Els joves, els refrescos i l’acne

“Adolescents, refrescos i acne van lligats”, assegura el dermatòleg de l’Hospital Clínic Ramon Grimalt, autor del llibre Salvem la pell. Així de clar. Per començar, cal aclarir que els adolescents tenen grans perquè pateixen un canvi hormonal que provoca que les glàndules sebàcies augmentin la producció de sèu. Llavors, el greix s’acumula a la pell i es formen els barbs i els grans (lesions inflamatòries). Per continuar, “les begudes de cola són un excitant pel seu contingut en cafeïna. Aquest excitant pot fer augmentar la secreció de l’hormona sebàcia”, que és la causant dels grans. Així doncs, els adolescents propensos a tenir acne, faciliten l’aparició de grans a la pell cada cop que beuen un refresc de cola.

Ho vaig veure als EUA. Ho confesso: una vegada, vaig observar un nadó que bevia un biberó de llet barrejada amb un refresc de cola que els seus pares li havien preparat anteriorment. Meitat i meitat. Vaig explicar l’anècdota a uns amics i em van assegurar que a Catalunya també passava, però sense llet, el biberó ple d’una beguda amb cola. Em sorprèn que en begués un nadó, però també m’esglaia quan veig que en beuen nens petits, que ja no van amb cadiretes, sinó que tenen 4 o 5 anys. I alguns experts m’han donat motius per sostenir l’esgarrifança. Comencem pels dietistes. A la segona part de l’article hi haurà l’opinió dels farmacèutics.

Els dietistes especulen sobre tres arguments. El primer és el sucre. “Un refresc de cola conté 10,6 g per cada100 ml de sucre, cosa que equival a unes 3,5 cullerades soperes rases per llauna. Aquest excés, i també l’excés de calories associat, pot contribuir a augmentar el risc de sobrepès, obesitat, diabetis i càries”, detalla Maria Manera, dietista-nutricionista, responsable de Comunicació i Formació Científica de l’Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes.

El segon argument és la cafeïna. “Les begudes ensucrades tipus cola contenen cafeïna, un estimulant del sistema nerviós central. Algunes investigacions en nens mostren que el consum moderat d’aliments o begudes que contenen cafeïna no es relaciona directament amb la hiperactivitat ni amb problemes de concentració. Ara bé, en nens sensibles, el consum elevat de cafeïna pot produir efectes passatgers, com ara nerviosisme, irritabilitat o ansietat”. De manera que no són aconsellables per als nens, perquè “els seus efectes sobre la salut dels infants no són prou clars”.

Segons sosté la bibliografia, la cafeïna continguda en una llauna de cola és considerable, sobretot si es compara amb l’equivalència d’altres begudes. Molts pares poden prohibir el cafè als fills fins a l’edat adulta, però poc es pensen que en un innocent refresc de cola la criatura està prenent gairebé la mateixa cafeïna que en un cafè.

 

Beguda Cafeïna (ml)
Cafè llarg (150 ml) de 58 a 200
Beguda energètica (250 ml) 79
Cafè sol curt o amb llet (50 ml) de 17 a 60
Llauna de beguda de gust de cola (330 ml) 33
Te (190 ml) de 36 a 42
Una tassa de xocolata desfeta, sense llet (225 ml) de 7,5 a 30

 

I el tercer argument és el nutricional. “Les begudes ensucrades, en general, són molt pobres nutricionalment perquè, a banda del sucre, no contenen cap altre nutrient” . A més, la ingesta d’una beguda d’aquest tipus, sobretot presa abans o durant els àpats, pot provocar que es desplaci el consum d’altres aliments que sí que són rics en vitamines, minerals, antioxidants o fibra, com la fruita fresca, la fruita seca, etc.

 

 

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert