A la Universitat de les Illes Balears (UIB), entrevisto en Mateu Servera Barceló, director de la Unitat d’Assessorament Psicològic Infantil (UAPI), dins del Laboratori de Conducta i Sistemes Dinàmics de l’Institut d’Investigacions en Ciènciès de la Salut.

En Mateu coneix en profunditat el trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH), però la UAPI que dirigeix també estudia molts altres trastorns d’aprenentatge amb un objectiu: “millorar-ne els protocols d’avaluació i diagnòstic”.

Malaltia centenària amb nom modern

El TDAH està definit des de fa 100 anys, però arriba a l’Estat espanyol batejat amb nom fa 15 anys. Fins llavors, les criatures amb els símptomes però sense diagnòstic anaven de fracàs escolar en fracàs escolar. “Si fem memòria, segur que recordaríem un cas amb aquest símptomes a les nostres classes”, diu Mateu Servera. És clar, “que són persones normals, però segons l’escola i la família poden quedar més o menys marginades”. Són unes criatures que no saben relacionar-se amb els altres, molt impulsives, que poden ser molestes perquè peguen, perquè es descontrolen molt fàcilment. “Són infants complicats, que els mateixos companys de classe poden deixar de banda perquè estar amb ells és conflictiu”. I tot plegat, s’agreuja encara més “quan arriben a l’adolescència, perquè llavors es poden sentir molt més marginades”, conclou el director de la UAPI de la Universitat de les Illes Balears.

 

El cas és que en Servera assegura que “hi ha estudis que parlen de millores parcials de les criatures amb TDAH gràcies a un canvi en l’alimentació”. La relació entre una cosa (l’alimentació) i l’altra (TDAH) “no està demostrada científicament”, però, tot i així, una fundació molt poderosa dels EUA ha alçat la veu en contra de la medicació de les criatures en casos de TDAH i “defensa el tractament amb una base dietètica.

La dieta Feingold, com és coneguda, es basa a eliminar, en una primera fase, els aliments que contenen salicilats, que és un grup de químics relacionats amb l’aspirina. També recomana no ingerir colorants artificials, que són els que fan que alguns productes es tornin blaus, vermells, verds. També alerta sobre el metilsalicilat i els saboritzants artificials.

“No està comprovat que hi hagi una relació entre l’excessiva ingesta d’aliments amb aquests components i l’aparició del TDAH, però sí que hi ha estudis que demostren que l’eliminació de la dieta, millora les criatures diagnosticades amb TDAH”, matisa Mateu Servera.

De fet, el TDAH és un trastorn de base genètica, que es pot agreujar per diversos motius. Un podria ser la dieta i un altre podria ser mediambiental. “Quan diem mediambiental ens referim a l’estructura familiar, perquè un estil de criança despreocupat en les criatures n’agreuja el trastorn, però, insisteixo, no el provoca”. També és molt important tenir suport escolar, perquè aquest àmbit també pot agreujar el TDAH de la criatura o, per contra, minvar-lo.

Per a més informació:

  • Blog del protocol d’avaluació de criatures amb sospita de TDAH, amb molta informació sobre el TDAH
  • Guia de Pràctica Clínica sobre el TDAH de Criatures i Adolescent

 

Guanya un lot de 10 productes ecològics de Hipp pel teu bebè

Hipp és l’empresa líder a Europa en alimentació infantil biològica. L’empresa, fundada el 1932, té 227 productes al mercat de primeríssima qualitat i elaborats en concordança amb la naturalesa. www.hipp.es.

Cada mes, a etselquemenges, regalarem un lot de potets de verdures, fruites, pasta i sucs pels vostres bebès. Per a concursar només cal respondre aquesta pregunta:

Pregunta: A quina edat vas començar a introduir els menjars preparats al teu fill? Quin va ser el primer potet que li vas donar?

Escriviu-nos a gcastanyer@etselquemenges.cat indicant “Concurs Fills”.

El guanyador d’aquesta setmana és Noemí Agustina. El pròxim sorteig el farem públic el pròxim dimarts 16 d’octubre.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert