joyful mother playing with her baby infantLa neonatòloga Ana Martín Ancel, de l’Hospital Sant Joan de Déu, afirma que la lactància materna i la lactància artificial no estan situades al mateix nivell, com si hagués de ser una cosa o l’altra. “La primera opció, sempre, ha de ser l’alletament; la segona només hauria d’aparèixer en casos excepcionals, com ara de malalties de la mare, i fins i tot així hi ha alternatives”. Alguns dels casos excepcionals que la doctora esmenta podria ser si la mare té la sida. “Llavors, als països del Primer Món, recomanaríem la llet artificial, però si la mare visqués al Tercer Món, els metges li recomanarien que alletés perquè protegirà més la criatura d’infeccions mortals al seu país, com ara gastroenteritis”.

Científicament, s’han comprovat els prejudicis següents per a les criatures alimentades amb llet artificial, continua explicant Ana Martín Ancel:

1) Els nadons alimentats amb llet artificial presenten més riscos de tenir processos infecciosos i al·lèrgies alimentàries.

2) Hi ha més risc de mort sobtada.

3) Les criatures alimentades de petites amb llet artificial són més propenses a altres patologies, com ara pressió arterial més alta, colesterol en sang més elevat, obesitat, diabetis tipus 2 (malalties amb riscos cardiovasculars, en general).

4) Hi ha un alentiment en el desenvolupament psicomotor i uns coeficients intel·lectuals inferiors.

La lactància, en dades

El Departament de Salut de la Generalitat va fer una enquesta el 2006 que evidencia que la lactància materna havia crescut un 10% en els últims disset anys a Catalunya. També deia que les mares que donaven el pit fins als sis mesos eren un 31,3% de les mares; fins als nou mesos, un 17%, i fins a l’any, l’11,5% . El 2010, actualitzava les dades, i els indicatius augmentaven, perquè fins als sis mesos ja eren un 45,9% de les mares; fins als nou mesos, un 31,3% i, fins a l’any, un 21,7%. Així, en resum, des del 1989, la lactància materna fins als sis mesos ha crescut en un 114,5%. El primer menjar saludable està en alça.

Per a la mare alletant, també hi ha uns beneficis comprovats:

1) Durant el postpart immediat, l’úter es contrau més ràpidament i, per tant, disminueix el risc d’hemorràgia i de possible anèmia de la mare.

2) A llarg termini, la mare té menys risc de tenir certs tipus de càncer de mama. Com més mesos de lactància, menys risc.

3) També hi ha menys risc de fractures, malgrat que pugui semblar una contradicció perquè durant la lactància materna les reserves de calci de la mare disminueixen, però després es recupera. A llarg termini, doncs, el risc de patologies òssies és inferior.

Per la seva banda, el pediatre Àlvaro Díaz, vocal de Relacions Exteriors de la Societat Catalana de Pediatria, ressalta les immunoglobulines que té la llet materna que mai no tindrà una llet artificial. “Són el que popularment s’anomenen defenses, que protegeixen el nadó d’infeccions”. Cal tenir en compte que les vacunes no fan efecte fins que la criatura té sis mesos i fins i tot n’hi ha d’altres que no en fan fins que té 1 any. “Per això, la lactància materna ha de ser exclusiva fins als sis mesos, perquè és el temps que la llet està protegint la criatura”.

Altres elements que té la llet materna i que no té la llet artificial és la leptina, oligoelements que afavoreixen el creixement i el desenvolupament del sistema nerviós del lactant. A més, la llet materna té l’avantatge que es va adaptant a les necessitats del nadó. “La primera llet, el calostre, és essencial, perquè té molta qualitat, està molt concentrada en proteïnes, i per això és fonamental per al nadó”.

La Societat Catalana de Pediatria declara que no li agrada que els pots de llet artificial es facin conèixer com a “llet maternitzada”, perquè no és una “llet materna”. És un altre tipus de llet, que certament cada cop més imita la materna, però que mai serà exactament igual.

 

10 ARGUMENTS A FAVOR DEL PIT

Segons Alba Padró, assessora d’Alba Lactància Materna i d’IBCLC (assessora de lactància certificada):

1. La composició de la llet materna varia i segueix el ritme de creixement del nen

2. Promou el bon desenvolupament de l’estructura facial

3. Promou un coeficient intel·lectual més alt

4. Millora el desenvolupament del cervell

5. Millora el desenvolupament emocional

6. Afavoreix la introducció de l’alimentació complementària

7. Per a les mares, ajuda a contraure l’úter en el postpart

8. Hi ha menys risc de tenir depressió postpart

9. Implica una recuperació més ràpida de la figura

10. La lactància fa que les mares se sentin bé, les hormones produïdes durant l’alletament produeixen endorfines que creen una sensació de relaxament

 

ARGUMENTS A FAVOR DEL BIBERÓ 

1. Hi pot participar el pare i altres membres de la família

2. Permet que la mare tingui més llibertat de moviment

3. La mare pot incorporar-se a la feina més aviat

4. Es pot controlar i mesurar exactament quina quantitat de llet pren i quina no

5. Les mares es poden vestir com vulguin

6. Poden descansar més a les nits, perquè no s’han d’aixecar sempre elles

7. Els pits no fan mal

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert