reduïdaLi faig la pregunta al metge Jorge Pérez-Calvo: “Què han de menjar les criatures per rendir a l’escola?

La resposta la fa amb una llista d’exclusió d’ingredients. És a dir, comença explicant quins aliments no els aniran bé per rendir de manera òptima: ni sucres, ni edulcorants, ni tampoc sucres integrals. Aquests tres els hem de deixar fora clarament, però la llista encara continua.

Tampoc aliments amb gluten, encara que no hi hagi intolerància, perquè són indigestos”. Finalment, enumera els lactis, “perquè estan carregats d’hormones i fàrmacs que han donat als animals per fer-los créixer i augmentar-ne el rendiment”. I, per descomptat, tampoc llaminadures, brioixeria industrial, sucs de fruita ni fregits.

Així doncs, què han de menjar? Per començar, els lactis es poden substituir per llets vegetals, com ara de civada o d’arròs. Per continuar, “m’és més fàcil dir proporcions de cada menjar”, diu Pérez-Calvo.

I si cauen, què han de menjar?

Per fer baixar les inflamacions de les caigudes, cal menjar aliments amb vitamina D i A, omega-3, cúrcuma i gingebre, segons explica el psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer. L’omega-3 és al peix blanc i al peix blau; i també a les algues, les nous i el llinet. La vitamina A la trobem al bròquil, la carbassa, la pastanaga o el mango. La vitamina D, als xiitakes, el formatge de cabra, la canyella, el peix blau i també va bé prendre el sol, que ajuda la pell a fabricar-ne.

  • Quan ha passat la fase d’inflamació aguda, cal menjar aliments amb força àcid acetilsalicílic, com les pastanagues, el coriandre i els aranyons en qualsevol format (sucs, sencers, amanits).
  • El procés d’inflamació dura dos o tres dies i l’hem de passar sense fer res, ni tan sols aplicar-hi gel. Si es fa, cal ser constant, perquè el procés serà més lent, durarà mes. En canvi, si es deixa que s’inflami dos dies sense fer res –sense prendre cap antiinflamatori químic ni natural, només aliments adequats–, a partir del tercer dia cicatritzarà i la inflamació començarà a baixar ràpidament. De l’altra manera, pot ser que no se’n vagi fins al cap d’un mes o més.

L’alimentació diària de la criatura ha d’estar formada per un 50% de cereals integrals i llegums, sempre ben bullits. Un 30% han de ser verdures cuinades al vapor, preferiblement, i fruita seca; i el 20% que queda han de ser proteïnes, com ara seitan, tofu, peix blanc o peix blau petit, estofats.

Els plats de pasta, el metge proposa deixar-los per als dies de festa, per als caps de setmana; entre setmana, les criatures haurien de fer esport o molt exercici físic. “En poden menjar amb tomàquet barrejat amb pastanaga, que en treu l’acidesa; el resultat és excel·lent”.

Amb aquesta alimentació, Pérez-Calvo assegura que la criatura tindrà un rendiment escolar alt, perquè “no estarà dispersa i el seu cervell tindrà fons d’armari”.

Ho consulto a la pediatra homeòpata Gemma Bauliesella recomana els lactis, però sempre que siguin d’ovella o de cabra, “perquè la seva composició és més semblant a la llet materna, i per tant, més digerible”. Així que, de bon matí, es poden combinar amb cereals integrals, o, si no, prendre liquats de civada o de soja.

A mig matí, la pediatra opta per un entrepà de pa integral amb paté de xiitake, per exemple. A l’hora de dinar, la pasta la troba molt recomanable, perquè aportarà la glucosa necessària per fer anar el cervell, però sempre que sigui integral o bé d’espelta o de kamut. Una opció per a un segon plat pot ser una hamburguesa vegetal. L’arròs integral i els llegums també han de formar part dels àpats, ja sigui per dinar o per sopar.

La pediatra homeòpata també recomana menjar fruita i verdura, que podem integrar als plats de llegums i de pasta.

“La fruita és un aliment imprescindible en una dieta equilibrada, perquè aporta aigua, nutrients com vitamines, minerals i oligoelements, fibra i hidrats de carboni fàcils de digerir”, afegeix el metge naturista Pedro Ródenas, de l’Integral Centre Mèdic i de Salut. És a dir, la fruita aporta energia, però no greix.

Ara bé, caldria que les criatures, i també els adults, “en mengessin lluny dels àpats principals”. Seria recomanable prendre’n per esmorzar o per berenar, perquè la digestió de la fruita té uns ferments tan determinats que poden dificultar la dels aliments que hàgim menjat prèviament, si en prenem per postres, per exemple. “L’única fruita que podem menjar després d’un àpat és la poma i la pera, considerades fruites neutres, i també la pinya i la papaia, que tenen uns ferments digestius que faciliten tota la digestió”.

El metge Pedro Ródenas també aconsella no barrejar fruites àcides amb dolces. “Si mengeu maduixots o taronges, no els barregeu amb meló, síndria o plàtans, perquè les fruites àcides inhibeixen la ptialina, un ferment que facilita la digestió dels hidrats de carboni; per tant, barrejar fruita àcida i dolça pot dificultar que les païm bé”.

 

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert