Em rep en Roger a la botiga del carrer Santa Anna, un d’aquells espais de confiança propers i amb molta personalitat. En Roger ens explica l’origen del seu canvi. “Ens vam adonar que teníem un problema: no trobàvem fruita i verdura bona per vendre a la botiga”. Arran d’aquesta inquietud, l’any 2005 comencen a conrear algunes de les verdures per vendre directament a la seva botiga de Vilanova i la Geltrú. És llavors quan obren la porta a tot el món de la producció ecològica, de les seves virtuts i de la qualitat de cadascun dels aliments. “L’agricultura industrial no fa gràcia, és una enganyifa”.
Durant aquells anys combinen la introducció de la verdura de l’hort de Can Pebrots amb la reconversió d’alguns dels productes de la botiga: en alguns casos canvien els convencionals pels ecològics, i en d’altres mantenen les dues línies.
En Roger i el seu germà Maiol són nouvinguts al món de la pagesia. En Roger sempre havia estat a la botiga amb els pares, i en Maiol combinava l’activitat familiar amb la pràctica musical. Realment la història em posa la pell de gallina quan penso que és aquesta la revolució que surt del cor, la més transformadora. Tots dos emanen decisió i optimisme, ja que pensen i creuen que el futur de l’alimentació és a les mans de la pagesia local i respectuosa amb l’entorn. “De petits vivíem al camp, i els avis ens van educar el paladar amb els productes d’hort frescos i collits al moment”. Noto com aquesta vivència els esperona a continuar, en certa manera, la tradició heretada de les moltes generacions anteriors. L’amor al que és bo, i com diria en Petrini, també net i just. De fet, tots dos germans són socis de Slow Food des de fa anys i sempre han tingut clara la necessitat de treballar pels aliments autèntics. És en el moment en què fan el pas cap a la producció ecològica d’aliments quan realment s’hi impliquen d’una manera plena i conscient.
“De petits vivíem al camp, i els avis ens van educar el paladar amb els productes d’hort frescos i collits al moment”
M’agrada veure els cartells de les diferents hortalisses: tot és ecològic. Ara a l’estiu, bona part del producte és seu, i, si no, el que segur que sí que és, és ecològic. “Per a nosaltres ara això és el que és normal, ja no ens sentim a gust venent producte industrial”. Una de les maneres que tenen per donar a conèixer el seu producte és deixant-lo tastar a la mateixa botiga. Segons m’expliquen, és la manera que la gent pugui notar la diferència entre un producte ben conreat i collit en el moment òptim de maduració, i un altre que ha estat recol·lectat prèviament i sotmès a tractaments abans d’arribar a la botiga. “La resposta és espectacular; sobretot la dels infants… ho noten de seguida!”.
A la botiga tenen una mica de tot, des de refrescos ecològics fins a patés, llets vegetals o productes de neteja. Tot amb el segell de garantia que certifica la traçabilitat i dóna confiança a la persona que hi compra. També trobem carn ecològica d’una qualitat extraordinària, així com opcions de proteïna vegetal com el seitan o el tofu amb una gamma àmplia de varietats. Realment és una joia poder trobar una botiga ecològica en què les persones que la porten tenen clar el canvi.
Tot i així, la realitat és un repte i, segons m’expliquen, els veïns i veïnes de Vilanova i la Geltrú encara no acaben de valorar que un producte sigui ecològic. “A la gent li costa; encara no hi ha prou informació i cultura”. Pel que fa a altres canals de comercialització també troben que manca molta pedagogia. Pel que fa als restaurants, reiteren que la majoria empren quarta gamma; és a dir, tot ben tallat i envasat preparat per posar al plat o a la cassola. “Per aquí l’única excepció són els restaurants Km0-Slow Food, que tenen més consciencia de tot el tema de la producció local i ecològica”.
El futur de Can Pebrots és clar: esdevenir un referent en la producció i sobretot en la venda de producte ecològic local. En Roger i en Maiol tenen molts projectes al cap, rumien a cada moment en noves oportunitats, com elaborar els excedents de l’hort, teixir més aliances amb altres productors per distribuir més i millor o engegar campanyes innovadores de promoció. Una quantitat de propostes que simplement demanen ser pacient i trobar el moment i les persones adequades per tirar-les endavant.
Si voleu conèixer la botiga, us podeu adreçar fins al carrer Santa Anna, 6, a Vilanova i la Geltrú, i demanar per en Roger o en Maiol. Els trobareu al telèfon 600 782 605 o al correu superminicash@gmail.com.
Recuperar varietats locals en risc de desaparició
Un dels trets distintius de Can Pebrots és que estan recuperant varietats autòctones del Garraf, com ara la col paperina, l’escarola perruqueta o els espigalls. Totes tres formen part de l’Arca del Gust de Slow Food, un recull de delícies de la terra per preservar aliments que tenen risc d’extingir-se.
Sembla contradictori que, per fomentar productes que estan a punt de desaparèixer, els hàgim de consumir. Però la realitat pagesa és que la viabilitat de l’activitat s’aconsegueix en la mesura que els aliments són consumits d’una manera quotidiana.
La millor estratègia per recuperar sabors i textures antigues que, per qüestions de productivitat o de canvi d’hàbits, han caigut en l’oblit, és recordar-los a l’hora de fer la llista de la compra. Us recomano que feu una cerca i incorporeu varietats autòctones a les vostres receptes. Us sorprendran!