A partir de dimecres, 12 de setembre, tot just el primer dia que comença l’escola, les carmanyoles ja podran omplir les neveres dels menjadors escolars, perquè les criatures mengin el que hi ha a dins a l’hora de dinar. La cuinera Nani Moré, autora del documental El plat o la vida, sosté l’opinió que hi ha altres maneres que permetrien a les escoles abaratir costos de menjador i, de retruc, evitar les carmanyoles. “I les proposo com a idees perquè ara resultarà que hem construït cuines boníssimes, amb les últimes tecnologies, que no es faran servir, perquè només en necessitarem les neveres”, afirma.
Una de les idees és ajuntar menjars per a més d’una escola. Per exemple, l’escola bressol de Sant Cebrià de Mar, on treballa la Nani Moré, s’ha aliat amb una altra de Sant Pol de Mar. Entre totes dues, tindran una xifra d’alumnes òptima per mantenir en marxa els fogons d’una de les cuines. “Segur que hi ha moltes escoles d’una mateixa població que també es podrien posar d’acord, i així es rebaixarien costos”.
Mesures per transportar la carmanyola fins al centre educatiu
1.Traieu les carmanyoles del frigorífic en el darrer moment i col•loqueu-les preferiblement en una bossa o portacarmanyoles isotèrmic.
2. Recordeu als joves que guardin les carmanyoles a la nevera del centre educatiu tan bon punt hi arribin. És important que no deixin la bossa amb les carmanyoles al costat de radiadors o exposades directament al sol.
3. Assegureu-vos que les carmanyoles van identificades amb el nom i curs del vostre fill o filla.
4. Un cop a casa, cal rebutjar els aliments o les restes que no s’hagin menjat.
Altres qüestions: “Què passarà quan la criatura tregui de la carmanyola un tros de pa i una mica d’embotit?”, es pregunta la cuinera. La responsable de Promoció de la Salut de Catalunya de la Generalitat, Carmen Cabezas, respon que “la responsabilitat serà de les famílies, de la mateixa manera que ho és l’alimentació dels caps de setmana o dels mateixos sopars”. És evident que “els monitors miraran si passa o no, però la seva funció serà d’ajudant només, perquè nosaltres confiem en les famílies per al bon funcionament del sistema de les carmanyoles escolars”.
Justament, aquest és un dels punts que també amoïna la cuinera Nani Moré. “Quin sou tindran els monitors de menjador, si s’ha dit que les criatures que portin carmanyola pagaran la meitat del cost del menú?” El seu sou, creu, segur que baixarà dràsticament. Per tot plegat, és una mesura que “no beneficia les famílies”, opina la cuinera, quan hi ha altres maneres d’abaratir costos.
Sigui com sigui, Nani Moré ofereix idees per preparar les carmanyoles:
·És important prioritzar els llegums i els cereals. “Si combinem un 30% de llegum i un 70% de cereals obtenim una proteïna vegetal de qualitat”. A més, l’avantatge també és que els cereals i els llegums es conserven bé tant a la carmanyola com a la nevera on es desaran fins a l’hora de dinar.
·Si habitualment la criatura menja un primer plat, que poden ser macarrons, i un segon, un bistec, la solució per a la carmanyola és incorporar el bistec tallat a trossos als macarrons, i convertir-ho en un plat únic. La carn, integrada amb el tomàquet, aguantarà més bé i tindrà més gust. “Sobretot aguantarà millor si està cuinada amb poc oli i a la planxa; és la millor manera perquè s’integri en qualsevol primer plat”, explica la cuinera Nani Moré.
·El peix també es pot incorporar amb facilitat a la carmanyola, però cal buscar tècniques de cocció que el mantinguin bé. Una és l’arrebossat, perquè el manté agradable i perquè “no queda tan eixut com podria quedar cuinat a la planxa”. Un arrebossat saludable és enfarinar el peix amb pa de galeta, volta i volta, i després fregir-lo en una paella “sense ofegar-lo en oli”.
· De verdura, ni que sigui una mica, cal posar-ne diàriament. “I els aliments que pensem que no tindran un gust final agradable, val més que els guardem per al sopar o per al cap de setmana”.
Guanya una joguina de Barruguet
A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de setembre sortegem la pita.
Pregunta: Dónes llet de vaca a les criatures? I, si no, quina?
Envieu les respostes, durant el mes de setembre, a tgilbert@etselquemenges.cat
El guanyador del la cafetera que vam sortejar el mes d’agost és Cesca Martínez, que ens va explicar:
“Dono liquat de civada des que els meus fills van complir els tres anys. Al principi, no els entusiasmava molt, però a poc a poc s’hi han acostumat. De làctics, però, en prenen, bàsicament a l’hora de menjar formatge, de cabra i ecològic. De llet i iogurts no en prenen, i hem notat que gairebé es constipen molt menys que quan bevien llet de vaca”.
El resultat del sorteig el donarem el 25 de setembre. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona