El berenar és l’àpat interval entre el dinar i el sopar i, per tant, és imprescindible. Per què? Ho respon el cap de la Unitat d’Endrocrinologia Pediàtrica de l’Hospital Germans Trias, Joan Bel: “Si les criatures no el fan, arriben afamats a l’hora de sopar, i és llavors quan s’acaba menjant més del compte i sense criteri”.
Així, el berenar s’assemblaria a l’esmorzar de mig matí. És el contrafort que permet arribar als grans àpats. Just per això, “el berenar ha d’estar compost per una porció d’hidrats de carboni d’absorció lenta, com és el pa, combinat amb proteïna”, afirma el doctor Joan Bel.
Una altra possibilitat també és una fruita, perquè aporta fibra i també és d’absorció lenta. “El que cal eliminar dels berenars són la brioixeria industrial i els sucs, perquè s’absorbeixen ràpidament, són sucre ràpid sense gens d’interès nutricional”.
Berenars nutritius
L’Ajuntament de Barcelona té intenció de repartir aquest estiu gairebé 1.500 berenars a les criatures amb riscos d’exclusió social mitjançant els Centres Oberts.
Irma Rognoni, de la Regidora d’Infància, Família, Usos del Temps i Persones amb discapacitat, afirma que es va adonar que cada cop més li explicaven que hi havia aquesta necessitat. “És un perfil d’infant que menja a l’escola, però que a la nit pot ser no pot fer un sopar amb aliments frescos“, diu.
Fins ara, el Banc dels Aliments aportava berenars compostos amb sucs envasats i paquets de galetes. “Seria un berenar correcte si les criatures sopessin a casa, per això vam decidir canviar-lo perquè fos nutritiu”.
De cara al curs 2013-2014, la regidora preveu aportar gairebé 2.000 berenars.
Marta Ramon, cap de la Secció d’Endocrinologia de l’Hospital Sant Joan de Déu, explica que tradicionalment i erròniament les criatures han menjat més dolç a l’hora de berenar. “És una mentalitat que hi ha hagut, fins i tot en famílies que feien àpats saludables durant tota la resta del dia”.
I és erroni perquè la brioixeria són greixos saturats, la ingesta dels quals està demostrat que comporta un risc cardiovascular. “A una criatura li pot provocar colesterol o tensió alta per esmentar-ne dues conseqüències”.
Encara més. “El berenar és un àpat que sempre s’ha fet caminant o jugant o traslladant les criatures d’una banda a l’altra”, continua Ramon. “Per què un o dos dies de la setmana no anem a casa i ens asseiem a taula tranquil·lament per menjar una peça de fruita per exemple?”.
La dietista-nutricionista de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Gemma Salvador, afirma que, si els adults no berenen, és perquè mengen molt tard al migdia. “Si mengessin tan aviat com ho fan els infants escolaritzats, necessitarien una ingesta abans d’arribar al sopar, que és el que els passa als petits”.
“La recomanació bàsica per als berenars és pa i derivats, fruita fresca i seca; puntualment, molt puntualment, algun làctic”. I tot fet amb uns criteris personalitzats. “Si la criatura sopa molt aviat, a les 19 h per exemple, tampoc no caldrà un berenar molt copiós; però si se sopa tard i, a més, de manera minsa, llavors el berenar ha de ser important i sobretot ha de contenir una peça de fruita fresca”.
Per últim, la pediatra i metge naturista Gemma Baulies aconsella les famílies que facin el gir cap a una alimentació saludable de manera conjunta. “Sempre els aconsello que facin una alimentació familiar, és a dir que no hi ha una dieta per a cadascú, sinó que tots mengin el mateix”. Si als fills els volen donar el menjar més saludable, és el moment que els pares es plantegin els seus canvis d’hàbits aliments.
“Una alimentació saludable vol dir menjar de tot, i com més variat, millor”. També està bé que les famílies optin pels aliments ecològics, perquè “ens assegurem que contenen en proporcions altes els micronutrients (el ferro, el magnesi, el calci, etc.) que necessiten les cèl·lules per a la seva funció correcta”. Així que si les criatures mengen una llesca de pa integral ecològic per berenar, per què no ho poden fer també els pares? Si tots els arguments nutricionals defensen el berenar, tots junts els poden començar a practicar.