llimona
  • 2 culleradetes d’aiguanaf

Per decorar

  • Fruita confitada
  • Sucre integral humitejat amb una mica d’aigua
  • Ametlles laminades
  • Aiguanaf

Elaboració

  1. Amb una vareta, barregeu bé en un bol tots els ingredients secs: les farines, el llevat, la sal, la goma de xantè i les ratlladures.
  2. En un altre bol, barregeu els ingredients humits: llet, mel, ous, oli, vainilla, i aiguanaf. Si teniu robot de cuina o batedora, afegiu a poc a poc els ingredients secs als humits. Lentament, fins al punt just que s’incorporin tots els ingredients.
  3. Poseu tota la massa en un bol untat prèviament amb una mica d’oli, i cobriu-ho amb un drap. Deixeu-ho reposar en un lloc sense corrents d’aire durant dues hores.
  4. Quan hagin passat, preparem la safata del forn amb paper d’enfornar. Com que la massa no té gluten i no és tan elàstica, és preferible treballar directament sobre la safata que posarem al forn. Amb les mans lleugerament mullades, formem una bola, i després, hi fem un forat al mig, que anem obrint i fent més gran fins que tingui la forma de tortell. Si la massa s’aixafa una mica, no ens hem de preocupar, perquè el llevat tornarà a activar-se quan el deixem de nou en repòs.
  5. Deixem que el llevat faci efecte i que el tortell augmenti de volum. Podem cobrir-lo de nou amb un drap i posar-lo en un lloc sense corrents d’aire, o bé en un forn preescalfat a 30 graus i amb un got d’aigua calenta a dins per humidificar l’ambient.
  6. Quan el tortell sigui el doble de gros, el decorarem. El més corrent és pintar-lo amb ou, però jo l’humidifico amb aiguanaf, li poso la fruita gebrada a sobre, grapadets de sucre integral prèviament mullats amb una mica d’aigua, i les ametlles laminades.

Forn

7.   Poseu-lo al forn a 180 graus durant 30 o 40 minuts.

8.   Per a aquells que vulguin posar la fava i la figura, cal fer-ho en el moment de formar el cercle del tortell, per sota.

Guanya un lot de 10 productes ecològics de Hipp per al teu nadó

Hipp és l’empresa líder a Europa en alimentació infantil biològica. L’empresa, fundada el 1932, té 227 productes al mercat de primeríssima qualitat i elaborats en concordança amb la naturalesa.

Cada mes, a etselquemenges, regalarem un lot de potets de verdures, fruites, pasta i sucs per als vostres nadons. Per a concursar, només cal respondre aquesta pregunta:

Pregunta: Has tastat els sucs HIPP? Quin agrada més al teu fill i quin sabor compres habitualment?

Escriviu-nos a gcastanyer@etselquemenges.cat indicant “Concurs Fills”.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert