Fa més de quinze anys que els impulsors d’Art Cervesers treballen difonent la cultura cervesera a casa nostra. Però no és fins a l’any 2006 quan decideixen fermament fer el pas a elaborar-la i a engegar el seu propi projecte per tirar endavant una petita fàbrica de cervesa artesana. En David ens explica que en les fases inicials tots tenien molt clar que l’elaboració de cervesa s’havia de vincular d’una manera molt clara a l’entorn rural del Vallès. “Vam tenir la sort de trobar aquesta masia que anava a terra, i va ser llavors quan les portes es van obrir al fet que el nostre projecte fos rural i molt lligat als camps del voltant de la masia”. A Can Partegàs s’elabora la cervesa, es fan visites de les instal·lacions i també s’ofereixen tastos i àpats maridats.

En l’actualitat, a Art Cervesers, s’elaboren uns quaranta mil litres cada any amb tirades de cinc-cents litres cada vegada que la preparen. El procés és molt artesà i es porta a terme a base d’aigua, cereal, llúpol i llevat. Aquests són els ingredients bàsics de qualsevol cervesa i amb els quals cal arribar a trobar la particularitat de cadascuna. A més, es poden afegir des d’espècies com la nou moscada, fins a herbes aromàtiques com la Myrica gale, utilitzada en cerveses antigues abans que es generalitzés l’ús del llúpol. A Art Cervesers trobem més de sis cerveses diferents pensades cadascuna molt acuradament per a paladars diversos. Però el que diferencia la cervesa artesana de les industrials és que no s’hi afegeixen conservants ni altres additius químics. “Fem una cervesa natural, viva… fresca! No pasteuritzem, ni tampoc filtrem, aquesta és la gràcia dels petits elaboradors artesans”. Aquesta tècnica implica un grau de coneixement del procés cerveser molt elevat per poder arribar a aconseguir allò que l’artesà cerveser desitja, els matisos que fan de cada cervesa un món i la qualitat que els consumidors cerquen quan la tasten. En aquest procés també es recuperen les antigues tècniques artesanes d’elaboració de cervesa i, sobretot, és molt important respectar el ritme natural d’elaboració, fermentació i maduració de la cervesa.

“Fem una cervesa natural, viva… fresca! No pasteuritzem, ni tampoc filtrem, aquesta és la gràcia dels petits elaboradors artesans”

Des que s’entra per la porta de Can Partegàs ja s’intueix que des d’Art Cervesers tenen moltes ganes de col·laborar en projectes propers per dinamitzar el territori i el sector. Per exemple, elaboren la cervesa ecològica Toc d’Espelta amb cereal del Parc Agrari de Gallecs, i és una de les poques cerveses artesanes ecològiques catalanes que hi ha al mercat. També s’han portat a terme a Can Partegàs diferents activitats culturals i s’hi han fet celebracions amb cerveses de petita tirada especials per a l’ocasió. I sobretot cap al bon temps, ens recomanen les tapes i els menús gastronòmics cervesers que preparen amb el restaurant Can Major de Montmeló (Km 0-Slow Food). A més, ens explica l’Albert, que des d’Art Cervesers desenvolupen una funció pedagògica rellevant per donar a conèixer diferents aspectes de la cultura cervesera mitjançant un ventall molt variat d’activitats, com per exemple visites guiades o cursos de tast. Totes aquestes iniciatives fan que elaborar cervesa sigui més que embotellar, és un pas endavant per mantenir viu el territori rural i les relacions amb les persones que l’habiten. Els impulsors d’Art Cervesers tenen molt clar que la seva aposta està estretament vinculada al territori. “El que ens ha de diferenciar d’altres artesans és que nosaltres ens hem d’abastir tant com puguem de matèria primera local, ens agrada dir que la nostra cervesa neix de la terra”. Ja han començat a conrear els camps del voltant de la masia per introduir, quan arribi el moment, el maltatge dels seus cereals. El problema actual és que no hi ha cap malteria artesana en la qual els petits elaboradors puguin portar el cereal per maltar-lo. ”Caldria unir-nos per posar en marxa una malteria petita on els elaboradors locals de cervesa poguéssim portar el nostre cereal i obtenir el maltatge al nostre gust”.

El futur de la cervesa artesana és molt encoratjador. Des de fa uns anys que la població reconeix el valor que té que els cervesers catalans artesans estiguin innovant i apostant per un producte proper a la terra, viu i amb molt caràcter. Per tastar aquest regal de la natura us podeu adreçar a Canovelles o bé cercar-les als diferents establiments que les tenen, ja siguin botigues o restaurants. Cada vegada són més els llocs on podem trobar cervesa artesana local i de molta qualitat.

Per a més informació: www.artcervesers.com

 

El valor de consumir local i de crear xarxa

El projectes innovadors que neixen en moments de crisi com l’actual troben un gran potencial de viabilitat en la creació de xarxes. La vinculació amb el territori i amb altres projectes amb els quals crear sinergies fa que el camí emprenedor sigui molt més planer.

En el cas d’Art Cervesers trobem aquest saber fer amb la seva aposta pel cereal local i per integrar els camps propers a la masia en el seu procés d’elaboració de la cervesa. També són lloables les proves que estan fent amb l’aigua del municipi veí de Caldes de Montbui, que brolla a més de 74 graus centígrads i amb la qual elaboren la “Calderina”. Aquesta és una cervesa de color rogenc, amb aromes fumades i que destaca especialment pel sabor que incorpora el component mineral de l’aigua.

Les petites cerveseries com Art Cervesers són un node més de la xarxa territorial que articula els espais de relació, tant personals com econòmiques, que donen vida als espais rurals i a la seva vinculació amb les ciutats. Els petits canvis són poderosos, només cal que en siguem conscients i que els porten a terme!

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula