Recepta amb efecte energitzant

                    Pastís de pastanaga

(extreta del llibre ¡Revitalízate!, del Dr. Jorge Pérez-Calvo. Ed. Integral)

Ingredients per a 3-4 persones:

1 l de suc de poma biològic

1 bol de polenta

¾ de bol de mill

½ kg de pastanagues ratllades finament

1 cullerada de suc de gingebre fresc, ratllat i escorregut

Un grapat d’ametlles trossejades

Un grapat de panses biològiques

Oli de sèsam de primera premsada en fred

Bulliu primer el mill amb un pensament de sal en la proporció següent: 1 mesura de mill per 3 mesures d’aigua, durant 15-20 minuts, tapat. Barregeu el mill cuit amb la resta d’ingredients i poseu-ho en un motlle per al forn untat amb una mica d’oli de sèsam. Poseu-lo al forn a 120 ºC durant una hora. Deixeu refredar el pastís abans de tallar-lo.

Propietats: Aquestes postres són de les més tonificants del receptari.Tonifica la digestió de forma suau, nodreix els intestins i aporta fluids. Excel·lent per recuperar energia després de l’exercici. Molt indicat per als nens!

*Traducció a càrrec de Trinitat Gilbert

L’Albert Adrià, cuiner i pare d’una criatura de 4 anys, l’Àlex, té clar el que li amoïna de l’alimentació del seu fill: “En el seu menú hi ha d’haver més percentatge de peix que de carn i ha de menjar verdures”. La sentència, la matisa de seguida, perquè em fa apuntar que les verdures bullides mai no agradaran als infants. “Quan estan molt bullides, amarguegen, i als petits no els agrada gens ni mica, aquest gust”. La contraproposta és fer-la al wok: “Jo puc assegurar que el bròquil, els espinacs passats pel wok són molt atractius, i que el meu fill en menja cuinats amb aquest sistema de cocció”.

El cuiner del restaurant Tickets està molt conscienciat sobre l’alimentació infantil i per tot el que comporta. “A casa mengem a taula, i les criatures han de menjar sempre que puguin en família per tots els valors que es transmeten a través d’aquest fet”. Però, és clar, també hi poden haver excepcions. “Hi ha un dia a la setmana, només els dissabtes, que l’Àlex diu que menja en una taula secreta, que és el sofà. A mi em diu que té una taula secreta, i la seva mare i jo li diem que només és un cop a la setmana. També els podem fer petites concessions, a les criatures”.

Amb l’experiència de l’Albert Adrià, me’n vaig a la consulta del doctor Jorge Pérez-Calvo i començo a fer-li preguntes. Les respostes són de capçalera.

 T: Què ens ha d’amoïnar de l’alimentació dels nostres fills?

 Dr: Els sucres, els edulcorants han d’anar fora. I també la fruita. A l’hivern han de menjar la de temporada, que són la poma i la pera. I la resta, cuinada, en forma de compota, perquè la fruita crua dispersa, i no els deixarà concentrar-se (Vegeu l’article de la setmana passada). La fruita, a l’hivern, és un aliment complementari. No essencial.

T:Tenim clar el que no han de menjar. Què els donem, doncs?

Dr: T’ho explico amb proporcions, perquè sigui més gràfic. Diàriament, han de fer un 50% de cereals integrals i llegums, ben bullits (arròs, quinoa, mill…), un 30% de verdures cuinades al vapor, preferiblement, i fruita seca, 20% de proteïnes (seitan, tofu, peix blanc o peix blau petit, escalopes, estofats de verdures). Les salsitxes de tofu acostumen a agradar força.

 T:I la pasta? La pasta que tant els acostuma a agradar…

 Dr: Per als diumenges, per exemple, que sigui per a un dia festiu. Aquest dia es pot optar per un plat d’espaguetis amb tomàquet.

 T:Amb tomàquet?

 Dr: Sí, però tomàquet barrejat amb pastanaga, tot bullit i passat pel passapuré. La pastanaga treu l’acidesa del tomàquet i la barreja és molt bona.

 T: I aquest plat només per als diumenges?

 Dr: Bé, i també per a un altre dia de la setmana, si és que les criatures fan esport.

 T: M’ha intrigat la fruita seca? Com els l’oferim? Sola?

 Dr: Sola o barrejada amb el plat de cereals. Al plat de cereals també hi podem posar kombu, que és una alga que va molt bé per al sistema nerviós.

 En tota la llista enumerada pel doctor Jorge Pérez-Calvo no han aparegut ni les llaminadures (és clar!), ni la brioixeria industrial (és clar doblat!), ni tampoc els sucs de fruita o les llets (“si se’ls en dóna, que sigui d’arròs o de civada, i bullides durant una hora amb una doble part d’aigua”, diu), ni fregits, ni amanides (“són crues, hi ha paràsits; als adolescents, sí, però per a un nen, no”).

Finalment, conclou el metge, seguint aquesta dieta la criatura tindrà un alt rendiment escolar, perquè no estarà dispers i “el seu cervell tindrà fons d’armari”.

 

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert