bunyols-413Hi ha criatures que no han tingut mai una mona de Pasqua. “Ens ho asseguren les famílies que ens truquen i ens en demanen una que sigui apta per a diabètics, celíacs o per a intolerants a les proteïnes animals”, expliquen la Yolanda i la Manoli Garcia, de la pastisseria Milola de Mataró.

En aquests casos, amb un encàrrec tan específic, els preparen una mona amb una base de galeta gran vegana, feta amb cereals, a la qual hi afegeixen xocolata sense gluten i que acaben decorant amb el nino de xocolata desitjat.

El Milola prepara mones de Pasqua sense sucre blanc, ni mantega ni ous. “Hem aconseguit una barreja de farines que ens permet fer-ho”, diuen. La barreja que els permet crear el pa de pessic està composta per farina de tef, de mill, de melca, quinoa i arròs, a les quals hi afegeixen concentrat de xarop d’atzavara (agave, en castellà), en comptes de sucre blanc. La xocolata amb què cobreixen el pa de pessic és amb tofu. A partir d’aquí, acaben de preparar la mona.

“La proporció que hi ha de concentrat de xarop d’atzavara és un 50% inferior que la de sucre blanc que porten les mones de Pasqua convencionals”, comenten. Totes dues, al costat del David Fitó, també pastisser, consideren que les receptes habituals de mones de Pasqua porten una quantitat excessiva de sucre, que “elimina el gust de tota la resta”.

Els preus de les mones de Pasqua del Milola oscil·len entre els 20 i els 60 €.

Mentrestant, en Pere Roche, de l’Obrador, explica les novetats que preparen amb farina ecològica, com els pans de motlle, el pa de pagès i el pa de bacó i ceba, que serà un pa fullat. Són les preparacions que el pastisser està acabant d’enllestir amb les farines ecològiques, mentre ja en té d’altres a la venda, com és el cas de la barra de pa de la Segarra i el pa de castanyes, fet amb farina ecològica mòlta a la pedra.

Les cristines, les mones de Pasqua que ha preparat per aquest any, són una aposta per recuperar la tradició però amb notes d’innovació. La mona de Pasqua de l’Obrador no té un forat enmig, sinó que és rodona. I té dues capes. La de sota està farcida de crema catalana cremada i la de dalt, està decorada amb tres ous bullits. “Sovint ens trobem que ens fan canviar els ous bullits pels ous de xocolata”, comenta en Pere Roche.

La farina que en Pere Roche fa servir per a les cristines és una farina de força, amb una proporció més elevada de proteïnes, “que suporta millor la càrrega d’ous, sucre i mantega i la fermentació de deu hores a la qual està sotmesa”.

Finalment, a Casa Moner, a Girona, que és coneguda per l’assortiment de productes ecològics –de pans, especialment− preparen els tortells amb farina de kamut i decoracions amb xocolata ecològica.

Bunyols de vent

Sense gluten i sense lactosa de Mireia Anglada

Ingredients

 • Aigua 250 g
 • Oli de gira-sol 80 g
 • Farina d’arròs 100 g
 • Farina d’arròs glutinós 30 g
 • Ou fresc (4 unitats) 200 g
 • Sal 4 g
 • Pell de taronja 1 u.
 • Pell de llimona 1 u.
 • Branca de canyella 1 u.
 • Llavors d’anís 5 g
 • Oli de gira-sol c / s
 • Sucre c / s
 • Canyella en pols c / s

Elaboració

 1. Escalfeu l’aigua amb les pells de llimona i de taronja, la branca de canyella, l’oli i la sal. Quan comenci a bullir, apagueu el foc i reserveu-ho tot tapat uns 15-20 minuts perquè infusioni.
 2. Coleu aquests elements aromatitzants i torneu-ho a escalfar. Quan comenci a bullir, retireu-ho del foc.
 3. Incorporeu la farina tamisada tota junta, remenant enèrgicament amb una pala, fins que la massa es vegi llisa i homogènia i se separi del fons del cassó. Deixeu-ho reposar perquè baixi la temperatura.
 4. Passeu la massa al bol del robot. Utilitzeu la vareta per afegir els ous a poc a poc en forma de fil i espereu que emulsioni bé cada vegada.
 5. La massa estarà a punt quan caigui en forma de cinta i es vegi llisa i brillant.
 6. La quantitat d’ou pot tenir lleugeres variacions. Pot ser que se’n necessiti més o pot ser que no faci falta posar-lo tot.
 7. Formeu petites boletes amb les mans una mica olioses i fregiu-les amb oli abundant.
 8. Escorreu-les sobre un paper absorbent i empolseu-les amb sucre barrejat amb canyella.

Conservació: es pot congelar la massa crua.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert