El diumenge 22 d’abril, festa a l’escola El Puig
El diumenge 22 d’abril, l’escola El Puig obre les portes a les famílies, perquè observin les activitats que han fet els alumnes al llarg de tot el curs amb el projecte “De la terra a la taula”. “Van tenir l’oportunitat de fer-ho per Nadal”, diu Fusalba. Serà un dia en què els fills podran explicar als pares tot el que han après sobre l’alimentació, que no ha estat poc.
Fa anys, el cuiner Ferran Adrià suggeria que les escoles havien de crear una assignatura anomenada Alimentació. Adrià assegurava que hi havia molta matèria per explicar a les criatures, com ara el calendari de les fruites i les verdures. L’objectiu era que donessin importància al que menjaven diàriament, que es formessin, i, finalment, que tinguessin una alimentació saludable.
L’escola cooperativa El Puig d’Esparreguera, per iniciativa pròpia, ha dedicat el projecte escolar a l’alimentació. L’han batejat Entre la terra i la taula, i va adreçat a nens i nenes des dels dos fins als setze anys.
Cada aula s’ha dedicat a treballar un aspecte concret de l’alimentació. Als alumnes de sisè els va tocar conèixer els llocs d’on venien les fruites i les verdures que trobaven al seu voltant: arrencaven les etiquetes i s’anaven apuntant els noms dels països. I va resultar que van necessitar un mapamundi: raïm de Xile, síndria de l’Argentina, meló de…
Els pagesos d’Esparreguera i de les poblacions del voltant els van fer xerrades i els van fer veure la diferència que hi ha entre la qualitat d’una fruita que ha recorregut un màxim de deu quilòmetres i la d’una altra que ha recorregut tot el món en cambres frigorífiques i no sé quants sistemes més. També van descobrir la iniciativa de la cooperativa Can Perol, que acosta la fruita i la verdura ecològica als consumidors, i, de passada, van aprendre el significat del terme ecològic.
A més dels estudis que es preparaven a les aules, la cuinera Carme Ruscalleda va visitar l’escola per fer una xerrada als alumnes en què els va acostar el seu ofici, la seva manera de treballar, el seu amor per seguir les estacions de l’any i els productes de temporada.
“És un projecte global, en el qual també hem fet participar les famílies, que van venir a les aules a cuinar, a preparar plats”, explica la directora de l’escola, Montserrat Fusalba. Ella mateixa afegeix que els esmorzars dels alumnes són entrepans, que porten amb carmanyola, i que, quan hi ha festes d’aniversari, ningú té la pensada de dur llaminadures. “N’hi ha que porten llesques de pa amb tomàquet per convidar tots els amics”, diu.
Ferran Adrià suggeria assignatures curriculars noves, bàsiques, perquè sempre ha estat molt amoïnat per l’obesitat infantil. L’escola El Puig, com a projecte d’escola, n’ha iniciat el camí. El projecte l’acabaran amb un llibre imprès que recollirà totes les activitats i que es dirà De la terra a la taula.
Guanya una joguina de Barruguet
A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de febrer sortegem un conjunt d’eines de menjar.
Pregunta: Els agrada menjar fruits secs als vostres fills?
Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat
*El guanyador del conjunt d’eines de cuina de fusta del mes de febrer és: Emma Surribas
El pròxim sorteig el farem el 24 d’abril. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona