Aprenentatge a partir de les vivències
Educació lenta i vivencial. Aquestes són dues de les característiques pedagògiques de les escoles Waldorf. En Martí Prat, membre de l’equip directiu d’El Til·ler de Bellaterra, explica que sobretot a primer i segon de Primària l’educació es basa en les vivències artístiques. Així, per exemple, el grafisme s’adquireix a partir de les experiències. “Els ensenyem la lletra efa, i a partir d’aquí els narrem contes en què les paraules amb efa són protagonistes, els ensenyem imatges, com ara una de foc, en què la mateixa fotografia pot dibuixar una efa”. A partir de les experiències s’adquireixen els conceptes.
Ni peix ni carn. Només verdura, cereals, ous i llegums. La proteïna animal, la substitueixen per tofu i seitan. Aquestes són les característiques del menú que ofereix l’escola Waldorf-Steiner El Til·ler de Bellaterra (www.escolawaldorf.org). I com són els menús? El passat dimarts 10 de gener, per exemple, hi havia crema de carbassa, mill amb verdures i iogurt. Dimecres 12 van menjar mongeta amb patata, arròs cantonès i fruita. Dijous, crema de carbassó, paella de quinoa i tofu, pa biodinàmic i fruita. Divendres, amanida variada, macarrons integrals amb tomàquet i ou i compota de poma. Dilluns 16, de segon, hi havia estofat de llenties amb arròs integral i dimarts sopa de polenta de primer i seitan arrebossat amb bròcoli de segon. Aquell dia, pels celíacs, el seitan se substitueix pel tofu.
Fa set anys que l’escola El Til·ler prepara aquest menú, i la coordinadora del menjador, l’Elena Martín, assegura que a les criatures els encanta. “És cert que hi ha plats que, de vegades, els costen, com ara l’arròs amb carxofes o el mill amb formatge”, però, en canvi, n’hi ha d’altres que els encanten i que mengen amb devoció, com és el cas de les mongetes tendres amb patata o el seitan arrebossat amb verdures.
Amb els anys d’experiència fent un menú ecològic i vegetarià, s’han adonat que els més petits es mengen millor els plats si els serveixen els ingredients per separat; en canvi, als grans, els serveixen els ingredients barrejats i s’ho mengen tot. És com si, de petits, necessitessin veure ben bé què mengen.
Les criatures amb intoleràncies al gluten no mengen seitan ni cereals amb gluten, i els ho substitueixen per tofu i per cereals que no en contenen, com ara el mill o l’arròs. La resta de plats se’ls poden menjar sense cap problema.
Cal dir que els menús escolars segueixen una coherència familiar. Potser, indica la coordinadora Elena Martín, “hi ha aproximadament un 20% de casos que a casa no ho fan, però la resta manté la mateixa filosofia”.
Ara bé, és cert que no tot són flors i violes. Hi ha verdures que costen de menjar. “Tenim un top ten de verdures difícils, que són les cols, sobretot, la llombarda”. Les monitores de menjador opten per no forçar-los i mirar per convèncer-los amb paraules, d’animar-los a tastar-les, i sobretot d’acompanyar-los perquè ho facin. Acompanyar-los literalment, perquè elles mengen amb els infants el mateix plat que els serveixen.
“Tenim clar que l’alimentació forma part de la cultura de cada regió i cada país”, diu l’Elena Martín. I aquesta cura per la cultura que tenen a l’escola Waldorf és la d’apostar pels productes locals, ecològics, “perquè pensem que és una porta d’entrada per estar sa”. És evident que també hi ha altres factors, com l’anímic i el psicològic, però “l’alimentació és cabdal”.
Guanya una joguina de Barruguet!
A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de febrer sortegem un conjunt d’eines de cuina de fusta.
Pregunta: Com organitzeu els àpats per a les criatures, on adquireu els productes, quins en feu servir i quins no?
Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat
*El nom del guanyador el publicarem el proper dimarts 28 de febrer. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona