Si la criatura no menja, o no és gaire menjadora, i esteu llegint aquest article, segur que ja heu fet les consultes convenients al pediatre o la pediatra de capçalera i, a més, us sabeu de memòria El meu nen no menja, del doctor Carlos González, publicat per Columna edicions.

Si és així, continueu, perquè us comento un capítol del llibre Homeopatía en casa. Manual práctico de diagnóstico y tratamiento de las dolencias más comunes, de Colin Griffith, publicat per Integral. El capítol es diu “Enfrentarse a niños difíciles” i suggereix les possibles causes per les quals un infant no menja, i en proposa un tractament homeopàtic, que, evidentment, hauríeu de consultar amb el vostre especialista. Us les transcric:

I si marxeu de vacances…

Colin Griffith fa una altra llista de consells, de “sentit comú”, diu, per viatjar amb infants, i que també han de seguir els adults, és clar. És aquella idea que “si és bo per als petits, també ho és per als pares”:

·Beveu aigua embotellada.

·Renteu la fruita sempre amb aigua embotellada o amb aigua que hàgiu bullit prèviament.

·Coeu correctament els aliments.

·Eviteu les amanides, els productes làctics, els gelats, els glaçons de gel i el peix cru.

·Feu servir xarxes antimosquits, i un repel·lent eficaç contra els insectes.

·Quan torneu del viatge, informeu de qualsevol símptoma semblant als de la grip.

  • És possible que la criatura identifiqui el fet de menjar amb un símptoma com el dolor mentre fa caca o té mal de panxa.
  • Potser no li agraden els aliments calents (típic de Silicea).
  • Potser té candidiasi bucal.
  • Potser té problemes de masticació perquè li surten les dents o perquè té un patró de tensió als ossos cranials, provocat per un part difícil (trastorn que requereix la intervenció de l’osteopatia cranial).
  • És possible que la criatura es negui a menjar perquè pren grans quantitats de begudes dolces rebaixades amb aigua, i de llet; tindrà gana però no li agrada mastegar, i prefereix omplir-se de líquids (típic de Pulsatilla).
  • Alguns infants tenen rellotges interns diferents. La seva gana no segueix una pauta fixa. Un dia s’afarten de menjar i l’endemà no mengen res (típic de Sulfur).
  • Pot ser que la forma de plantejar el menjar resulti massa dura; els capricis alimentaris poden donar peu a sentiments agressius.
  • Pot haver-hi una raó emocional perquè l’infant faci servir els aliments i el procés de menjar per manipular la mare: ressentiment per l’arribada d’un germà, rivalitat fraternal, dificultats en la relació entre els pares, etc.
  • Si és evident un patró de conducta, no ho deixeu passar sense consultar-ho amb l’homeòpata. Si les causes són emocionals, la conseqüència serà que els pares acabaran lamentant no tenir autoritat. Si sembla que els remeis només tenen efecte durant poc temps, és possible que hi hagi una intolerància o una al·lèrgia alimentària. En aquest cas, consulteu amb un terapeuta la informació adient sobre les proves d’al·lèrgia o parleu amb un cinesiòleg qualificat. Aquí l’osteopatia cranial també pot ser valuosa perquè l’osteòpata podrà identificar l’origen dels símptomes: el fetge o el còlon, etc.

La llista de possibles causes segur que la podríeu allargar amb les vostres sospites sobre per què la criatura no menja.

Guanya una joguina de Barruguet

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de juliol sortegem la torradora. 

Pregunta: Canvieu els hàbits i els àpats de menjar a l’estiu?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

*El guanyador del joc de l’amanida del mes de juny és: Maria Crasovan

El pròxim sorteig el farem el 27 de juliol. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert