Educació saludable

El tabac. Hi ha pares que fumen davant de les criatures i n’hi ha que no. “Tant els uns com els altres estan fent un dany ambiental als fills”, diu la directora general de la Fundació Roger Torné, Soledad Román. El fum queda impregnat a la roba, al mobiliari de la casa, als estris de la llar, i les criatures ho toquen. És l’anomenat fum de tercera mà, “que també és responsable de càncers”, afirma Román.

La contaminació del carrer. En una ciutat, hi ha quatre vegades més nivells de contaminació que a la muntanya. A més, les criatures, quan van assegudes a les cadiretes, són les que tenen més a prop els tubs d’escapaments dels cotxes, per exemple. Cal no oblidar que els aparells respiratoris dels petits encara s’estan formant; per això la millor recomanació és, si es viu a ciutat, portar-los a jugar a placetes allunyades del trànsit rodat.

Els pares estan molt estressats, però no cal que els infants ho estiguin per culpa seva: necessiten dormir i descansar. No és recomanable que vegin la televisió més de dues hores al dia.

L’activitat física és un bon aliat per a la salut dels infants. “Ens trobem amb moltes noies, per exemple, que no fan ni tan sols una hora d’activitat física a la setmana”. Anar caminant d’una banda a l’altra ja és una bona opció.

Alimentació. Cal no oblidar els aliments de veritat. “Hi ha criatures que prenen begudes amb sucre o sucs quan tenen set, quan el que han de beure és aigua”, diu la Soledad Román. A l’hora de menjar, l’ideal és compartir els àpats amb les criatures. “Hi ha estudis que demostren que si els pares comparteixen estovalles amb els fills estan prevenint problemes d’addiccions, sobretot durant l’adolescència”.

És un còctel de circumstàncies el que fa que les criatures es comportin d’una manera o d’una altra. 1) Si, de nadons, no van fer lactància materna, o en van fer molt poca. 2) Si no mengen ni fruites ni verdures, o molt poques. 3) I si viuen en zones amb alta contaminació atmosfèrica. Si es donen tots tres components, és molt probable que tinguin problemes mentals i conductuals. Ho assegura en Jordi Sunyer, codirector del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental, Creal, i professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

En Jordi Sunyer sosté la teoria perquè l’avalen estudis que ha impulsat el mateix Creal en diferents zones de l’Estat espanyol. Per ampliar-ne els resultats, el Creal va començar el mes de gener passat una altra investigació més complexa i inèdita, a la qual s’han adherit quaranta escoles de l’àrea de Barcelona. “Entre aquestes quaranta, n’hi ha que es troben en zones altament contaminades, perquè estan situades prop d’una via amb molt de trànsit, i d’altres que no”.

Els investigadors del Creal passen testos neuropsicològics als alumnes de segon, tercer i quart de Primària, quatre cops l’any. A més, analitzen l’aire dins i fora de l’escola. També s’interessen pel lloc on viuen les criatures, i pel mitjà de transport que fan servir per arribar a l’escola.

Intuïm que el resultat ens farà veure l’impacte que té l’aire que respiren en el rendiment escolar”, continua explicant Sunyer. De fet, en altres països d’Europa, estudis similars han reflectit la correlació entre la contaminació i els resultats acadèmics.

I és que l’aire que respiren els petits els afecta la manera de ser, la conducta i també la capacitat intel·lectual. Per corroborar-ho, Sunyer esmenta un estudi europeu que es feia amb embarassades, després amb els nadons, i que, finalment, tornava a investigar-los quan els petits tenien un any i mig. “Doncs resultava que els infants que vivien en zones més contaminades presentaven una petita disminució quant al desenvolupament mental”.

Sigui com sigui, la voluntat del Creal és crear entorns més sans. Tan important com el que mengen és l’aire que respiren.

Per a més informació:

Guxens, M.; Sunyer, J. A review of epidemiological studies on neuropsychological effects of air pollution. Swiss Med Wkly. 2012 Jan 3;141:w13322.

Guxens, M.; Aguilera, I.; Ballester, F.; Estarlich, M.; Fernández-Somoano, A.; Lertxundi, A.; Lertxundi, N.; Mendez, M. A.; Tardón, A.; Vrijheid, M.; Sunyer, J.; INMA (Infancia y Medio Ambiente) Project. Prenatal exposure to residential air pollution and infant mental development: modulation by antioxidants and detoxification factors. Environ Health Perspect. 2012 Jan;120(1):144-9.

 

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert