Segons l’edat, les proteïnes que necessitem varien. “Als països occidentals, la tendència a una alimentació molt abundant en proteïnes comença a ser la norma”, explica Núria Viver en el llibre Las proteínas vegetales, de l’editorial Integral.

Aquesta autora detalla en un gràfic la quantitat recomanada, malgrat que també diu que la norma general és d’un 55% a un 60% d’hidrats de carboni, un 15% de proteïnes i d’un 25% a un 30% de greixos.

  • Nadons fins a un any: 1,9 g per cada kg de pes i dia.
  • Criatures: 1,1 g per cada kg de pes i dia.
  • Adolescents: 1 g per cada kg de pes i dia.
  • Adults: 0,8 g per cada kg de pes i dia.
  • Embarassades: 1 g per cada kg de pes i dia.
  • Dones lactants: 1,1 per cada kg de pes i dia.

Així, doncs, la dieta ideal, en primer lloc, “ha de contenir aliments rics en hidrats de carboni, que són els que proporcionen l’energia necessària per a la vida”; en segon lloc, greixos, que proporcionen també energia, i, en tercer lloc, proteïnes, “molt importants, sí, però en quantitat moderada”.

Ara bé, hi ha una altra història que cal remarcar. “Les dietes riques en proteïnes proporcionen més sensació de sacietat que d’altres.” I això és així perquè es creu que el centre de la sacietat que “tenim al cervell és sensible als aminoàcids, de manera que deixa de produir gana, i també ganes de menjar, quan li arriben a través de la sang concentracions adequades d’aquests components de les proteïnes”.

Per acabar, l’autora explica que en una dieta vegetariana cal conèixer les combinacions bàsiques de llegums i cereals. “No és necessari que ingerim els llegums i els cereals en el mateix plat, ni tan sols en el mateix menjar. Podem menjar cigrons amb verdures per dinar, i sopar arròs amb hortalisses, per exemple.”

Hi ha altres combinacions, com llenties amb arròs, cigrons amb cuscús i mongetes amb quinoa. També s’hi poden afegir verdures.

Crema de pèsols frescos

Ingredients per a 4 persones

  • 300 g de pèsols frescos
  • 2 cullerades de pinyons
  • 1 gra d’all
  • 1 branca de julivert
  • 1 culleradeta de gingebre
  • 2 l de caldo vegetal o d’aigua
  • Oli d’oliva
  • Sal i pebre al gust

Remulleu els pèsols la nit abans perquè s’estovin. L’endemà, aboqueu els pèsols amb tota la resta dels ingredients, excepte l’oli, en l’olla de pressió i cuineu-los durant 20 minuts. Un cop cuits, passeu-ho per la batedora perquè quedi una crema suau.

Si no us agrada el gust del gingebre, podeu substituir-lo per altres plantes aromàtiques, com la menta. Serviu la crema amb un fil d’oli per sobre.

Guanya una joguina de Barruguet

A Barruguet trobaràs joguines tradicionals de qualitat que estimulen la imaginació dels petits, i els fan créixer jugant. Cada setmana us demanarem una pregunta o reflexió. Entre els participants, farem un sorteig mensual. Aquest mes de juliol sortegem la torradora. 

Pregunta: Canvieu els hàbits i els àpats de menjar a l’estiu?

Escriviu-nos a tgilbert@etselquemenges.cat

*El guanyador del joc de l’amanida del mes de juny és: Maria Crasovan

El pròxim sorteig el farem el 27 de juliol. El premiat haurà de passar a recollir la joguina a Barruguet. Gran Via de les Corts Catalanes, 620. Barcelona

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert